• 3
 ≫ 

U Srbiji se proslavljaju Mladenci: Da li se gosti pozivaju na slavlje?

 ≫ 

Mladence slave svi - i oni koji su razmenili bračne zavete u crkvi, i oni koji su sklopili građanski brak, ali i deca koja su rođena između 22. marta prethodne i ove godine

  • 3
Romantika, Božić, ljubav, vino, izlazak, zaljubljeni par, šampanjac Foto: Shutterstock

U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci.

Iako “ne pada” na crveno slovo, ovaj praznik se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve svetkuje kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak.

Za njih, Mladenci su dan kada će ugostiti članove familije i bliske prijatelje u svom domu i poslužiti ih mladenčićima, kolačima od pšeničnog brašna premazanim medom. Na trpezi će se, u većini slučajeva, naći i predjelo, glavna jela, pite i sitni kolači.

Iako mnogi smatraju da su Mladenci praznik koji ima viševekovnu tradiciju u našem narodu, etnolog Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku za Ona.rs kaže da običaj obeležavanja Mladenaca datira iz druge polovine prošlog veka.

– Mladenci nisu starinski praznik - kaže za Ona.rs Snežana Ašanin, etnolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

- Tek u drugoj polovini 20. veka mladi bračni parovi počeli su da slave Mladence, i to najpre u gradskim sredinama, počev od Beograda do drugih većih gradova. Na jugu Srbije ovaj praznik je najkasnije prihvaćen. Ali, migracije stanovništva doprinele su da se običaj obeležavanja Mladenaca proširi u svim delovima regiona gde žive Srbi.

Simbolika venca i mladenčića

Po legendi, mladenci su bili mladići koji su 320. godine postradali za Hristovu veru. U trenutku kad su izdahnuli sa neba je, veli predanje, na njihove glave palo 40 venčića. Zbog toga, objašnjava sagovornica našeg portala, prilikom venčanja u crkvi mlada i mladoženja na glavi nose vence.

- Venac je simbol bračne vernosti i odanosti, ali i žrtve. Takođe, venac je simbol čovekovog carstva, ali i besmrtnosti - objašnjava etnolog Ašanin.

I mladenčići, kolačići koje će mlada umesiti da posluži goste, imaju posebnu simboliku.

- Kolačiće od pšeničnog brašna valja premazati medom, da bi mladencima život bio sladak. Osim toga, med se povezuje sa kultom predaka, a veruje se da će mladenci koji ih pojedu biti srećni u braku i blagosloveni potomstvom - navodi Ašanin.

Kolači mladenčići Foto: Shutterstock

Mladi bračni parovi koji se opredele da goste dočekaju uz bogatu trpezu ne bi trebalo da bi zaborave da jela koja poslužuju trebalo da budu posna, jer praznik “pada” u vreme Časnog posta.

Da li bi mladenci trebalo da pozovu goste?

Mladence danas slave svi - i oni parovi koji su razmenili bračne zavete u crkvi, ali i oni koji su odlučili da sklope samo građanski brak.

- One koji su se venčali samo kod matičara crkva ne priznaje kao bračne parove - podseća etnolog Ašanin.

To, međutim, ne predstavlja prepreku da sutrašnji praznik obeleže u društvu familije i bliskih prijatelja.

Kao i u većini delova Srbije kad je reč o krsnoj slavi, tako se i na Mladence gosti ne pozivaju; dolaze oni koji žele da čestitaju mladom bračnom paru i donesu im simboličan poklon.

- Nekada je to bilo posuđe, a poslednjih godina su to vredniji pokloni ili novac, u zavisnosti od želja i mogućnosti gostiju. Donošenjem poklona na ovaj dan omogućava se mladim parovima da se što pre skuće - objašnjava etnolog Ašanin.

Svečana slavska slava Božićna trpeza, večera, porodica, porodična, ručak, proslava, nazdravljati Foto: Shutterstock

Ona dodaje da poslednjih godina Mladenci nisu samo praznik mladih bračnih parova, već i dece koja su rođena između 22. marta prethodne i 22. marta ove godine.

- Ta deca se nazivaju mladenčićima, a članovi familije im obično donose neki simboličan poklon - zaključuje Ašanin.

S druge strane, Mladenci "padaju" u prvim danima proleća, kad u našem narodu počinje čitav ciklus običaja, počev od rasterivanja zmija, do spaljivanja lutke od slame koja simbolizuje kraj zimskog perioda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mila

    21. mart 2022. | 23:29

    Moram da demantujem etnologa S. Asanin. Slavljenje mladenaca tj. Praznik 40 mucenika se slavi od ranije tj. znam po pricanju mojih starijih i to na jugu Srbije. Moja baka se udala pocetkom 20 veka, tacno 2oo6g. A kao dokaz u kuci imam lampu, prelepu od obojenog stakla, na gas, koju je moja baka dobila za Mladence. U mojoj kuci ima pocasno mesto, kao relikvija. Nasledice je moja unuka.

    Podelite komentar

  • .....

    22. mart 2022. | 00:19

    U toku je Vaskršnji post, jedan od najstrožijih. Ne bi trebalo organizovati velika slavlja i veselja

    Podelite komentar