• 0
 ≫ 

Pokažite detetu ljubav postupcima: Psiholog otkriva šta deci znači više od onog "volim te"

 ≫ 

Deca mnogo više od onoga što od roditelja čuju, reaguju na njihovo ponašanje i postupke

  • 0
porodica zavbava

Foto: Shutterstock

Deci su često potrebniji postupci, kojima im pokazujemo ljubav, od onog što verbalizujemo kao izjave ljubavi. Oni mnogo više toga vide i uče iz naših reakcija, od onoga što ćemo im reći u određenim situacijama.

Postoje jednostavni načini da im pokažemo emocije postupcima u kojima ćemo uživati i mi kao roditelji , ali i deca.

- Današnji roditelji su otvoreniji u pokazivnju emocija i lakše izgovaraju "volim te" od nekih ranijih generacija, ali nekada su jednostavno od reči potrebniji postupci kojima deci pokazujemo pažnju, ljubav i prihvatanje - kaže za Ona.rs psihoterapeut Ana Popović.

Mnogi današnji roditelji manjak vremena i posvećenosti zbog obaveza pokušavaju da nadomeste poklonima i skupim igračkama, međutim, psihoterapeut tvrdi da je to "pogrešan put do dečijeg srca".

- Deci je više od skupih poklona potrebna pažnja. Roditelj bi trebalo da u toku dana bar pola sata nasamo  porazgovara sa detetom. Možda je najbolje vreme za to kada se dete sprema za spavanje. Pitajte ga da vam ispriča šta mu se desilo u tom danu, da li ima nešto što ga je obradovalo ili neku situaciju koju bi sa vama dete podelilo - savetuje Popović.

Ona kaže da je to vreme koje ćete sa detetom provesti dragoceno za njega. Navodi da deci u sećanju najviše ostaju oni momenti opuštanja sa roditeljima.

- Neki roditelji su skloni da kažu da je za zajedničko opuštanje potreban novac, koji mnogi nemaju, ali to baš i nije tako. Dovoljno je da u korpu vikendom, kada je lepo vreme, spakujete sendviče, limunadu i ponesete rekvizite za igru, loptu ili zmaja, pa se uputite do prvog najbližeg parka ili šume. Odložite mobilne telefone i uživajte u izletu. Igrajte sa decom lopte ili puštajte zmajeve. Radujte se zajedno - savetuje psiholog.

Deca, porodica, roditelji, igra, dvorište, napolje, zabava

Foto: Shutterstock

Kako navodi, još jedan od momenata koji će oni shvatiti kao vašu posvećenost i konkretan dokaz ljubavi jeste zajednička žurka.

- Pevajate, smejte se i plešite sa svojim detetom. To je najbolji način da ga naučite da se raduje životu, posvetite mu vreme i pažnju, koje će ono shvatiti i kao vaš gest ljubavi. Uživajte zajedno svi porodično uz omiljenu muziku - kaže Popović.

Kako psiholog navodi, deca vole, naročito u manjem uzrastu da provode vreme sa posvećenim roditeljima, jer im to daje osećaj sigurnosti.

- Zajedno da detetom osmislite neku zajedničku edukativnu igru, odvedite ga u pozorište ili muzej, udaljite ga bar na neko vreme od ekrana telefona, tableta ili kompjutera. To je odličan način da im podstaknete kreativnost posvećujući im ljubav i pažnju. Kada ste sa detetom, uvek se trudite da vam ono bude u fokusu i da ste raterećeni i smireni, jer ono uči iz vašeg modela, pa će i samo postati postati staložena i uravnotežena osoba - ističe Popović.

Psihoterapeut ističe da su sve to situacije kojima deci pokazujemo ljubav, čak i ako ne verbalizujemo emocije. One će im ulepšati detinjstvo i ostati kao divne uspomene koje će im u svakom momentu sećanja vraćati osećaj topline i sigurnosti tih momenata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica