• 4
 ≫ 

Kako izbeći konflikte u kući kada je dete u pubertetu, a mama u menopauzi: Važna je uloga oca

 ≫ 

Neretko istovremeno "poludeli" hormoni i kod dece i kod majki mogu da naprave "rat" u kući koji nije lako obuzdati. Ginekolog i psiholog savetuju kako prevazići takve situacije

  • 4
Rebellion teenage blonde girl majka ćerka svađa pubertet deca problemi Foto: Shutterstock

Rađanje dece u kasnijem životnom dobu ima prednosti, ali i mana. Biti roditelj detetu u pubertetu može da bude veoma zahtevno, naročito ako je majka u isto vreme u menopauzi.

Nisu retke situacije u kojima su mame rađale u ranim četrdesetim, pa se onda njihov klimkas poklopi sa pubertetom dece. Kada hormoni istovremeno "polude" i kod dece i kod majki, mogu da naprave "rat" u kući, koji nije lako obuzdati, ni smiriti.

- Kada se poklope menopauza kod majki, gde hormoni uvek čine svoje, i pubertet kod dece, to može da oteža situaciju u svakom pogledu, jer se dete bori za više samostalnosti, a majke imaju manje razumevanja zbog promena koje čine svoje - kaže za Ona.rs ginekolog dr Miodrag Pavlović.

On objašnjava da su ranije žene rađale u dvadesetim i ranim tridesetim godinama, pa da su preklapanja menopauze i puberteta bila ređa.

- U poslednje vreme sa tim se često susrećemo, jer žene rađaju u kasnim tridesetim. Čak se sve češće žene odlučuju na majčinstvo u četrdesetim, pa se tako puberteti dece poklope sa klimaksom majki, a i za jedne i za druge to je izuzetno zahtevno razdoblje, naročito ako su devojčice u pitanju - pojašnjava dr Pavlović.

Doktor u šali kaže da često majkama koje u kasnijim godinama dobijaju decu, kada ga uplašeno pitaju kako će podnesu trudnoću i porođaj, kaže: "Trudnoću i porođaj ćete proći mnogo lakše nego onaj period koji vas čeka za 15-tak godina."

Pavlović objašnjava da se kod devojčica javljaju prve promene, rast grudi, prve mestruacije, hormoni čine svoje i one teže podnose ovo doba od dečaka.

Svađa tinejdžerka kćerka majka Foto: Shutterstock

- Sa druge strane, kod majki se završava ciklus, mnoge od njih su uplašene zbog toga što smatraju da više neće biti dovoljno ženstvene, a neke se i plaše kraja reproduktivnog parioda. Pored valunga i prestanka ciklusa, somatskih ispoljavanja, postoje i ona prateća psihiološka stanja gde im kćerke, koje u tom momentu postaju sve više žene, dok majke gube te fizičke karakteristike, moguće nesvesno pojačavaju frustraciju - objašnjava Pavlović.

Devojčicama pubertet teže pada

Kako objašnjava sagovornik Ona.rs, kod devojčica se dešavaju fizičke i hormonske promene koje su burnije nego kod dečaka, mada i jedni i drugi prolaze kroz period prelaska iz detinjstva u odraslo doba, koji je i u fizičkom i u organskom smislu izazov za njih.

- Postoje razni lekovi i preparti kojima žene mogu da olakšaju hormonske oluje u menopauzi i učine sebi i okruženju ovo vreme podnošljivijim. To će pomoći i u poboljšanju odnosa sa decom. S druge strane, vrlo je važno da roditelji u tom dobu posebnu pažnju posvete razgovorima sa decom o reproduktivnom zdravlju, o zaštiti od neželjene trudnoće, a kada su devojčice u pitanju, i o upućivanju na redovne ginekološke preglede - ističe Pavlović.

Pored toga što se deca, a i majke menjaju fizički i fiziološki u ovom periodu, dolazi i do velikih psiholoških promena, a naročito kada je u pitanju manjak strpljenja u komunikaciji sa obe strane.

- Kada se pubertet i menopauza "poklope" u kući, naročito kada su u pitanju majka i kćerka, to može da bude period pun konflikata i svađa koje zaista liče na pravi mali rat - objašnjava za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić.

Ona navodi da bi roditelji trebalo da uzmu u obzor da je pubertet vreme separacije, kada deca prelaze iz detinjstva ka odraslom dobu i kada imaju veću potrebu za samostalnošću.

svađa, otac, ćerka Foto: Shutterstock

Majke bi trebalo da pokažu emocionalnu zrelost

- Bez obzira na to što hormoni prave "haos" na obe strane, i kod majke i kod dece, nekako je prirodno da su majke formirana, zrela bića koja su naučila kako da kontrolišu emocije i ponašanje, dok se deca u ovom periodu tek formiraju u tom pravcu - objašnjava Bogetić.

Ona ističe da bi, bez obzira na menopauzu i sve izazove koje ona nosi, roditelji trebalo da pokažu emocionalnu zrelost i više razumevanja za konfliktne situacije.

- Sudar hormona vrlo često može da dovede do konflikta, ali majke treba da shvate da je za decu u tom uzrastu to sasvim normalno i da se posle pet minuta, kada ih prođe emocionalni nalet, ona ponašaju kao da se ništa nije dogodilo - ističe Bogetić.

Naša sagovornica objašnjava da je vrlo važno da, kada se preklope pubertet i menopauza, mame shvate da je deci potrebno više prostora i slobode, kao i da potreba za samoćom i zatvaranjem u sobu kod "pubertetlija" nije ništa strašno, već prolazna faza u odrastanju.

- U tom uzrastu deci je potrebno dati malo veću slobodu, odnosno ne "visiti im nad glavom". Majka koja je u klimaksu trebalo bi da pronađe način na koji će kanalisati stanje, tako što će se baviti nekim fizičkim aktivnostima, kojima će smanjivati anksioznost i nezadovoljstvo - savetuje Bogetić.

Isto, ističe sagovornica našeg portala, važi i za decu koja su adolescenti:

- I oni bi trebalo da imaju neke svoje hobije, bavljenje sportom, na kome će izbacivati višak besa i nezadovoljstva, potrebu da se otrgnu roditeljskoj kontroli, što su sve neretko okidači za konflikte, koje prati pubertet kao razvojno doba.

Bogetić naglašava da je ovo vreme teže za devojčice nego za dečake, jer su mnoge od njih uplašene u susretu sa menstruacijom i promenama koje im se dešavaju u telu, pa bi trebalo posebnu pažnju pokloniti njima.

Majka mama ćerka svađa Foto: Shutterstock

- Savet mamama koje su u klimaksu je da se stave u ulogu svojih kćerki i da pokušaju da razumeju promene kod njih, kroz koje su i same nekada prolazile. Ovde, naravno, govorim o ženama koje su zadovoljne i ostavrene i koje shvataju da je menopauza još jedna faza u životu. Međutim, one mame koje su nezadovoljne i neostvarene mnogo su sklonije da sa decom u ovom periodu ulaze u prave male verbalne ratove, a to bi, opet, trebalo da reše radom na sebi - navodi Bogetić.

Psiholog objašnjava da je i za takve majke "lek" bavljenje više svojim životom i traženje zadovoljstva u druženjima i fizičkim aktivnostima.

Ključna je uloga oca i muža - tata kao "tampon zona" 

Naravno, nikako ne bi trebalo zanemariti ni ulogu očeva koji se često nalaze "između dve vatre" kada su im deca u pubertetu, a supruge u menopauzi. Njihova uloga može da bude od ključnog značaja kako bi "ratovi u kući" bili što mirnije i što pre okončani.

- Ukoliko otac i suprug zauzme ulogu pomiritelja, odnosno "tampon zone" i ne staje striktno ni na čiju stranu, već pokušava da "ugasi varnice" koje pršte između deteta i majke, konflikti će biti lakše razrešeni. Ako se, pak, otac opredeli da "štiti" samo jednu stranu, to može da dovede do dubljeg raskola u porodici - zaključuje psiholog Bogetić.

Video: Mama Viktorija otkrila kako uvek zna da li je deca lažu i trikom oduševila milione

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • 24. mart 2022. | 10:31

    Znate kako? Tako sto zena dete treba da rodi sa 20 i nesto godina, a ne sa 30 i nesto ili vise. Onda se nece desiti u isto vreme njen klimaks i detetov pubertet!

    Podelite komentar

  • 24. mart 2022. | 10:38

    Otac nadrlja ni kriv ni duzan!

    Podelite komentar

  • Lik

    24. mart 2022. | 10:16

    Pa važno je da tata dobro hefta

    Podelite komentar