• 0
 ≫ 

3 neprijatne, ali neophodne teme koje treba da pokrenete u razgovoru sa starijim roditeljima

 ≫ 

Vremenom možemo uočiti značajne promene kod naših roditelja i tada je vreme da se pokrenu neprijatni, ali nužni razgovori

  • 0
Majka, baka, starija žena, porodica, razgovor Foto: Shutterstock

Kada deca odrastu, a njihovi roditelji ostare, postoji nekoliko teških tema o kojima treba razgovarati. Vremenom možemo uočiti značajne promene kod naših roditelja i tada je vreme da se pokrenu neprijatni, ali nužni razgovori.

Vožnja

Zašto je ova tema važna? Zbog sigurnosti. Ako postoji mogućnost da bi roditelji u toku vožnje mogli da povrede sebe ili druge, ovo je razgovor koji svakako treba pokrenuti.

- Za mnoge starije osobe sposobnost vožnje predstavlja osećaj nezavinosti i autonomije. Iz tog razloga izbegavajte fraze poput onih da više ne smeju da voze i predložite roditeljima da zajedno osmislite plan alternativnog prevoza - kaže Suzan Vajtburn, profesorka na Institutu za gerontologiju u Bostonu.

Prevaranti

Stariji ljudi meta su prevaranata. Zbog toga mogu da ostanu bez ušteđevine i dragocenosti. Niko ne želi da se oseća glupo ili kao laka meta, pa sa roditeljima u razgovoru spomenite frazu koja naglašava koliko su prevaranti uverljivi, poput: "Prevaranti koriste sofisticirane taktike i važno je da oboje naučimo kako da uočimo njihove znake."

Romantične veze

Možda vam je zanimljivo što vaša mama ili baka ima novog partnera, ali šta kada on poželi da se useli kod nje? Verovatno ćete se zapitati kakve su njegove namere. Vajtburn ističe da rasprave o partnerskim vezama mogu da budu vrlo emotivne, ali je važno da ih otvorite ako ste zabrinuti.

- Odrasla deca mogu da primete znakove upozorenja koje roditelj ne vidi. A ti znaci su važni jer postoje prevare koje bi stariju osobu mogle da dovedu u opasnost od fizičkog, emotivnog ili finansijakog zlostavljanja i nasilja - pojasnila je profesorka.

Pokušajte da dobijete više detalja o vezi i procenite šta se događa.

Video: Otac i majka silovali decu, baba ih terala da nastave sa mučenjem

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica