• 2

Da li o bebi u toku noći treba da brinu i mama i tata: Objava jednog oca pokrenula raspravu

Jedan tata je pokrenuo raspravu o roditeljskim dužnostima, pošto je otkrio da je svoju suprugu zamolio da u toku noći potpuno preuzme brigu o njihovom novorođenčetu

  • 2
Beba plače, novorođenče, porodica, mama, tata Foto: Shutterstock

Roditeljstvo nije nimalo lako. Za njega se mesecima pripremaju i mame i tate, nekada i godinama, i čini se, nespremni su i kada dete dođe. Logično je da stvari idu prirodno i svojim tokom, da je važan dogovor i velika podrška roditeljima, a posebno mama.

Međutim, jedan tata je pokrenuo raspravu o roditeljskim dužnostima, pošto je otkrio da je svoju suprugu zamolio da u toku noći potpuno preuzme brigu o njihovom novorođenčetu.

Post je osvanuo na društvenoj mreži Reddit, a mladi otac je objasnio situaciju i rekao da je njegova supruga dobila 16 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva, dok je on morao i dalje da radi.

- Samo sam je zamolio da se u toku tog razdoblja od 16 nedelje o bebi brine u toku noći, dok ja spavam, jer moram da ustajem rano zbog posla - napisao je on.

- Rekao sam joj da ću, pošto završim sa poslom, u potpunosti da preuzmem sve dužnosti. Radiću kućne poslove, kuvaću i čuvati bebu. Vikendom, kada nemam problem sa tim da ostajem budan do kasno, ustajem ranije ili više puta u toku noći, kako bi ona mogla da se odmori - dodao je ovaj novopečeni otac.

Međutim, njegova supruga nije blagonaklono prihvatila ovaj predlog. Ona je rekla da podela i dalje nije ravnopravna, ali se on nije složio sa tim. Post je izazvao veliku pažnju i mnoštvo podeljenih komentara. Dok su neki bili na strani oca, drugi su u potpunosti branili majku.

- Čuvati novorođenče tokom dana u samoći nije stresan posao. Ne razumem kakve obaveze ima dok si ti na poslu - bio je jedan od oštrijih komentara.

- Pustiti svoju ženu da odspava i istušira se ne znači da ste joj dali priliku za odmor, već napravili prostora da obavi osnove potrebe, muškarci bi to trebalo da razumeju - imao je više razumevanja za majke drugi korisnik.

Neki su mu rekli da njegov post liči na žalbu i da ukazuje na to da je njemu važnije da se odmori, jer svoj posao smatra važnijim od njenog.

- To što je na porodiljskom odsustvu ne znači da ništa ne radi, ona radi na tome da očuva malo biće, koje ste oboje doneli na svet, u život - napisala je jedna žena.

- Noći sa novorođenčetom su veoma teške, potrebna joj je vaša pomoć i emocionalna podrška - dala je savet druga žena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ana

    25. mart 2022. | 18:47

    Moj muž je ustajao svaki put kad bi nas sin zaplakao u toku noći, uzimao ga i smirivao dok ja pripremim pelenu i sve za podoj. Posle bi mi pomogao u presvlacenju, dodao mi ga na podoj I tek onda legao da spava. A radio je ujutru i to vrlo stresan i naporan posao, ali to je bio njegov izbor! Ako vas muž voli, uradiće sve da vam pomogne, ako više voli sebe od vas i vašeg deteta, bežite što dalje od njega...

    Podelite komentar

  • ....

    25. mart 2022. | 20:11

    Teško je i jedno i drugo. Njoj je potreban san da bi mogla da izgura sa detetom tokom dana, a njemu je potreban san da bi mogao da radi. Mora neki dogovor.

    Podelite komentar