• 3
 ≫ 

Helikopter roditeljstvo: Kako odmažete detetu svojom prekomernom brigom i pažnjom

 ≫ 

Vi za svoje dete želite samo najbolje, ali konstantno bdenje nad njim i kontrolisanje njegovih navika i zadataka može samo dovesti do toga da bude nespremno za odraslo doba

  • 3
porodica zavbava Foto: Shutterstock

Roditelji imaju prirodnu želju da svojoj deci pruže najbolje, ali preterana zaštita ponekad može prouzrokovati više štete nego koristi.

Roditelji žele da osiguraju da su njihova deca budu uvek voljena, zbrinuta i bezbedna. Međutim, ponekad roditelji mogu biti previše uključeni u živote dece, posebno tokom tinejdžerskih godina kada deca, tada već adolescenti, pokušavaju da nađu svoje mesto u svetu. Mame i tate tada rizikuju da postanu "helikopterski roditelji", koji uvek "lebde" oko svoje dece. Iako većina ovakvih tipova roditelja ima samo najbolje namere, kontinuirano mešanje u život deteta vremenom će prouzrokovati samo kontraefekat. Dete neće uspeti da na pravi način nauči kako da bude samostalno i da se nosi kao odraslo.

Termin "helikopterski roditelj" je skovan u knjizi Haima Ginota "Roditelji i tinejdžeri", objavljenoj 1969. godine. Ginot je razgovarao sa tinejdžerom koji je svoju majku uporedio sa helikopterom i izrazio svoje nezadovoljstvo njenom "bukom i vrelim vazduhom". Sada ovaj termin koristimo kako bismo okarakterisali prezaštitničke, dominantne roditelje. Može se videti kako roditelj helikopter lebdi nad detetom i savetuje dete šta da radi i kako da se igra, predlaže mu razne aktivnosti i nikada mu ne da prostora da samo razmisli o nečemu, da padne i ustane samo.

Roditelji-helikopteri redovno prate ocene svoje dece u srednjoj školi i primenjuju nezdrave korake kada primete da ocene padaju. Oni mogu početi da pomažu oko domaćeg zadatka ili čak da rade domaći zadatak svog deteta umesto njih. Studenti su otkrili da su njihovi roditelji željni da neprestano budu uključeni u život koji njihova deca vode u drugom gradu, pa su tako neretke česte posete i svakodnevni višestruki telefonski pozivi.

Dešava se i da roditelji-helikopteri sami uskaču da pomognu u svakodnevnim zadacima odrasle dece, odnosno preuzimaju ih na sebe (postavljanje stola za obedovanje, nameštanje kreveta).

Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

Uticaj helikopterskog roditeljstva na decu

Istraživači koji su proučavali decu koja imaju previše aktivne roditelje i otkrili su da previše pažnje nije uvek od koristi za njih. Roditelji koji lebde nad svojom decom mogu naštetiti njihovom emocionalnom razvoju, što rezultira usporenim društvenim i akademskim rastom i napredovanjem.

Grupa dece uzrasta od dve godine do deset godina praćena je u jednoj studiji.

Oni sa roditeljima koji imaju više kontrole imali su poteškoća pri kontrolisanju svojih emocija i postupaka. Kao rezultat toga, njihove društvene veštine su degradirane. Deca takvih roditelja su lošija bila u školi, za razliku od dece čiji roditelji su manje posvećeni kontroli.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Prema određenim studijama, helikopter-roditeljstvo povećava verovatnoću problema sa mentalnim zdravljem. Previše zaštitnički roditelji mogu naštetiti samopouzdanju svoje dece. Deca mogu da odrastu verujući da im roditelji ne veruju da sami donose odluke. Studenti sa previše brižnim roditeljima skloniji su da dožive simptome tuge i anksioznosti. Akademsko sagorevanje je češće kod starije dece roditelja-helikoptera nego kod njihovih drugova iz razreda. Deo toga je zbog njihovog straha da će razočarati svoje roditelje ako ne uspeju.

dete, deca, škola, neuklopljenost, deca, odbačenost Foto: Shutterstock

Drugi problem je što ova deca nisu naučila kako da budu svoja i donose najjednostavnije dnevne odluke. Ako su se navikli da njihovi roditelji na određen način upravljaju njihovim životima, stres zbog toga što su sami može biti grubo buđenje. Možda će im koledž i odraslo doba biti teže podnošljivi ako nikada nisu razvili dobre metode emocionalnog suočavanja.

Zaključak je jednostavan - koliko god želite najbolje za svoje dete i želite da mu pružite samo najbolju zaštitu, ako sve svoje vreme posvetite ovome, imaće samo kontraefekat. Da li želite da sutradan svojoj 30-ogodišnjoj deci vodite računa o tome jesu li kupili najosnovnije namirnice, jesu li oprali sudove ili platili struju?

Ukoliko ih ne pripremite za stvarni, spoljni svet i sve uporno radite umesto njih, oni nikada neće biti spremni za životne izazove u kojima im vi nikako ne možete pomoći - razgovor za posao, zaposlenje, stvaranje porodice i slično. Možda vam isprva ne deluje da može doći do toga da vaše dete ne bude u stanju da donosi odluke za sebe i radi osnovne stvari, ali ako mu ubijete samopouzdanje i ako ono i samo navikne da ste vi uvek tu, ništa drugo ne možete ni očekivati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Roditelj

    30. mart 2022. | 01:41

    Jos jedan zapadni sistem! U prevodu budi hladan prema svom detetu!!!! Kalo su mene moji roditelji vapsitali i koliko su mi paznje i ljubavi pruzili a pruzili su 500% i Bogu hvala nista mi ne nedostaje,e tako cu i ja svojoj deci i tako i radim . 90% suprotno od onoga sto preporucijete! To sto vi i neki tamo zapasni strucnjaci kazete,da izvinete zabole me! Detetu treba dati svu oaznju i svu ljubav i od njega ce te stvoriti pravog osecajnog coveka koji ce sve to znati da pruzi i porodici i deci!

    Podelite komentar