• 0
 ≫ 

5 tipova baka i deka: Šta deca pamte iz druženja sa njima i kako utiču na vaspitanje

 ≫ 

Većina njih sa unucima proživljava "drugo detinjstvo" i  dozvoljavaju sebi da uživaju u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom

  • 0
Baba i deda sa unucima

Foto: Shutterstock

Kažu da deca koja nisu rasla uz bake i deke ne znaju šta je prava radost detinjstva. Kod njih je uvek dopušteno sve  ono što roditelji ne dozvoljavaju.

Ono što im nije bilo smešno i zabavno dok su sami bili roditelji, odgovorni za vaspitanje svoje dece, sa unučićima im uglavnom predstavlja pravi izvor zabave.

Većina njih sa unucima proživljava "drugo detinjstvo" i  dozvoljava sebi da uživa u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom.

Bake i deke su čarobnjaci koji deci ispunjavaju sve želje i bez obzira na to koliko je njihova uloga u porodici aktivna, deca koja su obasuta njihovom ljubavlju, tvrde psiholozi, imaju više samopouzdanja.

To koliko bake i deke mogu da budu značajni za odrastanje i koliki je njihov uticaj na formiranje ličnosti mališana, potvrđuje i priča bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. On je, govoreći o svojoj baki, kazao da ga je ona naučila odgovornosti i odricanju, što su neophodne osobine na putu uspeha.

Da su bake i dede junaci porodica, pokazuju i istraživanja.

Deca koja imaju sreće da odrasatju uz pažnju i ljubav baka i deka, ispostavlja se, kasnije u životu imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz.

- Deke i i bake mogu preuzeti i vaspitnu ulogu - tvrdi gereontolog Bernis Nongarten i ističe da ih možemo podeliti u pet tipova, prema tome kako se ponašaju s decom i koliko učestvuju u vaspitanju unuka.

Deda, unuk, bicikl

Foto: Shutterstock

1. Klasični tipovi

Na "klasične" tipove deda i baka roditelji se mogu osloniti ako je potrebno da pričuvaju unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu svojoj deci, ali se ne mešaju preterano u vaspitanje.

2. Zabavni drugari dece

Deda i baka koji su usmereni na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smeju se, uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode vreme sa svojim mališanima, videćete ih kako jure okolo s klincima, pevaju i igraju se.

Baka unuka dete laptop učenje

Foto: Shutterstock

3. Drugi "mama i tata"

Oni ponekad preteruju u brizi o unucima i ponašaju se kao da roditelji ne znaju da brinu o deci. Često žele da donose odluke koje se tiču unuka, od toga u koju će školu dete da bude upisano do toga s kim mu je dozvoljeno da se druži.

4. Porodični mudraci

Oni su glave porodice koje dele mudre savete i kontrolišu roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo onda kad procene da je to potrebno i da je od pomoći, a ponekada mogu biti i naporni.

5. "Daleki rođaci"

Ove bake i deke su retko sa unucima, najčešće samo za praznike, pa ih deca nekada doživljavaju kao strance. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, pa baš zato deci često ostaju u sećanju kao "daleki rođaci".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica