• 0
 ≫ 

4 znaka koja pokazuju da ste možda odrasli sa roditeljem koji je narcisoidan

 ≫ 

Deca narciosidnih roditelja imaju problem sa manjkom samopouzdanja

  • 0
8 mart dan žena majka i dete dečak

Foto: Shutterstock

Skoro svako ponekada može da pokaže znakove narcizma, poput nedostatka empatije i sklonosti preteranom kritikovanju, ali šest odsto svetske populacije ima dijagnozu najekstremnijeg oblika - narcisoidnog poremećaja ličnosti.

Kao roditelji, narcisi uglavnom važnost pridaju sebi, a decu gledaju kao produžetak sebe samih. Deca narcisa će možda tek kasnije u životu shvatiti kako su postupci njihovih roditelja uticali na njih.

- Budući da deca ne provode mnogo vremena sa više odraslih osoba, ograničeno im je iskustvo kroz koje bi mogli da dobiju uvid kako roditeljski odnos možda negativno utiče na njih - kaže psiholog Megan Markum.

Ona navodi da dete koje odrasta u porodici u kojoj su te osobine stalno prisutne nema kontekst za razmatranje kako se njegov roditelj možda ponaša drugačije od drugih roditelja.

Međutim, kako dete odrasta, ono upoređuje svoja iskustva sa svojim vršnjacima, a znaci narcisoidnog roditelja, poput preterane potrebe za divljenjem i iskorišćavanjem drugih, mogu postati očitje, navodi Markum.

Ovo su četiri znaka koja ukazuju da bi vaš roditelj mogao biti narcis, kaže psiholog.

1. Podrška vaših roditelja je uslovljena

Narcisi imaju izražen osećaj lične važnosti. Oni svoju decu mogu gledati kao produžetak sebe, što može da rezultira iskazivanjem naklonosti i podrške, ali samo kada misle da oni kao roditelji od toga imaju koristi,  smatra Markum.

Ona ističe da je to češće vidljivo kod narcisoidnih majki nego kod očeva, koji koriste otvorenije taktike poput agresije kako bi potvrdili svoju superiornost.

Markum kaže da narcisi mogu postati ljubomorni ako neko drugi postane centar pažnje, uključujući i njihovu decu, jer tada nestaje potreba drugih za preteranim divljenjem njima.

2. Roditelji vam često govore da su vaše emocije pogrešne

Budući da su narcisi hiperfokusirani na sebe, često poništavaju tuđe emocije kako bi se bavili samo njihovim, kaže je Markum.

Narcisima takođe nedostaje empatija, pa imaju problema sa vašim emocijama, uključujući one poput straha, tuge ili razočaranja. Kao rezultat toga, oni bi mogli da odbace vaše probleme ili da sebe stave u središte pažnje, umesto da vam ponude podršku.

Otac, dete, sin

Shutterstock

3. Kao odrasla osoba stalno sumnjate u sebe

Ako narcisoidni roditelj nastavi da poništava emocije svog deteta, to može dovesti do stalne sumnje u sebe u odraslom dobu, objašnjava Markum.

- To se događa zato što deca roditelja koji su narcisi imaju manjak potrebne podrške i ljubavi za podsticanje mentalnog zdravlja - rekla je.

4. Uvek imate osećaj kao da morate biti najbolja verzija sebe u njihovoj blizini

Prema rečima Markum, ako imate da osećaj da u blizini svog roditelja morate da pazite na svaki detalj, to bi mogao biti još jedan znak da je roditelj narcis.

To može dovesti do toga da deca budu vrlo samokritična, da izbegavaju sukobe i osećaju se kao da moraju biti savršena u svakom trenutku, što je navika koju bi mogli da unesu i u buduće veze, nastavlja Markum.

- Taj problem sa manjkom samopouzdanja dovodi do problema sa privrženošću i iskrivljenog pogleda na ono što je tipično i zdravo u odnosima - objasnila je psiholog.

Video: Koliko si narcis od nula do Kim? Kardašijanke počele da se druže sa svojim dvojnicama

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica