• 11

Svetski trend su sve neobičnija dečja imena: Evo koja su u Srbiji najpopularnija

Još su stari Latini govorili da je ime čovekova sudbina, a kada se deca krštavaju, roditelji vole da im imena budu jedinstvena

  • 11
Beba spava Foto: Shutterstock

Jedna od stvari koje nas obeležavaju za ceo život je ime koje dobijamo odmah po rođenju. Još su stari Latini govorili da je ime čovekova sudbina, a kada se deca krštavaju, roditelji vole da im imena budu jedinstvena i drugačija, a neretko i da nose određenu simboliku.

Davanje imena detetu je prvi  zahtevan posao za većinu roditelja. Mnoge mame i tate brinu o dugoročnom uticaju imena na sudbinu deteta  i smatraju da treba osigurati najbolje ime koje će dete nositi na putu do životnog uspeha.

Trendovi o tome kako roditelji biraju imena za svoju decu proizvod su naše kulture u razvoju i  menjaju se u zavisnosti od vremena i epohe.

Istraživanja pokazuju da današnja rastuća popularnost jedinstvenih imena za bebe odražava prelazak s kolektivizma na individualističko društvo i pruža važne kontekstualne naznake o željama roditelja da njihova deca budu posebna i jedinstvena.

Globalno, čini se, roditelji sve više cene jedinstvena i imena puna simbolike kako bi pomogli deci da se istaknu, umesto da se uklope.

Ovaj trend prate i roditelji u Srbiji, pa su tako poslednjih godina sve češće sreću neobična imena devojčica i dečaka.

U poslednje vreme se dečacima u Srbiji sve češće daju imena kao što su: Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa.

Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša.

Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stanu devojčice koje nose imena Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

foto Pixabay foto Pixabay

Novom trendu prilično doprinose i izbori imena za decu poznatih ličnosti, na koje se neretko ugledaju i druge, manje poznate mame i tate. Tako se ćerka čuvenog košarkaša Nikole Jokića zove Ognjena, a sin glumca Andrije Miloševića Relja.

Ni pevačica Jelena Karleuša za imena svojih kćerki nije odabrala ona koja su uobičajena, jer se one zovu po grčkim boginjama - Atina i Nika.

Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a i ćerka i sin pevačice Ane Štajdohar i njenog supruga muzičara Nilole Demonje nose imena Nia i Lav.

Korak dalje u davanju neobičnih imena svojoj deci otišli su srpski političar Čeda Jovanović i njegova supruga Jelena. Njihovo četvoro dece zovu se: Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Voditeljka slagalice Marija Veljković svojoj ćerki dala je ime Neva, a pevačica Nikolija Jovanović izabrala je ime Rea.

Naposletku, za roditelje je davanje imena detetu čin ljubavi, na koji utiču i lični snovi, potreba da vaše dete bude posebno, kao i tradicionalne i kulturne vrednosti.

( Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mila

    5. april 2022. | 22:03

    Boze mi pomozi, pored toliko lepih srpskih imena, daju deci imena od ko zna odakle. Iskreno, izvinjavam se deci, ali mnoga od tih imena se daju kucnim ljubimcima.

    Podelite komentar

  • Mirjana

    5. april 2022. | 20:11

    Muska-Darko, Nenad, Milos, Mirko, Dejan, Filip, Ilija..........Zenska-Ivana, Marija, Jasmina, Jovana, Milica...........

    Podelite komentar

  • Idi begaj

    5. april 2022. | 19:58

    Trt mrt.

    Podelite komentar