• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova hrana bi trebalo da se nađe na vaskršnjoj trpezi: Svako jelo ima posebnu simboliku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika subota je poslednji dan posta, a na dan Uskrsa se priprema bogata praznična trpeza

  • 6
Uskrs, Vaskrs Foto: Shutterstock

Uskoro stiže Vaskrs. Pored farbanja jaja, domaćice uveliko razmišljaju šta će se u prazničnim danima naći na trpezi, kako bi svi ukućani bili zadovoljni i siti.

Domaćice uvek imaju pune ruke posla, ali za ovaj praznik posebno se pripreme, kao što je i red.

Na Vaskrs porodica odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se pozdravlja: "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!".

Kad se iz crkve vrate kući, ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu, a na njoj, smatra se, pored salata, čorbe, peciva, treba da se nađu još neke vrste hrane.

1. Med

Od Aristotela do Vergilija, mnogi su antički autori pisali o pčelama. Uvek simbolizuje pozitivne stvari, kao što su obilje, mudrost, pa čak i Božja reč. Na vaskršnoj trpezi med simbolizuje apostole koji su kao pčele raznosile reč Hristovu, pa je dobro da se tako i svi ukućani zaslade. 

foto Pixabay Foto: Pixabay

2. Jagnjetina

Jagnje je simbol samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

3. Farbana jaja

Za proslavljanje Vaskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Upravo njime se ukućani prvo i omrse posle vaskršnjeg posta.

Bojena jaja jesu simbol Vaskrsa, mada su prehrišćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji.

Jaja bojena i kuvana u lukovini bila su obavezna na trpezi u dane u kojima se praznovala Pasha. Šarena vaskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slede iza Vaskrsa.

Uskršnja jaja Foto: Pixabay

4. Pogača

Umesto kupovnog hleba napravite domaći, svakako je mnogo ukusniji i lepše miriše. Hleb je simbol samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

5. Čokot

Pretvaranje vode u vino simboliše čudesno pretvaranje zemnog čoveka u nebeskog. Čokot je simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih. Vino je i prva asocijacija na pričešće. 

6. Riba

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. Riba je u vreme progona hrišćana u Rimskom carstvu korišćena kao hrišćanski znak raspoznavanja, pošto grčka reč za riu, "ihtos", u sebi krije početna slova izraza "Isus Hristos, Božji Sin, Spasitelj".

Iako se riba jede tokom posta, zbog simbolike se postavlja i na vaskršnju trpezu.

Oslić, riba, prženi oslić, posni recept Foto: Shutterstock

7. So

So ukazuje na pravog hrišćanina, koji i druge usmerava ka dobrom. Duša usoljena naukom Hristovom ne podleže kvareći se, a uz to pomaže i bližnjima da se održe i ne pokvare.

8. Kvasac

Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.

Video: Farbanje jaja: Fantastičan spoj boje i lukovine

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • 💟

    23. april 2022. | 16:04

    Stavlja se na sto kolko ko moze

    Podelite komentar

  • Obozavateljka

    23. april 2022. | 14:29

    Da li ce svi moci da kupe ono sto treba? Mnogi penzioneri sigurno nece.

    Podelite komentar

  • Tana

    23. april 2022. | 14:18

    Samo Ruska salata 😅

    Podelite komentar