• 0
 ≫ 

Studija: Navike roditelja na društvenim mrežama mogu da pokažu njihov stil vaspitanja

 ≫ 

Liberalniji roditelji radije dele slike svoje dece, a rezultati istraživanja pokazuju da oni koji to ne čine kasnije dozvoljavaju deci pristup internetu

  • 0
Mama, deca, dečaci, sin Foto: Shutterstock

Nova studija je otkrila da navike majki i očeva na društvenim mrežama mogu  da pokažu kakav stil roditeljstva i vaspitanja dece primenjuju.

Svaka mama i svaki tata biraju lični stil roditeljstva koji najbolje odgovara njima i njihovoj  porodici. Ne postoji univerzalni način vaspitanja i roditeljstva, koji će odgovarati svima jer je svaka porodica drugačija, kao i svako dete i okruženje.

Roditelji često biraju ono što im odgovara i ne mare mnogo za to što drugi govore i misle o tome.

Novo istraživanje je otkrilo da način na koji roditelj koristi društvene medije može da kaže mnogo o tome kakav je zapravo roditelj. Ovo ispitivanje uradio je Univerzitet na Floridi.

Na osnovu dobijenih rezultata studije zaključeno je da su roditelji koji objavljuju mnogo fotografija svoje dece na društvenim mrežama verovatno oni koji sa decom razvijaju prijateljski odnos.

Ovi roditelji su često popustljiviji i samouvereniji u poređenju sa onima koji dele manje fotografija dece, pa je veća verovatnoća da će liberalniji roditelji deci dopustiti korišćenje društvenih mreža u mlađem uzrastu.

rad od kuće, majka, dete, izolacija foto: pixabay.com

Traženje pristanka dece za objavljivanje njihovih fotografija je vruća tema.

Istraživači su izjavili da može biti zabrinjavajuće to što roditelji neće uvek  da pitaju decu pre nego što objave njihove fotografije na internetu. Upravo je to stalna briga stručnjaka u tom području.

Stručnjaci navode da je u redu deliti slike s članovima porodice, ali i upozoravaju da bi roditelji trebalo da paze šta sve o deci dele i sa kim.

Jedan od ciljeva studije bio je da se sagleda kako pojedini roditelji doživljavaju granice privatnosti kada dele informacije o svojoj deci. To takođ znači da oni koji ne dele fotografije svoje dece na društvenim mrežama mogu imati autoritarnije roditeljske stilove i svoju decu mogu držati podalje od interneta kada su manja, kao i određivati stroga pravila upotrebe socijalnih mreža.

Video: Mama Viktorija otkrila kako uvek zna da li je deca lažu i trikom oduševila milione

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica