• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaskršnja pogača: Šta simbolizuju jaja na pogači?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U različitim delovima Srbije zatičemo različite običaje i pojedinosti praznovanja Vaskrsa

  • 0
Vaskršnja trpeza

Foto: Jelisaveta Vujinović

Vaskršnja pogača se u mom kraju (Rasinski okrug) pravi sa jajima na vrhu - farbanim crvenim jajima, koja su simbol Hristove krvi, koja je prolivena na krstu. Stavljamo onoliko jaja koliko ima ukućana. Kod nas u kruševačkom kraju celo selo praznuje Bogomolju (seosku slavu) - dan nakon Vaskrsa (ponedeljak), tako da je ova pogača zapravo i naš slavski kolač.

Moja baka ga sprema sa vodicom koju je sveštenik osveštao uoči Bogomolje. Vaskršnji ponedeljak ima zato posebnu važnost za nas koji slavimo Bogomolju, podjednako kao i sam Vaskrs.

Baka sprema ovu pogaču, odnosno naš slavski kolač, kao običan hleb. Dakle u mlaku vodu se stavi kvasac, a potom idu kašičica šećera i kašičica soli, kao i četiri kašike brašna. Kada testo naraste, dodaju se dve kašike ulja i još malo brašna kako bi testo bilo čvršće. Kada malo naraste, prave se tri kaiša. Jedan deo testa se stavi u tepsiju, a od ta tri kaiša se prave pletenice koje idu okolo. Sve se premaže jajima da dobije lepu boju, a skuvana jaja idu na vrh i sve se zajedno peče.

Vaskršnja trpeza

Foto: Jelisaveta Vujinović

Kod pravoslavnih vernika u Srbiji tako se vremenom razvio običaj mešenja obrednih hlebova za praznike, pa tako i za najradosniji praznik - Vaskrs.

Tokom vremena, što zbog implementiranja zapadnjačkih i istočnjačkih kultura, što zbog izmena među usko povezanim zajednicama, obredni hlebovi doživljavali su mnoge transformacije i bili izloženi različitim uticajima, tako da se danas u Srbiji oni sreću u mnogo različitih oblika, naziva, motiva i namena. Obično viđamo da je na vrhu pogače samo jedno jaje, ali kod nas, kao što sam već napomenula, stavljamo po jedno za svakog ukućana. Ono što sam takođe primetila u razgovoru sa drugim ljudima, jeste da se miliproti prave za Vaskrs, dok kod nas to činimo za Božić.

Dobrodošli ste da sa nama podelite vaše običaje i priče koje ukazuju na njihovo poreklo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica