• 0
 ≫ 

Psiholog o trendu među osnovcima da konzumiraju elektronske cigarete: Najbitnija je prevencija

 ≫ 

U osnovnim školama potpuni je "trend" među đacima starijih razreda pušenje elektronske cigarete, takozvanog vejpa, a psiholog otkriva kako da delujete preventivno i ponašate se kada "uhvatite" dete na delu

  • 0
Dete, deca, škola, elektronske cigarete Foto: Shutterstock

U osnovnim školama u Srbiji, a posebno u Beogradu pojavio se novi "trend " konzumiranja elektronske cigarete sa voćnim ukusima, takozvanog vejpa. Deca novu "zabavu" uglavnom upražnjavaju u školskim dvorištima, pa i u toaletima u školi, a roditelji uglavnom o novom "poroku" među mlađim osnovcima i tinejdžerima ne znaju puno.

Ono što je najvažnije, kako kaže psiholog za Ona.rs, jeste da se deci predoče posledice za njihovo zdravlje.

- U tinejdžerskom uzrastu deca imaju potrebu da budu glavna u društvu i da se dokažu, pa su sklona da posegnu i za porocima - kaže psiholog i dečiji terapeut Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da je vejp ono što su nekada bile klasične cigarete i ističe da je najbolje ako decu sa štetnim posledicama upoznamo pre nego i što im padne na pamet da tako nešto probaju.

- Setite se, i u našim generacijama deca su se dokazivala u društvu tako što već u osnovnoj školi probaju cigarete. To je jednostavno odlika svih generacija. Ono što je najvažnije jeste da roditelji sa decom razgovaraju o tome, da zajedno pogledaju neki edukativni sadržaj, da ih upozaju sa posledicama i kažu im da su veće "face" ako se ne povode za društvom.

To više nisu mala deca i oni odlično mogu da shvate, ako im se jasno kaže, koje su i koliko loše posledice po njihovo zdravlje i da je bolje da budu od onih koji će težiti zdravom životu, a ne nečemu što će im tako mladima loše uticati na zdravlje - objašnjava Bogetić.

Upitana kako bi roditelji trebalo da reaguju kada i ako saznaju da deca konzumiraju elekstronske cigarete, ona je rekla da bi svakako i pre svega decu trebalo da upoznaju sa posledicama pušenja, pa i vejpa koji se tinejdžerima ne čini kao ništa strašno.

- Ako se to dogodilo samo jednom i roditelj je saznao, trebalo bi da smireno razgovara sa detetom, ispita ga šta ono sve zna o tome, da li zna koja su štetna dejstva, koliko to loše utiče na njegov organizam. Da dete potpuno informiše i pokaže mu posledice kroz knjige, slike i video-snimke.

Tinejdžeri, vejp, pušenje Foto: Shutterstock/iliustracija

Ma kako da vam se čini, na prvi pogled da to nije tako, većinu dece će to uplašiti i odustaće. Imajte kao roditelji na umu da je razlog tome bio radoznalost i potreba da se dokažu u društvu. Objasnite im da postoje bolji načini da se dokažu, da je važno da oni imaju svoj stav i ne povode se za drugima.

Batine i kažnjavanje nisu rešenje tek kada ih otkrijete, naročito kod dece u tinejdžerskom uzrastu gde je inat inače prisutan kao odgovor na zabrane. Napravite sa detetom dogovor kada ga upoznate sa posledicama da to više ne čini. Tek ako ne ispoštuje dogovor i nastavi, možete da razmišljate o nekim drugim vaspitnim metodama poput kazne, tako što ćete detetu uskratiti nešto što je njemu važno - objašnjava psiholog.

Ova nova ne baš bezazlena "igračka" sadrži voćne ukuse koji su izuzetno primamljivi, neke od elektronskih cigareta sadrže i nikotin, dok su druge bez.

- One koje sadrže nikotin stvaraju zavisnost, što je dodatni problem dugoročno, a one bez su napravljenje zapravo tako zanimljivo samo zato da bi privukle tinejdžere koji su radoznali, ali bi trebalo da im objasnite i jasno stavite do znanja kao roditelji da zapravo sve sa bolestima zavisnosti tako i počinje.

Ako su deca to uradila iz radoznalosti i ne ponavljaju grešku, nemojte prestrogo reagovati, jer budimo pošteni, većina roditelja je u tinejdžerskom dobu bila pred sličnim iskuštenjima. Neki su im podlegli, a neki naravno nisu kao što je slučaj sa decom i danas.

Najvažnije je, i to podvlačim, da se sa njima razgovara, predoči im se štetnost i posledice naročito dugoročno; deci se u ovom uzrastu, i kada probaju elektronske cigarete, čini da to nije ništa. Naravno da je kao kod svakog i kod ovog pitanja potrebna saradnja roditelja i nastavnika i da bi najbolje bilo kada bi se, kada primete problem, svi uključili u edukaciju dece - savetuje  Bogetić.

Ona ističe da je veoma važno da roditelji sa pažnjom proprate tinejdžere i o svemu razgovaraju otvoreno.

- Deca znaju kada ih lažemo i zato razgovarajte sa njima iskreno, ako ste vi u njihovom uzrastu probali cigarete, a oni vejp, recite im to otvoreno. Kada shvate da ste ih slagali, izgubićete kod njih poverenje.

Naravno da je potrebno da im i sami priznate grešku i objasnite da ste i sami shvatili štetnost toga. I uvek imajte na umu da se deca ugledaju na vas kao primer, ali da je to uzrast u kome možete da im objasnite, a oni da razumeju šta za njih jeste, a šta nije dobro - poručuje psiholog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica