• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najskuplja jaja na svetu i dan-danas FASCINIRAJU

Vreme čitanja: oko 2 min.

Faberžeova jaja su remek-dela koja predstavljaju svu posvećenost, umeće i vrednost kojim može da se materijaizuje nešto tako veliko kao što je praznik Vaskrsenja Isusa Hrista

  • 1
Faberžeova jaja

Foto: Profimedia/Alamy/Vladimir Alexeev / Alamy

Kada bismo smišljali na koji način magija vaskršnjih praznika može da se dovede do umetničkog savršenstva, teško da bismo osmislili nešto imalo drugačije od onog što je nastalo pre 140 godina i što i dan-danas facsinira ceo svet. Faberžeova jaja su remek-dela koja predstavljaju svu posvećenost, umeće i vrednost kojim može da se materijaizuje nešto tako veliko kao što je praznik Vaskrsenja Isusa Hrista.

Bojenje i šaranje vaskršnjih jaja način je da svako od nas učestvuje u delu praznične sreće, da svojom rukom doprinese velikom danu, a poklonom vaskršnjeg  jajeta uvek želimo sa povećamo sreću drugoga. Tako je već vekovima.

Posebno jaje darovao je ruski car Aleksandar III Romanov svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Vaskrs 1885. godine. Bilo je to delo juvelira Karla Petra Faberžea. Carici se jaje toliko dopalo da je sličan poklon stizao svakog Vaskrsa narednih 30 godina i ispisao istoriju raskošnog praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika.

Faberžeova jaja

Foto: Profimedia/Alamy/Vladimir Alexeev / Alamy

Faberže je svoja dela pokazao prvi put na izložbi 1882. godine, za koju je pripremio originalne komade nakita. Od cara je dobio zlatnu medalju, jer je svojim radom „započeo novu eru u umetnosti izrade nakita". Nakon toga postaje dvorski juvelir, delima slavan u celom svetu.

Od 1885. do 1916. godine Faberže stvara više do 50 remek-dela za carsku porodicu Romanov i menja granice poimanja svog zanata.

Jaja nastala od skupocenih metala kao što su zlato, srebro, bakar, nikl, paladijum, ukrašavana safirima, rubinima, smaragdima, dijamantima tri decenije bila su redovan poklon za najveći hrišćanski praznik proslavljan na carskom dvoru. Pored fascinacije koju je izazivala njihova spoljašnjost, i unutrašnjost jaja je imala svoju priču. Svako od njih nosilo je iznenađenje poput medaljona, konjanika, štafelaja, voza, labuda, petla, ptice, kočije...

Kolekcija „Faberžeovo jaje“ sadrži više od 70 primerka, od kojih je više od 50 carskih. Danas je locirano više od 40 jaja, mnoga od njih krase svetske muzeje i privatne kolekcije, a za nekima se još traga.

Tako je 2015. godine trgovac otpadom pronašao jedno jaje na buvljaku i za njega izdvojio 14.000 američkih dolara. Mislio je da ga razloži na delove i proda, dok na satu koji se krio unutra nije ugledao ugraviran natpis „Vacheron Constantin“. To ga je navelo da potraži više informacija na internetu. Odneo je jaje na procenu i saznao da je u pitanju jaje za kojim se toliko tragalo i čija je vrednost iznosila 33 miliona američkih dolara.

Smatra se da je porodica Forbs sa skupocenih devet primeraka najveći kolekcionar Faberžeovih jaja.

Koliko god njihiva materijalna vrednost godinama rasla, nema sumnje da je uz ovakve poklone sreća odraslih ličila na čistu, dečju radost, kakvu svaki Vaskrs i nosi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Pa,

    24. april 2022. | 12:58

    Mene ne fasciniraju.

    Podelite komentar