• 1
 ≫ 

Alisa ne dozvoljava deci da spavaju kod prijatelja: Da li je bezbedno slati mališane da prespavaju van kuće?

 ≫ 

Alisa se oštro protivi slanju dece na spavanje čak i kod najbližih prijatelja; na prvom mestu joj je bezbednost dece

  • 1

Jedna majka je izazvala žestoku debatu nakon što je otkrila da ne dozvoljava svojoj deci da spavaju u tuđim kućama. Objavom na TikTok-u, Alisa iz Ilinoisa je objasnila da ne dozvoljava svojoj deci da spavaju kod drugih porodica i prijatelja, jer želi da ih zaštiti od svake moguće loše situacije.

Majka dvoje dece je rekla da uverava roditelje koji zovu njenu decu da prenoće da njena odluka nije lična jer se njena zabrana spavanja odnosi na sve, a ne samo na određene porodice.

Mnogi su u komentarima upozorili Alisu da će joj deca zameriti što ih je sprečila da dožive iskustvo iz detinjstva kome se raduju sva deca, dok su drugi priznali da su i oni protiv spavanja dece van svoje kuće.

"Ne šaljem svoje dete ni kod koga da prespava, jer želim da zaštitim decu u slučaju da se nešto desi u nečijoj kući. Ne bismo mogli da živimo sami sa sobom i želimo da zaštitimo svoju decu. Opet nije lično, mi jednostavno ne spavamo kod drugih porodica."

Mnogi komentatori se nisu složili sa Alisinom zabranom spavanja jer su tvrdili da su neka od njihovih najboljih uspomena iz detinjstva vezana za spavanje u kući njihovog prijatelja.

@heartmindedmama #childsafety #parentsoftiktok #momtok #momcontent #motherhood #boundaries #parents101 #momlife #heartminded #mommylife #gentleparenting ♬ original sound - Heartminded Mama

Jedna osoba je napisala: "Kao neko ko je odrastao u ovakvom domaćinstvu, molim vas, pustite svoju decu da budu deca, zameriće vam zbog ovoga". Drugi je rekao: "Mogu samo da zamislim emocionalne posledice jer su izostavljeni iz svega sve više i više. Neka od mojih najlepših uspomena iz detinjstva bila su noćenje sa prijateljima". Treći je dodao: "Moja mama mi nikada nije dozvolila da prespavam i bio sam usamljen i izolovan, posebno kao jedino dete moje mame".

Drugi su priznali da se slažu sa Alisinim pravilom, ali su tvrdili da ne daju objašnjenje kada govore drugim roditeljima da njihova deca neće prespavati u kući iz koje su dobila poziv.

"Shvatam. Veoma sam pažljiv po pitanju toga gde moja deca spavaju", napisao je jedan. Drugi je rekao: "Moji roditelji nisu dozvoljavali da prenoćim kod drugih i sada sam kao odrasla osoba zahvalna što su tako odlučili". Treći je prokomentarisao: "Neću sve to da objašnjavam. To je jednostavno "ne" za mene". Četvrti je dodao: "Nikad mi nije bilo dozvoljeno da prespavam kod nekoga kao detetu i ispao sam dobro. Odeljak za komentare je pun svega! Spavajte u svojoj kući".

Roditelji odbijaju da šalju decu negde da prespavaju iz raznih razloga, uključujući kulturološke razlike i strah od zlostavljanja. Ali stručnjaci za razvoj dece kažu da spavanje može biti važan razvojni korak za decu, pomažući im da se snađu u samostalnosti, vežbaju fleksibilnost i steknu izloženost različitim porodičnim kulturama. Spavanje može testirati granice nelagodnosti nekih roditelja, ali oni su jedan od korisnih načina na koji deca mogu da vežbaju odvajanje od staratelja.

Stručnjaci kažu da roditelji koji smatraju da spavanje nije pravi izbor za njihovu porodicu treba da razmotre alternativne mogućnosti za svoju decu da vežbaju samoefikasnost i prilagodljivost.

U odgajanju dece posebna pažnja se mora primeniti kako bi deca bila sposobna da razumeju stvari poput dobrog - dozvoljenog dodira, lošeg - nedozvoljenog dodira, kada treba da obrate pažnju na osećaj da nešto nije bezbedno, kako da pozovu kući u pomoć, kada da se izvuku iz loše situacije.

Video: Svaka joj čast: Evo kako izgleda kada ste majka 11-oro dece, koja zbog pandemije ne idu u školu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • ime

    14. april 2022. | 03:12

    Ne sećam se da sam kod nekoga prespavao u detinjstvu, dobro možda 2-3 puta ali tad sam već bio maltene srednja škola. Stvar izbora…

    Podelite komentar