• 0

8 zanimljivih, često zanemarenih prekretnica u razvoju bebe: Činjenice koje možda niste znali

Neke razvoje faze deteta su manje upečatljive, roditelji često ne stignu da ih isprate, ali jednako su važne kao i one koje uvek primetimo

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Prevrtanje, puzanje i hodanje su one jednostavne prekretnice u razvoju deteta koje svi pamtimo i beležimo, ali postoje suptilnije prekretnice o kojima se manje govori, a koje su jednako važne. Ponekad ih bebe prođu tako da roditelji ne stignu ni da ih uoče.

Ovo je osam važnih i nepravedno zanemarenih prekretnica u životu deteta.

1. Razvoj percepcije dubine

Percepcija dubine događa se u prva tri meseca života bebe. Za dve sedmice, ako obratite pažnju, vaša će beba iznenada moći  da primeti  stvari koje se događaju puno dalje od nje i polako će postajati svesna koliko su udaljeni neki predmeti. Važno je da to kao roditelji  primetimo i ispratimo kako bismo svojoj bebi pružili više prilika za istraživanje različitih dubina.

Možete razgovarati sa bebom sa drugog kraja prostorije u kojoj ste i videti da li gleda u vas. Ako sumnjate na probleme sa detetovim vidom, pokušajte to da rešite pre trećeg meseca starosti kako bi percepcija dubine mogla ispravno da se razvija.

2. Fina, sitna motorika

Sa otprilike osam meseci vaša će beba polako prelaziti sa uzimanja stvari celom rukom na uzimanje predmeta sa dva prsta. To pomaže vašoj bebi da istražuje svet rukama i omogućava joj više samostalnosti tokom hranjenja.

To je vreme kada ima sposobnost da više koristi palac i kažiprst i da njima hvata predmete.

3. Namerno opuštanje dlana

Negde u uzrastu od tri do četiri meseca, refleks stisnute šake se opušta, a bebe mogu namerno pustiti neki predmet. To je značajno, jer tada mogu da prebacuju igračku iz jedne ruke u drugu i da imaju veću kontrolu pri istraživanju.

Beba, puzi, puzanje Foto: Pixabay

4. Duži ciklusi spavanja

Novorođenčad imaju cikluse spavanja koji traju samo 50-60 minuta, ali u  uzrastu od tri meseca prelaze na cikluse spavanja "odraslih", koji traju 90 minuta. To im omogućava dublji, mirniji san, a roditeljima daje priliku da bebi naprave raspored aktivnosti.

5. Oblik kolena

Da li ste znali da je vaše dete rođeno bez čašice kolena? To je zato što se bebe rađaju samo s hrskavicom, a ne s patelom. Kapice kolena vaše bebe će preći iz hrskavice u tvrdu kost u uzrastu između tri i pet godina, a potpuno će biti formirane između 10. i 12. godine života. deteta.

6. Prepoznavanje svog imena

Vaša beba će, kada bude imala šest meseci, okrenuti glavu prema nekome ko izgovori njeno ime, pokazujući da je naučila da je to reč koja nju predstavlja. Ovo je važna prekretnica, jer beba dobija svest o sopstvenom identitetu.

foto Pixabay foto Pixabay

7. Prepoznavanje svog lika u ogledalu

Bebe se od malih nogu gledaju u ogledalo i i oduševljavaju se detetom koje gleda u njih. Ipak, tek kada napune godinu i po dana, bebe znaju  da u ogledalu zapravo vide sebe. Ovo je važna fraza odrastanja jer predstavlja razvoj samosvesti kod deteta, ali i ličnog identiteta.

Svojoj bebi možete da pomognete tako što ćete da joj stavite nalepnicu na obraz i pratite da li poseže za nalepnicom u ogledalu ili na svom obrazu.

8. Prati tok vašeg razgovora

Otprilike posle mesec dana od rođenja, bebe već počinju da prebacuju pogled sa jedne osobe na drugu kada prva osoba zastane tokom razgovora. To nam pokazuje da razumeju razgovor od najranijih dana i da tako prave temelj za svoju komunikaciju.

Video: Teorija zdravlja #11 Deformiteti kod dece su sve češći danas, a rešenje problema je vrlo jednostavno

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica