• 0
 ≫ 

5 znakova da je vaše dete razmaženo i kako da promenite takvo ponašanje

 ≫ 

Umetnost odgajanja dece nije u tome da im dajete sve što požele, već sve što im je objektivno potrebno

  • 0
Dete, razmaženo, majka Foto: Pixabay.com

Nijedno dete se ne rađa razmaženo, već to nauči u toku odrastanja. Za decu se kaže da su "tabula rasa", jer na svet dolaze bez ikakvog znanja i iskustva, a roditelji i okruženje su ti koji imaju mogućnost ispisivanja stvari na "praznoj tabli".

Niko nije savršen roditelj, ali činjenica je da mama i tata daju sve od sebe i rade najbolje što mogu u datom trenutku.

Razmažena deca su navikla da dobijaju ono što žele, kada to požele. Uglavnom se sve vrti oko njihovih potreba, briga, osećanja, želja, a svi ostali su na drugom mestu, pa i roditelji.

Umetnost odgajanja dece nije u tome da im dajete sve što požele, već sve što im je objektivno potrebno.

Stručnjaci za roditeljstvo kažu da je moguće prepoznati znake koji ukazuju na to da odgajate razmaženo dete. Potrebno je da samo budete iskreni, pre svega prema sebi, i primenite savete koji vam mogu pomoći da zaustavite određene reakcije ili ponašanja svog deteta na vreme, kako ne bi odraslo u osobu koja nije sposobna za normalne međuljudske odnose.

1. Na svako "ne" ima izlive besa

Sva deca mogu da izraze razočaranje kada im kažete "ne"- da nešto ne smeju, ne mogu ili ne treba da rade, imaju, itd. Razmaženo dete će teško prihvatiti "ne" kao odgovor.

Izlivi besa mogu biti razvojno prikladni za malu decu koja ne umeju adekvatno da se izraze, ali ako se ovakve situcije često ponavljaju, znak je da je dete razmaženo.

2. Uvek je nezadovoljno

Razmažena deca mogu da imaju sve igračke, odeću, gedžete, ali to im nikada neće biti dovoljno, jer će uvek želeti još i više. Budući da takvo dete ima mnogo, sklono je da bude nezahvalno.

Pokušajte da im ne dajete sve i uvek, tako će naučiti više da cene ono što imaju. Osim toga, znaće da se raduju i o nečemu maštaju.

3. Ne podnose poraz

Niko ne uživa kada gubi, posebno ne deca, bilo da je reč o društvenoj igri ili u sportu, ali razmaženo dete se mnogo teže nosi sa takvom situacijom.

Ukoliko vaše dete za svaki neuspeh krivi druge, a očekuje da ćete ga pohvaliti za sve što radi, na druge viče kada ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje kada su saigrači ili konkurenti uspešni, velike su šanse da je vaše dete razmaženo.

dete, razmaženo, novac Shutterstock

4. Ne odustaje dok ne dobije ono što želi

Razmažena deca često koriste manipulativne taktike kako bi dobila "da" koje traže, bilo da to znači laganje ili sukobljavanje roditelja jednog sa drugim.

Na primer, ukoliko od jednog roditelja ne dobiju dozvolu za nešto, otići će kod drugog i tražiti sve dok ne dobiju ono što žele.

5. Odbija poslušnost bez "podmićivanja"

Normalno je da decu treba podstaći da operu zube ili pospreme igračke posle igranja. Ali kada ih roditelj zamoli da nešto urade, trebalo bi to da poslušaju.

Ukoliko vaše dete često odbija da uradi stvari koje su prikladne za njegov uzrast sve dok ne dobije nešto zauzvrat, jasno je da je razmaženo.

porodica zavbava Foto: Shutterstock

Kako da promenite ovakvo ponašanje kod deteta

Kao što je na početku teksta rečeno, razmažena deca se ne rađaju, već to postaju. To je naučeno ponašanje od kog dete može da se odvikne i što to brže učini, bolje je za njega.

To neće biti lako, ni za roditelje ni za dete, ali se posvetite modifikovanju svojih popustljivih načina i prihvatite da ćete jednom doći u sukob. Dopustite mu da plače, da se uznemiri, ali postavite jasne granice. Najteži deo je, zapravo, ostati dosledan. Ne dopustite da razmaženi način ponašanja vašeg deteta pobedi, jer je to "Pirova pobeda".

Važno je da zapamtite da deca najbolje reaguju na ohrabrenje, a ne na kaznu. Pomozite im da cene male stvari u životu, pokažite im da ima mnogo radosti u jednostavnim stvarima, poput boravka u prirodi ili provođenju kvalitetnog vremena sa porodicom i prijateljima.

Pronađite vreme za igru i povezivanje sa svojim detetom, jer je to jedna od najznačanijih stvari koju možete uraditi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica