• 0
 ≫ 

Saveti kako da zaustavite dete koje vrišti i plače: Budite dosledni i nemojte mu popuštati

 ≫ 

Jedna od najtežih stvari u vaspitanju je roditeljska doslednost koja je preduslov uspešnog odgoja

  • 0
majka dete vriska Foto: Shutterstock

Deca između tri i četiri godine postaju mali profesionalci u testiranju granica izdržljivosti roditelja kad je reč o zabranama različite vrste.

U tom starosnom dobu često već dobro znaju šta žele i ako im to uskratite, javlja se ljutnja i osećaj bespomoćnosti zato što ne uspevaju da ostvare ono što su naumili, pa će mnoga deca kao odgovor na zabranu pribeći vriski i plakanju.

- Na taj način oni izražavaju svoju frustraciju zbog toga što ne mogu da dobiju što žele i tad je izuzetno važno da roditelj ostane dosledan - tvrdi Džanin Hejvard, savetnica za uspešno roditeljstvo.

- Donekle je utešno to što znate da dete plače zato što u tom uzrastu  još ne zna kako drugačije da izrazi svoja osećanja, ali  za svakog roditelja to je frustrirajuće ponašanje, budući da se često manifestuje kad ste u javnom prostoru, pred drugim ljudima. Decu je u tim prilikama obično teško zaustaviti - objašnjava savetnica.

Hejverd ističe da je ipak najgora stvar koju možete da uradite u takvim situacijama- da popustite detetovim suzama.

- Naime, popuštanjem ćemo stvoriti veći problem, jer time detetu šaljemo poruku da mu se loše ponašanje može isplatiti, pošto će na kraju ipak dobiti ono što želi. Tako mu, zapravo, šaljemo poruku da i drugi put vriskom i plačem može da pokuša da dobije ono što želi - pojašnjava Hejverd.

Ona ističe da, koliko god da je jednostavnije popustiti i kupiti detetu čokoladu za koju zna da je ne može dobiti u tom času, popuštanjem mu  dajete argument za to da pomisli kako mu se može isplatiti to što će vam napraviti "dramu" gde god da se nađete. Umesto toga, duboko udahnite i pripremite se za reakciju, kaže stručnjak za roditeljstvo.

Evo nekoliko saveta o tome kako da reagujete kad se nađete u takvoj situaciji.

"Ne razumem te dok vrištiš"

Što duže dopuštate detetu da plače i vrišti, to će duže trajati i dete će verovatno biti još  napornije. Zato mu recite da ga ne razumete dok vrišti, pokažite mu kako zvuči (imitiranjem ili možda čak tako da ga snimite telefonom) i podstaknite ga da vam kaže mirno ono šta želi.

- Možda vam može pomoći rečenica: "Ti si već dovoljno velika da možemo razgovarati kao odrasli: Reci mi lepo u čemu je problem, pa ćemo porazgovarati."

Dete plač histerija roditelji Foto: Shutterstock

Detetu je dosadno 

Dete može postati naporno i zato što mu je dosadno. Na primer, ako ste dugo u šopingu i obilazite prodavnice koje njega ne zanimaju. U tom slučaju, pokušajte da mu dajete neke zadatke i stvorite atmosferu kao da vam je potrebna njegova pomoć. Neka vam čita cene ili etikete ili neka potraži omekšivač kakav imate kod kuće i slično.

Koristite priliku za učenje ponašanja

Kad dete vrišti pred policom sa koje nešto hoće, prvo mu recite da govori normalno kako biste ga razumeli, a onda pokušajte da mu objasnite šta je pristojno ponašanje. Na primer, recite mu da ste spremni da razmislite o njegovom zahtevu ako vas lepo zamoli. Izgovorite mu rečenicu koju može ponoviti, na primer: "Kad ovako vičeš, zapravo se ponašaš ružno, ako nešto želiš, možeš mi reći  - 'mama, molim te, kupi mi.... ' i možemo porazgovarati o tome".

I budite korektni: Kad dete izgovori tu rečenicu, ako možete, udovoljite njegovoj želji, jer će tako naučiti da se pristojno ponašanje isplati. Ako ne, pokušajte da mu kroz razgovor objasnite zašto ne možete ispuniti njegovu želju u tom momentu.

Deca će i sama biti zadovoljnija ako uvide da pristojnim ponašanjem od roditelja mogu dobiti više, a time ih ujedno pripremate za život.

Video: Kako smiriti dete koje ne prestaje da plače? Ova mama ima trik, a njen snimak je videlo 2 miliona

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica