• 2
 ≫ 

Devojčica čija je mama napisala članak o njenoj gojaznosti i danas se bori sa kilogramima i slikom o sebi

 ≫ 

Kako je detinjstvo tokom kog je bila na režimima ishrane uticalo na njeno viđenje svog tela danas

  • 2

Šoping nikada nije bio zabavno iskustvo za 18-godišnju Beti Kubovi-Vajs. Brucoškinja koja kaže da se većim delom svog života bavi problemima u vezi sa slikom o svom telu bila je sklona da brizne u plač u svlačionici bilo koje radnje koju bi posetila u potrazi za odgovarajućom garderobom.

- To se u suštini dešavalo svaki put kada sam išla u kupovinu. I još uvek se dešava - rekla je Kubovi-Vajs za "Insider", dodajući da je izvor njenih negativnih iskustava jedna popularna prodavnica poznata po mantri "jedna veličina odgovara svima".

Njena mama Dara-Lin Vajs 2012. godine napisala je članak za Vog o kliničkoj gojaznosti svoje ćerke. U članku na četiri stranice Vajs je detaljno opisala kliničku gojaznost svoje tada sedmogodišnje ćerke, pozivajući se na statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i uz obrazloženje da je ona tada imala oko 45 kilograma. Uz vođstvo specijaliste za gojaznost kod dece, napisala je Vajs, svoju ćerku je stavila na strogi, jednogodišnji režim ishrane.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by BKW (@bettykubovyweiss)

Krajem godine, njena ćerka je izgubila skoro osam kilograma i porasla dva inča (5,08 centimetara). Ali u članku je detaljno bilo opisano šta joj je sve zabranjivala da jede, što je razbesnelo mnoge čitateljke. Oni su tada smatrali da je i sama majka imala iskrivljenu sliku o sebi i svom telu i da kao takva nije smela da nameće devojčici svoje stavove, poglede na sebe, želje i nerealna očekivanja.

Vajs je potom priznala sopstvenu nesigurnost oko hrane i dovela u pitanje svoje roditeljske odluke.

- Ko sam ja bila da učim devojčicu kako da održi zdravu težinu i sliku tela?

Gubitak težine je takođe naveo Beti da ima komplikovan odnos sa sopstvenim telom.

- Kada sam želela da povredim mamu, loše bih jela. Znala sam da je čini srećnom to što sam mršavija, ali nisam uvek želela da je usrećim - rekla je Beti.

Kako je odrastala, motiv dijete u njihovim životima fundamentalno je oblikovao njihov odnos majke i ćerke. Ali, danas joj ona ne zamera i donekle razume što je njena majka tako postupila. A majka je priznala da ju je naterala da izgubi previše kilograma, što je iznenadilo Beti. Međutim, Beti se celoga života borila sa kilogramima, a danas je aktivistkinja na tom polju.

Priznala je da je pre nekoliko meseci otišla po lekove za kontrolu gladi - odluku do koje je donela nakon ozbiljnog razmišljanja.

- Došla sam do tačke u kojoj sam bila na dijeti deceniju - rekla je ona, napominjući da je isprobala desetine planova obroka i režima vežbanja.

- Iako sam svesna da svi moji planovi i navike koje koristim za kontrolu težine proizilaze iz ove kulture fobije od masti, ne krivim sebe. Mislim da nisam kriva što postoji ova društvena težnja ka mršavosti. Poruka koju želim da svi usvoje jeste da mislim da moramo ostaviti ljude na miru i pustiti ih da rade šta žele sa svojim telima - bila je jasna.

Video: Milan Marić otkrio: Imao sam oscilacije u težini od preko 50 kilograma

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Majka cetvoro dece

    28. april 2022. | 14:45

    Ko si bila ti da zabranis jednoj devojcici sta da jede??? Pa bila si majka koja je odgovorna za zivot i zdravlje svog deteta. Trebala si jos od bebe koja pocinje da jede, uvrstiti zdravu hranu i uopsteno zdrave navike u ishrani. Sve je vise debele dece, niko ne kuva hrana se narucuje, za uzinu pekara, za nagradu mek, pica. Uzas!!!

    Podelite komentar