• 9
 ≫ 

8 znakova da ste odrasli sa emocionalno nasilnom majkom

 ≫ 

Stručnjaci smatraju da je emocionalno zlostavljanje najopasnije, jer postepeno uništava samopouzdanje, sigurnost, kao i lični identitet

  • 9
Svađa, majka, dete, uplakano dete, besna majka Foto: Shutterstock

Odnos roditelja i deteta obično se smatra jednom od najprirodnijih i bezuslovnih veza u našem životu. Od detinjstva do zrele dobi očekujemo da će našim majkama u srcu uvek biti najbolji interesi, da će postupiti s namerom da nas vode ili da će znati odgovarajuće emocionalne granice koje treba održavati.

Međutim, realnost nije uvek takva, a ponekad je potrebno vreme da deca emocionalno nasilnih roditelja shvate na koji su tačno način bila zlostavljana.

Stručnjaci smatraju da je emocionalno zlostavljanje najopasnije, jer postepeno uništava samopouzdanje, sigurnost, kao i lični identitet. Takođe, žrtva gubi osećaj da je voljena i vredna pažnje, jer je ona "odgovorna za sve neuspehe".

Predstavljamo osam znakova koji ukazuju na to da vas je majka emocionalno zlostavljala, a da to niste ni znali.

1. Previše je kritična

Svi zdravi odnosi uključuju stepen iskrenosti i spremnosti za konstruktivne povratne informacije kako bi se komunikacija odvijavala u pravom smeru.

Međutim, kritika može postati oruđe zlostavljanja i slomiti detetovo samopoštovanje, osećaj vrednosti i spremnosti da se zalaže za sebe.

Svađa tinejdžerka kćerka majka Foto: Shutterstock

2. Njene reakcije su nedosledne

Ukoliko vaša majka daje različite reakcije i nikad ne znate kako će reagovati na nešto, to može biti vrlo zahtevno za vas i ostale ljude u njenoj blizini. Ako napravite malu grešku, nekada će vam oprostiti, ali će nekada na istu tu stvar odreagovati veoma burno.

3. Nametanje osećaja krivice

Emocionalno nasilne majke posebno su vešte u nametanju osećaja krivice svojoj deci. Njihov pasivno-agresivni govor može otežati uočavanje taktike i pomoći im pri uverljivom poricanju tog lošeg obrasca, zbog čega je takvo toksično ponašanje vrlo teško prepoznati.

4. Krivi vas za svoje nezadovoljstvo

Emocionalno nasilni roditelji često odbijaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Umesto toga, svoje probleme i odgovornost svaljuju na decu i ostale članove porodice.

Mama, tata, beba, roditelji, svađa Foto: Shutterstock

5. Vaš posao je da ona bude srećna

Emocionalno nasilni roditelju često nemaju granice sa svojom decom, što ih dovodi do toga da previše dele svoje probleme, emocije i poteškoće. Oni misle da bi dete trebalo da ispravi njihovo nezadovoljstvo, čak i ako je premlado da bi moglo da podnese tu vrstu odgovornosti.

6. Ograničava vam privatnost

Zdrave granice privatnosti nužne su za odnos roditelj - dete kako bi ono imalo slobodu da samostalno istražuje, razmišlja i rešava probleme bez teških posledica, osuđivanja ili straha od neprijatnosti.

Svađa, deca, dete, roditelji, mama, majka Foto: Shutterstock

7. Obraća vam se na agresivan ili omalovažavajući način

Verbalno ponižavanje, negativni komentari, prozivanje ili čak pretnje nisu neuobičajeni kod emocionalno nasilnih roditelja.

8. Ne dopušta vam da budete svoji

Takvi roditelji često daju prednost kontroli nad decom umesto da neguju njihov razvoj, uključujući razvoj njihove individualnosti. Oni neće samo zahtevati da se njihova deca ponašaju onako kako oni žele nego će ih u suprotnom i oštro kazniti.

Video: Deca se žalila ocu da ih majka maltretira: Postavio je kamere i uhvatio je na delu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Cerka

    3. maj 2022. | 17:01

    I sta cemo sad. Kad je majka takva ajde dajte savet sta raditi. Jer ovde je samo konstatacija da bas i nismo imali srecu. Valjda postoji resenje

    Podelite komentar

  • Nn

    4. maj 2022. | 08:38

    Da, baš sve ovo ja imam . I sada , sa 47 god.jos uvek slušam sve to jer živi na 2min.od mene .Guši me , užasna je a da to ni ne zna. Da, dajte u sledećim tekstovima savete sta raditi . Samo ne ono ..lepo im recite kako njihovo ponašanje utiče na vas..nema tu više ništa..njeno je samo JA pa JA ..samo ona je bitna sve se njoj dešava, svi su ostali krivi! Užas. AKO JOJ BILO STA KAZEM NJOJ CE DA POZLI PA CU OPET JA DA BUDEM KRIVA

    Podelite komentar

  • Goga

    3. maj 2022. | 22:48

    Porodični odnosi su dinamični.višeslojni.Ostavite se površnih analiza.Ljubav i posvećenost je važna..Sad svako ponašanje razložite na detalje.pa sve ispadne nasilje.Moja generacija je vaspitavana strogo.znale se obaveze deteta.nagrada i kazna.Pa evo nas nismo raspad.

    Podelite komentar