• 3
 ≫ 

Ponašanja koja deci ne bi trebalo dopuštati, ukoliko hoćete da zadržite roditeljski autoritet

 ≫ 

Psiholog upozoravaju na probleme u ponašanju koje nikako ne bi trebalo roditelji da ignorišu, jer će deca snositi posledice kada odrastu

  • 3
Dete, razmaženo, majka Foto: Pixabay.com

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke deteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći.

Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebalo odmah da reaguju kako bi sačuvali svoj roditeljski autoritet, ali i kako bi detetu postavili jasne granice šta je dozvoljeno, a šta ne u ponašanju.

- Roditelji često nisu dosledni kada postavljaju granice, a to na decu deluje zbunjujuće - kaže za Ona.rs psihoterapeut Ana Popović.

Ona objašnjava da postoje ponašanja dece kojima bi trebalo "stati na put" na vreme kako bi sutra oni izrasli u samostalne i zdrave ličnosti, koje će umeti da se prilagode određenim životnim situacijama i upešno ih rešavati.

Popović kaže da treba obratiti pažnju na to ako je dete pričljivo i želi stalno nešto da kaže ili pita, ali nema strpljenja da sačeka već drugima "upada u reč".

- Potrebno je naučiti dete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora da nauči da bude tolerantno i pruži šansu drugima da govore. Ovaj problem je potrebno "iskoreniti" još dok su deca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili kao "normalno" i imali problema tokom odrastanja, jer neće svako tolerisati ovu "nepristojnost" - kaže ona.

Popović predlaže da sa decom razgovarate i uputite ih, ali dajući im jasne smernice da vas ne uznemiravaju dok razgovarate osim ako situacija nije baš hitna.

Deca, nasilje, tuča Foto: Shutterstock

Sprečite agresiju 

Druga stvar, kako tvrdi psiholog, na koju bi trebalo obavezno obratiti pažnju i koja je alarm za sve roditelje jeste, ako se vaše dete tokom igre sa drugom decom stalno gura, štipa ili otima im stvari.

- To je jasan pokazatelj da ima problem sa agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne sprečite dok je dete malo, već od osme godine biće mnogo teže da korigujete ovakvo ponašanje. Ako ne reagujete na vreme, dete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja - ističe Popović.

Kako navodi, najbolje mu je to objasniti tako što ćete ga pitati kako bi se osećalo da se tako neko ponaša prema njemu.

- Recite mu da će igra biti prekinuta ako nastavi sa agresivnim ponašanjem. Pomozite detetu da izbaci bes i višak energije iz sebe, tako što ćete ga upisati na neki sport. Ako vidite da ne možete sami da rešite situaciju sa agresivnim ponašanjem, onda je već neophodno da se obratite psihologu - savetuje ona.

Treća stvar, prema njenim rečima, na koju bi trebalo reagovati, a koju roditelji vrlo često smatraju "prolaznom fazom" ili prosto to pripisuju karakteru deteta jeste ako ono negoduje uvek kada mu nešto kažete i "prevrne" očima kada nešto od njega zahtevate.

- Ukoliko vam se ruga i ponavlja vaše reči, takođe, nikako nemojte zanemariti ovakvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako to ne sprečite, vaše dete će nastaviti tako da se ponaša. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim ljudima u okruženju, jer će misliti da, ako vi to tolerišete, da će i svi drugi - kaže Popović.

Dete plač histerija roditelji Foto: Shutterstock

Objašnjava da je neophodno da dete naučite i jasno mu stavite do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

- Ako vas ne shvati ozbiljno i nastavi sa takvim ponašanjem, sankcionišite ga, tako što ćete mu ukinuti neke privilegije poput igrica na tabletu i telefonu ili gledanja crtanih filmova, ali u tome budite dosledni, jer ako "popustite", pomažete mu u "rušenju" sopstvenog autoriteta - kaže Popović.

Neka ponašanja nisu "prolazne faze" 

Ona ističe da bi treblo reagovati i na situacije u kojima dete ponavlja određena "problematična" ponašanja poput laganja, uzimanja stvari bez pitanja ili situacija u kojima se pravi da vas ne čuje kada mu nesto govorite.

- Princip rešavanja ovih situacija je uglavnom sličan. Na primer, ako dete ne sluša i posle trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite šta treba učiniti.

Ponavljajte sve dok vas dete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi onaj koji kontroliše situaciju, a ne ono. Kada su laži u pitanju, objasnite detetu da je loše lagati i da uvek treba reći istinu, čak i ako je istina nešto loše. Naučite ga da, ako stalno bude lagalo, više mu niko neće verovati i pokušajte to da mu objasnite i pokažete na ličnom primeru - savetuje Popović.

Video: Budalo! Dolazi vamo, buđava!: Dete iz petnih žila viče na majku usred Kneza

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Невена

    1. maj 2022. | 19:25

    Господе па дијете није одрастао човјек а ни робот да може да се самоконтролише или контролише .... дјеца слободног и немирнијег духа ( претежно дјечаци) због оваквих једносмијених мишљења испаштају ( дјеца нам се убијају и масовно од дијабетеса обољевају ) и за то нећу да подржим!!!

    Podelite komentar

  • ….

    10. maj 2022. | 17:33

    Hahah da mu se pridje stavi ruka na rame i ponovi jos sto puta sta treba da uradi , ako nije uradilo za prva tri ponavljanja nece ni posle sto jer vas nevidi kao autoritet … zato vi samo njemu lepo pricajte pa za koju godinu ce ono vama da naredjuje na veoma los nacin.

    Podelite komentar