• 3
 ≫ 

5 starih srpskih, muških imena koja smo zaboravili, a koja imaju posebno značenje

 ≫ 

Ova imena su nekada davana dečacima u želji da porastu u ljude koji će imati osobine kako im "ime kaže".

  • 3
Dečak Foto: Pixabay.com

Neka stara srpska muška imena nepravedno su zapostavljena, a imaju lepo i veoma simbolično  značenje.

Ako se držimo one latinske izreke da je "ime čovekova sudbina" i uzemo u obzir značenja ovih imena, moguće je da će ona jednog dana ponovo zaživeti i ući u modu, pošto se kao i u svemu drugom i moda u davanju određenih imena periodično ponavlja.

Ova imena su nekada davana dečacima u želji da porastu u ljude koji će imati osobine kako im "ime kaže".

Arsenije 

Ime potiče iz grčkog "Arsenios", izvorno iz "arsen" u značenju "hrabar, muževan". Kalendarsko je ime, a od njega su izvedena imena Arsa, Arsen i Arso.

Najpoznatiji  Srbin je Arsenije Čarnojević, pećki patrijarh i vođa velike seobe Srba, a potom mitropolit i patrijarh Srba u Austriji.

Bogdan 

Muško lično ime Bogdan spada u grupu staroslovenskih ličnih imena, a kod nas se polako vraća u upotrebu iako su dečaci retko krštavani tim imenom poslednjih decenija.

Prema starim verovanjima, muška deca sa imenom Bogdan su bila "zaštićena od Boga" koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, ili su pak bila prvorođena deca koja su "dugo i željno očekivana", odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva. U tom slučaju deca nosila ovo ime, jer su "bogom dana".

Poznati Srbii koji nose ovo ime su Bogdan Bogdanović, košarkaš, ali i istoimeni arhitekta i filozof, kao i glumac Bogdan Diklić.

Velizar 

Velizar je  staro, srpsko, muško ime slovenskog porekla. Prema drugom tumačenju, ovo je strano ime koje je u Srbiji prihvaćeno iz grčkog jezika. Potiče od starotračke reči "berisarios" što označava strelu ili koplje.

Prema jednom tumačenju označava "velikog" čoveka. Drugo objašnjenje značenja imena je da je nastalo spajanjem korena reči veliki - vel, glagola zreti, odnosno videti, što imenu daje značenje "onaj koji mnogo vidi", odnosno "onaj koji je mudar".

Poznati Srbin je Velizar Kosanović, lekar i učesnik narodnooslobodilačke borbe.

Deca čitanje dete Foto: Shutterstock

Gavrilo 

Ovo je još jedno muško ime koje je decenijama bilo zaboravljeno, ali se poslednjih godina mogu sresti dečaci koji ga nose.

Spada u grupu takozvanih hrišćanskih, biblijskih  imena, a deci se daje po imenu arhanđela Gavrila ili se smatra izvedenicom od hebrejskog imena "Gabriel".

U originalnom prevodu znači – "Bog je moja snaga" ili „Bog mi daje snagu“.

U starogrčkom jeziku, reč "gabriel"  ima značenje – moćan, snažan,  svemoćan, jak, veliki, te se i pretpostavlja da ime Gavrilo može biti grčkog porekla.

Najpoznatiji Srbin sa ovim imenom je Gavrilo Prncip, član organizacije "Mlada Bosna”, koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegov suprugu Sofiju.

Dositej 

Ovo je staro ime koje vodi poreklo još iz antičke grčke, a koje se u Srbiji pojavljuje od davnina. Čak se smatra i jednim od najlepših imena koja su nepravedno zaboravljena.

Dositej je ime nastalo od grčke reči Dositheos, "dos"- davati, dar i "theos"- Bog, u prenesenom značenju od Boga dat.

Poznati Srbin koji je nosio ovo ime je Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator i prvi srpski ministar prosvete.

Video: Emotivan snimak male Vanje, koja boluje od SMA: Mama joj svira i peva dečiju pesmicu s njenim imenom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Igi

    5. maj 2022. | 17:14

    Nisu zaboravljena, dosta mojih prijatelja je nazvala svoju decu nekim od navedenih imena, super. Samo da nisu imena za kerove 😄

    Podelite komentar

  • Ruzica

    6. maj 2022. | 08:19

    Mišljenja sam da, ako već dete dobija po difoltu očevo prezime, onda ime treba da izabere majka, naravno u dogovoru sa mužem. To da kumovi biraju kako ću ja celog života da zovem svoje dete, moglo je, al početkom prošlog veka.

    Podelite komentar

  • Marija Petrovic

    5. maj 2022. | 22:29

    Toliko sam zelela da mi se sin zove Arsen.Kum naravno imao druge ideje i dato je nesto trece.Jer jelte muz vise postuje kuma nego mene.Natezanje je trajalo pola dana oko imena.Poluziva od carskog reza cekam da mi se javi za ime ceo dan.I danas mi je strasno zao sto nije moja zelja ispunjena.Nemojmo zaboraviti hrabrog Arsena Karadjordjevic.Tako se retko o njemu pise.Bogdan je isto sto i Teodor i Todor zar ne?

    Podelite komentar