• 33
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpkinje objasnile zašto ne rađaju pre 30. godine: Da li ih i dalje krivite za sve manje dece u zemlji?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razlozi su raznoliki i svaku od ovih devojaka želećete da zagrlite i pružite joj podršku

  • 33
Devojke

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U Srbiji, kaže statistika, sve manje se rađa dece, a žene se sve kasnije ostvaruju kao majke. Budući da o ženskom telu, pravu na abortus i rađanju pre 30. više pričaju muškarci no same žene, razgovarali smo sa mnogim damama koje se nisu ostvarile kao majke pre 30. rođendana.

To su naše drugarice, kume, poznanice, koleginice s posla, s fakulteta. 

Njihovi odgovori su autentični, iskreni i veoma važni:

- Zato što sam studirala do 27. godine, a onda jedva našla posao u struci, pa probala da uživam makar malo u svojoj plati, bez obaveza - Marija (37)

- Zato što mi je dečko posle 10 godina veze rekao da ipak ne želi zajednički život - Sanja (38)

- Zato što mi je muž posle godinu dana braka rekao da ima nastrane potrebe u seksu, da želi da ga prihvatim takvog, da mu budem rob, kao i da je to gušio u sebi svih 13 godina veze. Ipak ne želi decu - Ana (37)

- Zato što nema ko da mi pomogne kad se porodim, živim u Beogradu bez roditelja - Jovana (32)

- Zato što moram da idem na posao od 9 do 17 h i ne želim da budem od onih roditelja koji nemaju vremena za svoju decu - Marija (33)

- Zato što me nisu vaspitavali da se rano udam nego da učim, završim školu, imam posao i svoj dinar. Imam 33 godine, posao i svoj dinar, nemam decu - Sanja (36)

- Zato što radim u dobroj firmi na dobroj poziciji i sve se vrti oko posla. Nemam kad da upoznam dečka, sve je nešto prolazno - Martina (39)

- Zato što sam posle niza stresova zbog studiranja dobila rak dojke i onda 5 godina nisam smela da zatrudnim. Taman do 36 - Sanja (36)

- Zato što sam odrastala devedesetih, u nemaštini, i nekako kao da sam bila neiživljena, pa mi imanje dece nije padalo na pamet - Jelena (39)

- Zato što se godinama borim sa neplodnošću - Marina (38)

- Zato što nisam želela ranije decu. Bila sam srećna bez dece. Sad sam srećna s decom, ali počela sam "kasno" da rađam. I srećna sam zbog te odluke, roditelji su mi živi i pomažu mi - Tanja (34)

- Zato što se bojim da me posao neće čekati, a ne mogu da promenim radno mesto tako lako - Rada (31)

- Zato što sam podrška mom dečku koji nigde ne radi i nema ambicije da radi - Aneta (30)

- Zato što sam čekala da budem spremna. Nisam bila spremna da ih rodim ni posle 30, ali ispalo je sve okej - Marija (37)

- Zato što se bojim porođaja, najviše na svetu. Bojim se da čitam iskustva žena koje prolaze svašta. Bojim se da neću umeti da dojim i da mi niko to neće pokazati - Branislava (31)

- Zato što se bojim da neću biti dobra majka i da nisam zrela za to. Nije ni moj dečko - Sanja (33)

- Zato što smo hteli da putujemo i "vozilo" nas je to da ima vremena za decu. Onda smo krenuli da se lečimo, nadam se da ću uskoro ostati trudna - Tatjana (42)

- Zato što sam imala 9 spontanih i obilazila sam celu Evropu da otkrijem u čemu je problem - Danijela (34)

- Zato što mi je muž rekao da ćemo zajedno ići preko, onda me prosto ostavio jer "to neće ići", našao drugu koja mu je rodila dete - Vesna (34)

Da li vam i dalje nije jasno zašto žene "neće da rađaju"? 

Video: Ne zna se ko se više zabavlja: Kada ostaviš mužu decu na čuvanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Milica

    7. maj 2022. | 08:39

    Sve razumem osim jedne sto je napisala da zivi u Beogradu,ali ne i njeni roditelji pa nece imati ko da joj pomaze oko dece. Pa dete radjate sebi,a ne vasim roditeljima. Ja zivim u Dablinu i takodje moji roditelji nisu ovde,ali to me nije sprecilo da rodim dete i ni sekunde nisam pomislila da bi bilo normalno da moji roditelji cuvaju i pomazu. Kad ih vidimo da se poigraju,setaju,druze…to da,ali da oni budu razlog radjanja ili neradjanja je van pameti.

    Podelite komentar

  • Timocanin

    7. maj 2022. | 08:48

    Hocete iskreno , pola mladje generacije je nesposobno za odrastanje dece kako za zene to vazi I za muskarce .

    Podelite komentar

  • Marko

    7. maj 2022. | 10:50

    Ima i opravdanih, ali i neopravdanih razloga. Ja sam decu dobio mlad sa 23 i 26 god, i nekako smo i supruga i ja uspeli da uskladimo posao i roditeljstvo. Do 23 godine sam se "izludeo", putovanja, izlasci, devojke.. Dok su deca odrastala, jesu dosle obaveze, ali i zadoviljstvo gledati ih kako rastu. Putovalo se i izlazilo manje, ali bilo je i putovanja i izlazaka. Sad imam 42 god, deca su velika, i opet mogu da uzivam sa suprugom u putovanjima, izlascima.. Poslovna karijera mi nije neka da sam se obogatio, ali imamo za sasvim pristojan zivot. I sto je najvaznije uspeli smo od dece da napravimo normalne ljude.

    Podelite komentar