• 0

Žena koja je nosila ovo ime bila je najveća ljubav pesnika Laze Kostića: Ona koja donosi svetlost

Osim u Srbiji, ovo ime za devojčice veoma je popularno i u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj

  • 0
devojčica, dete Foto:Pixabay

Jedna od najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti "Santa Maria della Salute" posvećena je devojci koja je nosila ime Lenka i koja je bila najveća ljubav pesnika Laze Kostića. Iako se u pesmi ne pominje njeno ime, podaci govore da je ona velikom poeti bila inspiracija za vanvremenske ljubavne stihove.

Laza Kostić je tu pesmu napisao posle smrti mlade Lenke Dunđerski, pateći za njom i za velikom neostvarenom ljubavlju. Ostala je nedoumica zašto je Lenka umrla tako mlada, a neki romantičari tvrde da je sebi oduzela život zbog patnje za velikim pesnikom u kojeg je bila zaljubljena, a od kojeg je bila mnogo mlađa.

Kostić se iz poštovanja prema njenom ocu i porodici sa kojima je bio blizak prijatelj, zbog razlike u godinama, "odrekao" svoje velike ljubavi i oženio drugom ženom, ali Lenka je ostala da zauvek živi kroz njegovu poeziju.

"Dođe mi u snu. Ne kad je zove

silnih mi želja navreli roj,

ona mi dođe kad njojzi gove,

tajne su sile sluškinje njoj.

Navek su sa njom pojave nove,

zemnih milina nebeski kroj.

Tako mi do nje prostire pute,

Santa Maria della Salute..."

Lenka je ime koje se od davnina daje devojčicama na našim, ali i na prostorima Češke, gde je jednom od najpopularnijih ženskih imena. Ovo ime za devojčice zastupljeno je i u Poljskoj i Slovačkoj. U ovim zemljama se pretpostavlja da je ime skraćenica ili, pak, "izvedenica" od ženskih imena Magdalena ili Helena.

U našoj zemlji smatra se da je ipak "izvedenica" od ženskog ličnog imena Jelena ili Elena.

Lenka se smatra i imenom koje je izvedeno od grčkih imena Helena ili Elene, odnosno od reči "hele", što ima značenje svetlost, sjaj, obasjan ili blistav.

U prenesenom značenju, ime Lenka se tumači kao "ona koja donosi svetlost", "ona koja je blistava i sjajna", "ona koja je obasjana sunčevom svetlošću".

Neretko se smatra da roditelji biraju ovo ime za devojčice, jer ono simbolički znači  "onu koja je unela svetlost u dom", "koja je ozarila roditelje svojim rođenjem", "ona koja je čistog srca i duše", "osoba koja blista od sreće i radosti" i "ona koja je svetlost u tami".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica