• 3
 ≫ 

Ovo muško ime poznato je još iz Biblije, a nose ga NEPOKOLEBLJIVI, ODLUČNI

 ≫ 

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš

  • 3
Dečak se igra obučen na plaži predveče

Foto: Profimedia/Ruslan Shugushev / Alamy

Muško ime Petar raspostranjeno je širom sveta, posebno u hrišćanskim zemljama. Apostol ovog imena zaslužan je za njegovu popularnost kroz vekove, a poreklo vodi od grčke reči „Petros“ (πέτρος), u značenju stena, kamen.

Jednom od svojih apostola, Simonu, Zebedejevom sinu, Isus je dao nadimak Petar da bi označio da će on biti stena na kojoj će se graditi hrišćanstvo. Ime u aramejskom obliku, Kefa, preneto je u grčki jezik, gde je dobilo formu „Petros“. Značenje "stena", "temelj" odnosi se i na patera, oca, onoga koji je bio glava u patrijarhalnom društvu.

Tako danas ime Petar živi u raznim oblicima, u svim delovima sveta. Britanci neguju formu Piers, Peter; Irci: Pierce i Pearse; Italijani: Piero i Pietro; Španci: Pedro; Francuzi: Pierre... U svakome od njih živi simbol nepokolebljivosti, odlučnosti, postojanosti.

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš.

Od Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, sa trgom napravljenim tako da poput dve ruke prima vernike i sve posetioce, do Petrove crkva u Rasu, tačnije Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije, mnogo je znamenitosti koje nose ovo staro ime.

Petra Kočić, pisac, Petar Kralj, glumac, Petar Grgec, slikar; glumci Petar Benčina i Petar Strugar, pevač Petar Grašo... Mnogo je poznatih ličnosti nosilo ovo ime, mnogi ga i danas nose, a sudeći po popularnosti i njegovoj neprolaznoj lepoti, još će poneki Petar ući u bogatu listu nosilaca ovog imena.

Video: Ovo je svetinja o kojoj se najviše priča i piše: Na Cetinju čeka ustoličenje mitropolita

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Peki

    9. maj 2022. | 22:04

    Prelepo ime ❤️

    Podelite komentar

  • pravda

    10. maj 2022. | 07:35

    Ime mog oca i starijeg sina!

    Podelite komentar

  • Zoki

    10. maj 2022. | 05:58

    Pavle je najlepše ime.

    Podelite komentar