• 0
 ≫ 

Ovo staro ime nosila je prva srpska pesnikinja: Roditelji ga sve češće daju kćerkama

 ≫ 

Jedno od značenja imena Jefimija je "uzvišena", a nekada je bilo mnogo više zastupljeno kao monaško, nego kao svetovno ime

  • 0
devojčica, dete

Foto: Pixabay

Jefimija je staro, hrišćansko, žesnko ime koje se u prošlosti mnogo više javljalo u upotrebi kao monaško, nego kao svetovno. Međutim, u novije vreme sve je više roditelja koji biraju ovo prelepo ime za svoje tek rođene devojčice.

Ime potiče iz grčkog jezika od reči "Euphemia" koje ima značenje "pristojna, blagoprijatna" ili "koja lepo peva molitvene pesme". Jedno od značenja imena Jefmija je i "uzvišena".

Najpoznatija žena u našoj istoriji koja je nosila ovo ime je prva srpska pesnikinja. Zapravo, Jefimija joj je bilo monaško ime, a svetovno se zvala Jelena Mrnjavčević i bila je supruga srpskog despota Uglješe.

Posle pogibije muža na Marici 1371. godine živela je kod svoje rođake, kneginje Milice, a posle Kosovske bitke 1389. godine zakaluđerila se i živela u manastiru Ljubostinja.

Njeni zapisi ostali su svedoci jednog vremena. Izvezla je zlatom na svili "Pohvalu knezu Lazaru", koja predstavlja jedno od naših najboljih književnih dela tog doba.

Ime Jefimija nalazi se i u kalendaru srpskih imena, a od ovog imena izvedena su imena Eufinija, Fema i Femka.

Ovo staro žensko ime poslednjih godina postaje sve popularnije. Pored toga što ga ima u Srbiji, žene koje se tako zovu mogu da se sretnu i u Hrvatskoj, naročito u Rijeci i okolini, ali daleko ređe nego kod nas. 

Jedna zanimljivost u vezi sa ovim imenom jeste da je od korena reči od koga ono potiče izvedena i reč "eufemizam", koja zapravo znači izvorno "dobar govor", a koristi se vrlo često kada nešto hoćemo da kažemo na lepši i pristojniji način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica