• 1
 ≫ 

Ovo popularno ime nosio je osnivač srpske države: Ranije je bilo tipično za vladare

 ≫ 

Ime Nemanja, po jednom od verovanja, izvedeno je od imenice "neman", a davalo se deci zbog verovanja da će ih to zaštiti, odnosno oterati zle duhove

  • 1
Dečak, beba Foto:Shutterstock

U bogatoj istoriji Srbije, neki od naših najznačajnijih vladara i velikaša nosili su imena koja su danas, u moru internacionalnih imena, skoro zaboravljena.

Međutim, jedno ime je zadržalo popularnost kroz vekove. Muško lično ime Nemanja je tradicionalno i staro srpsko ime slovenskog porekla, koje se od davnina pojavljivalo kao ime, ali ili kao prezime među slovenskim narodima.

Postoji nekoliko teorija o značenju i poreklu ovog imena, a prema jednom od njih, ime Nemanja je izvedeno od glagola "maniti", na koji je dodata negacija.

Maniti je jedna od varijanti glagola "mamiti" odnosno "privlačiti", pa bi ime Nemanja moglo da se prevede kao onaj koji je neprivlačan ili odbojan.

Prema drugoj teoriji, ime Nemanja je izvedeno od imenice "neman", a davalo se deci zbog verovanja da će ih to zaštiti, odnosno oterati zle duhove.

Ovo ime je prvi put zabeleženo u 12. veku, kada je Stefan Nemanja postao raški župan, i postalo je ime koje se tradicionalno davalo samo vladarima i nije bilo zastupljeno u narodu.

Postoje i verovanja da je ime Nemanja poteklo iz staro grčkog jezika i da u prevodu označava nešto što je verovatno; ostvarivo; moguće; mogućnost; izbor; neko dobro i lako rešenje.

Ista etimološka hipoteza koja pretpostavlja poreklo imena Nemanja iz grčkog jezika, navodi da je ono poteklo od imena grčkog boga osvete i pravde koji se zvao Nemesys, te koji je zapravo štitio ljude od neke osude, optužbi i sličnih nepravdi koje bi ih zadesile.

Zastupljenost muškog ličnog imena Nemanja u zemljama regiona. Ime Nemanja je u Republici Srbiji, prema podacima Zavoda za statistiku iz 2017. kalendarske godine, bilo na 31. mestu među sto najdavanijih muških ličnih imena, novorođenim dečacima;

U Republici Srpskoj, lično ime Nemanja se u 2017. godini, našlo na 26. mestu među sto najviše davanih imena muškoj novorođenčadi.

U Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, ime Nemanja, nije u protekle dve kalendarske godine bilo u 100 najpopularnijih muških vlastitih imena.

Pored toga što je ime Nemanja vrlo popularno i u Makedoniji, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, kao i u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, u Australiji je prema podacima iz 2000.  godine, ovo ime bilo na 372. mestu među najpopularnijim muškim imenima.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Nemanja

Neki od najpoznatijih srpskih košarkaša koji nose ovo ime su: Nemanja Aleksandrov, Nemanja Protić,  Nemanja Bezbradica,  Nemanja Dangubić,  Nemanja Jaramaz, Nemanja Bjelica i Nemanja Kovačević.

Poznati srpski fudbaler jeste Nemanja Kojić, takođe proslavljeni srpski fudbaler je Nemanja Vidić, kao i  Nemanja Rnić i Nemanja Bilbija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • FANTOM

    14. maj 2022. | 15:17

    Srpskim vladarima uz ime dodavano je ime STEFAN. Kao Stefan Nemanja ,Srefan Dragutin, Stefan Uroš IV Dušan , Stefan Radoslav, Stefan Uroš I , Stefan Uroš III Dečanski, Stefan Vladislav , Stefan Milutin, Stefan Uroš V Nejaki. Glagol „maniti“ odnosi se na onoga koga izbegavaju, sa kim ne razgovaraju ili nije poželjan u društvu iz nekog razloga poput bahatosti, ne kulture i sl. Ime Nemanja nosio je od vladara samo Stefan Nemanja sin Zavide i po njemu je nazvana dinastija NEMANJIĆI. Kao i ostali vladari ispred svoga imena imao je titularno ime STEFAN.

    Podelite komentar