• 0
 ≫ 

3 rečenice koje mame ne bi trebalo da izgovaraju pred ćerkama: Utiču na odrastanje i samopouzdanje

 ≫ 

Dobro razmislite pre nego što ih izgovorite

  • 0
Mama, ćerka, dete, tužno dete, usamljenost

Foto: Shutterstock

Iako većina roditelja želi najbolje za svoje dete, pojedine greške su nekada neminovne, ali to ne znači da ne možete da radite na njima.

Istraživanja pokazuju da deca od svoje treće godine "upijaju" poput sunđera svaki šablon ponašanja. Ukoliko ne vodite računa šta pričate pred decom, to može da ostavi ozbiljne posledice na njih, pogotovo u periodu kada se telesno i mentalno razvijaju.

Devojčice su posebno osetljive u periodu odrastanja, pa psiholozi podsećaju da bi na njih trebalo obratiti malo više pažnje.

Stručnjaci izdvajaju tri rečenice koje mame ne bi trebalo da izgovaraju pred svojim ćerkama, jer ih kasnije u životu mogu primeniti na pogrešan način.

1. "Izgledam grozno, moram da smršam"

Način na koji doživljavate svoje telo i pričate o njemu, utiče na vaše dete. Ukoliko ste trenutno nezadovoljni svojim izgledom, možete sa ćerkom pričati o tome na pozitivniji način. Na primer, objasnite joj da je bitno da se zdravo hrani i bude fizički aktivna kako bi se osećala dobro i bila zdrava.

Žena tužna kilogrami debljina ogledalo

Foto: Shutterstock

2. "Ne mogu da izađem iz kuće bez šminke"

Šminku ne bi trebalo da im predstavite ni kao dobru ni kao lošu stvar. Stručnjaci savetuju da kada razgovarate sa ćerkom treba da joj objasnite da šminka samo naglašava vašu lepotu, ali da svakako nije neophodna kako biste se osećali lepo i ženstveno.

Tako će devojčica shvatiti da nanošenje šminke nije imperativ atraktivnog fizičkog izgleda.

3. "Nisam dovoljno pametna"

Svi roditelji su se kroz školovanje svoje dece susreli s tim da im određeni, najčešće matematički zadatak nije jasan. U tome, podsećaju psiholozi, nema ništa loše.

Oni savetuju da ne odustanete i kažete kako ste oduvek bili loši u matematici ili nedovoljno pametni. Pokušajte da sednete s detetom i da zajedničkim snagama dođete do rešenja. To će za vas biti izazov, a za vaše dete lekcija da ne odustaje kad naiđe na prvu prepreku, ali i da ne etiketira sebe kao nesposobnu osobu.

Naime, najveći broj žrtava porodičnog nasilja su žene koje imaju manjak samopouzdanja, jer su kao devojčice u porodici usvojile pogrešan obrazac ponašanja da su nedovoljno pametne i sposobne da izađu na kraj sa problemima, te da bi trebalo da ćute i trpe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica