• 0

Ovo žensko ime je veoma posebno: Veruje se da je ona koja ga nosi unikatna i jedinstvena

Ime Una smatra se jednim od najlepših, kratkih, ženskih imena koje je popularno u Srbiji, susednim državama, ali i mnogim zemljama sveta

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Cetvrtak 19.maj, Una

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Lično ime Una smatra se za jedno od najlepših kratkih, ženskih imena i u poslednjih nekoliko godina se ubraja u grupu često davanih imena novorođenim devojčicama, kako u Srbiji i u zemljama regiona, tako i u brojnim zemljama širom sveta.

Prema nekim teorijama ovo ime se vezuje za reku Unu koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu. Međutim, postoje i drugačija, simbolička značenja  imena.

Neki etimolozi veruju da je ime Una poreklom od latinske reči "una", a koja ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena.

Druga teorija o poreklu pomenutog ženskog ličnog imena pretpostavlja da je ime poreklom od keltske reči "Oona", a koja u slobodnom prevodu znači jagnje ili jagnjence.

Žensko lično ime Una, prema ovim  izvorima znači – "žena koja je jedinstvana", "jedna i jedina", "pitoma kao jagnje", "osoba koja je unikatna i posebna", "ćerka jedinica", "prvorođena", "jedna".

Na našim prostorima ovo ime je doživelo potpunu popularnost posle istoimenog romana Mome Kapora, gde ga nosi njegova glavna junakinja.

Prema statističkim podacima, ime Una je na listama od sto najpopularnijih ženskih ličnih imena.  Među sto najtraženijih imena za novorođene devojčice u Srbiji se ime Una nalazi na 15. mestu, dok je u Republici Srpskoj na 16. mestu po popularnosti. U Hrvatskoj, ime Una se pak nalazi se na 48. mestu, a ime je izuzetno popularno i u Bosni i Hercegovini.

Una je ime koje je popularno u Indiji, Pakistanu, Avganistanu, ali i u Grčkoj, Španiji, Italiji, Makedonij, Francuskoj,Velikoj Britaniji i Irskoj.

To da je ovo ime veoma popularno govori i činjenica da su ga svojim kćerkama dala dva poznata muzičara sa naših prostora - Zdravko Čolić i Goran Bregović.

Ovo ime nosi i popularna irska narodna pevačica Una Tereza Imodžen Foden, kao i brazilska muzičarka Una Andrea, ali i srpska bodibilderka Una Đorđević.

Film pod ovim imenenom snimljen je 2016. godine, a isto ime nosi i jedan muzički festival u Bosni i Hercegovani, kao i jedan od tri nacionalna parka u ovoj državi.

Pored Une, glavne junakinje romana Mome Kapora, ovo ime je bilo inspiracija i za lik poeme engleskog pesnika Edmunda Spensera – "The Faerie Queene".

Ime Una nosi i jedan rod leptira.

Mnogi geografski pojmovi širom sveta nose ime Una: grad u Brazilu, mesto u američkoj državi Misisipi, jedno naselje u američkoj državi Kalifornija, grad u regionu Gujarant, u Indiji, kao i oblast u Himačal Pradeš, država u Indiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica