• 0

Lekar otkriva koju opasnu grešku po život prave roditelji male dece kada ih voze u kolicima

Pedijatar savetuje kako da najbolje zaštitite dete kada su spoljne temperature visoke

  • 0
Beba u kolicima, kolica

Foto: Shutterstock

Sve su topliji dani pred nama, a roditelji male dece svesni su da je potrebno da ih zaštite kada ih izvode u šetnju, naročito, ukoliko ih voze u kolicima. Zato neki instinktivno pokrivaju dečja kolica raznim tkaninama. Upravo je to vrlo opasno, kaže dr. Rahul Kodari s Kraljevskog pedijatrijskog koledža.

- Najveći rizik od pregrevanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače - rekao je dr Kodari za The Sun.

Pedijatar ističe da je ključno razmisliti čime pokrivate kolica. Odabir debelih tkanina, poput ćebenceta ili frotira, može uzrokovati da temperatura u kolicima znatno skoči.

- Pokrivači od tankog, providnog ili mrežastog materijala, kakav je, na primer, pelena za bebe, ne nose rizik od pregrevanja - kaže doktor.

Kako je naveo, trebalo bi voditi računa i o boji tkanine.

- Osim vrste materijala, i boja igra ulogu. Svetle, sintetičke tkanine su nešto bolje od tamnijih. Svetlije nijanse ne upijaju toliko svetlosti i reflektiraju je - dodao je.

Prethodno istraživanje švedskog pedijatra Svantea Norgrena pokazalo je da je temperatura u dečjim kolicima ostavljenima vani između 11.30 i 13.00 postigla 22 stepena Celzijusa bez pokrivača. A u pokrivenim kolicima skočila je na opasna 34 stepena.

- Postoje tri rizika o kojima brinemo, a to su dehidratacija, iscrpljenost od vrućine ili toplotni udar i opekotine od sunca. Deca su ranjivija od odraslih, tako da često možda ne shvatamo koliko im je vruće. Moramo posebno zaštititi decu, naročito mlađu od godine dana-  pojašnjava dr Kodari.

Kad god izlazite s detetom, nanesite mu kremu sa zaštitnim faktorom, a rizik od pregrejavanja u kolicima može sprečiti postavljanje suncobrana za kolica.

- Ako su deca starija od šest meseci, ponudite im vodu ili razređeni voćni sok, domaći sladoled ili kockice leda. Tako ćete dete rashladiti - napomenuo je.

Ako dete sisa, imajte na umu da će tokom vrućina češće tražiti hranjenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica