• 0
 ≫ 

6 trenutaka u životu deteta koje bi trebalo ovekovečiti: Kada porastu, te fotografije će biti porodično blago

 ≫ 

Postoje oni momenti koje bi obavezno trebalo snimiti i forografisati tokom odrastanja vaših mališana

  • 0
Mama, deca, dečaci, sin

Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji rado fotografišu decu tokom drastanja i tako skupljaju neprocenjive uspomene, ali i stiču svest o tom da deca brzo rastu i da bi trebalo da iskoriste svaki momenat i da uživate sa njima.

Ipak, postoje oni trenuci koje bi obavezno trebalo snimiti i fotografisati tokom odrastanja vašeg deteta.

- Mama sam osmomesečnog deteta i već ne mogu da ferujem kako vreme leti. Želim da sačuvam svaki dragoceni trenutak sa svojom bebom. Problem je što mi u mobitelnom telefonu ponestaje prostora za čuvanje 10.000 i više fotografija. Naime, pokušavam  da snimim puno toga kako ne bih propustila nešto zbog čega bi mi posle bilo žao - piše Nikol Vi za Parents.

Ona je takođe i suosnivačica "Honeycomba", aplikacije za porodične fotografije. Kaže kako joj je posao dodatno pomogao da nauči koji sadržaj za decu novopečeni roditelji najviše vole da snimaju u prvih nekoliko godina.

Kao roditelji, ponekad imamo potrebu da fotografije budu apsolutno savršene, ali to nije neophodno. Sa druge strane, sve zajedno može postati izazov ako smo zatrpani trenucima koje bismo voleli da ovekovečimo. U februaru, posle anketiranja stotina novopečenih mama i tata širom SAD-a o njihovim omiljenim trenucima za snimanje, postalo je jasno da su često najbolji trenuci oni spontani i svakodnevni.

1. Snimajte više videa

Vi savetuje roditeljima da ne snimaju samo fotografije, nego da prave i video-snimke.

- Neko od anketiranih roditelja mi je rekao da je počeo da snima video tek posle nekoliko meseci, a sada žali što nije pre to uradio. Video-zapisi stvarno ožive trenutak na način na koji to fotografije ne mogu. I zapamtite, iz video-zapisa možete da izdvojite  fotografije - savjetuje Vi.

2. Uhvatite jutarnje buđenje bebe

Mnogi ispitanici opisali su vreme buđenja bebe kao jedan od najradosnijih trenutaka, pa je to savršena prilika da pripremite  foto-aparat.

- Snimite jednu fotografiju kad se vaš mališan probudi, a drugu kad se protegne. Ili pokušajte da snimite kratki video dok se tiho"šunjate" u dečju sobu - kaže Vi.

3. Fotografišite se sa bebom

- Ispitanici su često govorili i kako im je žao što se nisu češće fotografisali sa svojom novorođenčadi. Ima smisla. Često ste iza kamere, ali poželećete da sačuvate trenutke kada ste vas dvoje zajedno. Neka vas neko snimi dok pevate svom detetu ili ga hranite, a ako vam niko ne može pomoći, napravite zajednički selfi. Ne mora sve biti savršeno da bi bilo nezaboravno - ističe Vi.

Deca, fotografisanje

Foto: Pixabay.com

4. Snimite ih pre, tokom i posle prekretnica

Mnogi roditelji su u anketi izjavili kako bi voleli da su snimili više video-zapisa njihove bebe kako govori. Na taj način bi sačuvali kako se njihov glas menjao vremenom.

- Način na koji govore određene stvari kada prvi put počnu da pričaju je najslađi. Zato počnite da snimate male video-zapise pošto čujete bebu kako brblja i nastavite sa tim dok ne počne da govori reči "čistije" i sastavlja rečenice - savjetuje Vi, dodajući kako prekretnice pre svega zavise od detetovog individualnog razvoja i razlikuju se od porodice do porodice.  To podrazumeva snimanje prvog sedenja, okretanja bebe ili prvih koraka.

5. Ne zaboravite da ih nasmejete

- Neko od roditelja je istakao i da bi više voleo u kolekciji fotografija da ima onih na kojima je njegova beba nasmejana. Kikotanje bebe je zvuk koji će vas uvek razveseliti, pa i u onim teškim trenucima kad vas probude u četiri ujutro - kaže Vi.

6. Snimajte ih i tokom teških trenutaka

- Neko mi je rekao da je snimio svoje bliznakinje kako vrište i urlaju. Slom možda nije bio zabavan, ali roditelji za upravo takve video-materijale ili fotografija kažu da kasnije mogu nasmeju i aktere snimka, ali i celu porodicu - zaključila je Vi.

Video: Osnaživanje i ohrabrivanje dece i roditelja je od krucijalnog značaja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica