• 0

Ovo je najveći košmar svakog roditelja: Može se desiti bebi dok pije mleko, a nekada je i kobno

Zdravi dečak sa mesec i po dana udahnuo je mleko, hrana je umesto u stomak otišla u pluća. Velika borba malog dečaka završila se tragično

  • 0
Dojenje, beba, plač, plakanje, bebe

Foto: Shutterstock

Poslednjih nekoliko dana Srbiju je, a posebno novopečene mame, potresala vest o iskustvu Mile Stanković Petrović, koja je pre dve godine izgubila sina Dušana, a onda pokušala sebi da oduzme život.

Ona je krenula da skoči sa sprata Dečije bolnice u Novom Sadu, srećom svoju nameru tada nije ostvarila, a njena priča, kao i potezi posle samog događaja danas su slamka spasa za mnoge mame koje čekaju da na grudi priviju svoje mališane.

Maleni Dušan je ležao u bolnici u Novom Sadu na odeljenju intenzivne nege, grčevito se boreći za svoj život. Nije uspeo.

Zdravi dečak sa mesec i po dana udahnuo je mleko, hrana je umesto u stomak otišla u pluća. Velika borba malog dečaka trajala je od 12. aprila do 28. jula i završila se tragično. 

Kako preduprediti gušenje deteta?

Roditeljstvo je satkano od strahova i sreće, preplitanje ove dve jake emocije posebno je izraženo u prvim danima nove uloge.

Slučaj poput Dušanovog potvrđuje da je "i to moguće". Gušenje deteta hranom jedan je od najvećih strahova roditelja, a da li i kako je moguće ovo preduprediti, kako pomoći bebi ako do toga dođe za Ona.rs govori doktorka Smiljana Mandić.

Ona ističe da nova životna uloga donosi dosta pitanja i nedoumica, a da je prilikom podizanja dece posebno važan osvrt na njihovu bezbednost.

majka, dete, beba, dojenje

Foto: Shutterstock

- Deca moraju da budu uvek pod nadzorom dok jedu, na taj način je moguće blagovremeno primetiti i reagovati na sve eventualne neželjene situacije - kaže Mandić.

- Kod beba koje doje kao i kod onih koje su na adaptiranoj ishrani, često se dešava da zbog fiziologije i nezrelosti digestivnog trakta, dolazi do bljuckanja, štucanja i zagrcnjavanja.

Bljuckanje je kod beba česta pojava, a da bi se preveniralo, potrebno je bebu nakon podoja držati uspravno naslonjenu na rame da bi se stimulisalo podrigivanje.

Nekada, kada je to potrebno, bebu treba i nekoliko puta u toku hranjenja stimulisati bebu da podrigne. Nakon hranjenja najbolje je staviti bebu u polubočni položaj u krevetac da bi se izbeglo zagrcnjavanje, ako beba ponovo bljucne - objašnjava doktorka.

Šta kada se dete zagrcne?

Ukoliko, ipak, do zagrcnjavanja dođe, bebu je, savetuje doktorka, potrebno odmah okrenuti na bok, lupkati je po leđima i sačekati da izbaci sadržaj.

- Spontani kašalj predstavlja najbolji način za uklanjanje stranih sadržaja iz gornjih disajnih puteva. Ako beba ne počne da kašlje, ako ne diše, poplavi i počne da se guši, primenite sledeće korake: okrenite bebu na stomak i postavite na svoja kolena (sa glavom i grudima malo ispod nivoa kolena) i lupkajte je između lopatica.

Ako i dalje nema poboljšanja, okrenite je na leđa i stavite na tvrdu podlogu. Postavite prste na njene grudi na sredini u poziciji malo nižoj od bradavica. Pritisnite pet puta brzo.

Ukoliko i dalje nema poboljšanja, pozovite obavezno hitnu pomoć, a vi nastavite dalje radnje: dok je beba na leđima, pognite joj glavu u nazad, otvorite joj usta i prstima zapušite nos, prislonite svoja usta na njena i dunite - objašnjava doktorka prvu pomoć za bebu koja se zagrnula, a nije izbacila sadržaj.

Kaže da ovo treba ponoviti pet puta.

- Nastavite sa kompresijom bebinih grudi tako da jednom rukom pritisnete grudni koš tako da se povije na unutra, zatim naglo pustite. To ponovite 30 puta. Postupke ponavljajte do dolaska stručne pomoći - dodaje Mandić.

Ona kaže da se ne savetuje da bebi dajete vodu, da izbegavate vađenje sadržaja, koji se ne vadi prstima i da je ne uspravljate.

Posebna pažnja je na sindomu traheobronhijalne aspiracije, kada strano telo dospe u distalni deo bronhijalnog sistema, a ne izazove odmah akutnu opstrukciju; posledice ovakve aspiracije variraju u zavisnosti od prirode aspiriranog materijala.

TBA nekada ne izaziva nikakve komplikacije, a može da dovede do čitavog spektra patoloških stanja, od paroksizmalnog kašlja do respiratorne insuficijencije i letalnog ishoda.

- Zato je važno da je beba pod stalnim nadzorom roditelja, jer samo uz stalni nadzor neželjeni ishodi mogu da se preveniraju ili smanje na minimum. Uz neizmernu ljubav koju bebe dobijaju od svojih najbližih, bezbednost je na prvom mestu - zaključuje doktorka Smiljana Mandić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica