• 0

Dame koje nose ovo ime donose sa sobom sjaj, blistavost i dan

Značenje ženskog imena Danica najčešće se tumači kao – „ona koja je blistava i sjajna“, ,„ona koja donosi dan“

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Sreda 1. jun, Danica Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žensko lično ime Danica je staro i slovensko i srpsko ime za koje se pretpostavlja da potiče od imena za Veneru, koja se među slovenskom narodima obično naziva „zvezda Danica“. Zato ima značenje – blistava ili sjajna, jasna, lepa, nestvarna, očaravajuća, čarobna.

Smatra se da ime Danica može biti poreklom i od imenice „dan“, pa oet ima slična značenja: svetlost, jasnoća, jutro. U nekim jezicima ime Danica se prevodi i kao "Zornjača".

Ovo ime je dosta izgubilo na popularnosti tokom poslednjih nekoliko decenija, ali se u Srbiji vraća njegova popularnost.

Pored naše zemlje, lično ime Danica je dosta često i kod drugih slovenskih naroda, a pre svega kao ime za devojčice u zemljama poput Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Češke, Slovačke, Rusije, Slovenije i Hrvatske.

Značenje ženskog imena Danica uvek budi lepe asocijacije, a najčešće se tumači kao – „ona koja je blistava i sjajna“; „ona koja donosi dan“; „ona koja obasjava svojom dobrotom i lepotom“; ili pak „ona koja je očaravajuća i neopisive lepote“; „ona osoba koja je baš pravo oličenje svetlosti i čistote“; „ona koja donosi samo sreću i radost“; „ona osoba koja očarava svojom pojavom i harizmom“.

Srodna imena su Dana, Danka, Danijela, a samo ime Danica opevano je u mnogim našim narodnim pesmama poput pesme Zmaj Jove: „Molitva male Danice“.

Da podsetimo samo na dve strofe te pesme, na obraćanje devojčice blistavog imena:

"Dobro jutro, dobri Bogo!

ja sam mala,

ja ti ne znam ništa reći,

samo hvala!

Hvala što je zora tako

lepa, mila!

Hvala što me majka moja

poljubila!"

(Ona.rs/Sanja Pajević Bundalo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica