• 0

Ime Nela: Unikatno, kratko i milozvučno ime za vašu devojčicu

Zanimljivo je da je ime Nela kao samostalno lično ime dosta zastupljeno u Češkoj i Slovačkoj, ali i u Portugaliji i Španiji

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Ponedeljak 30. maj, Nela Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime vaše bebe je važno na više načina, jer ste i sami svesni da će tokom života vašeg deteta mnogi ljudi, ali i vršnjaci deteta, formirati neko mišljenje o njemu baš na osnovu imena.

Sa druge strane, ime vašeg deteta je važno mnogima koji su mišljenja da ono može predvideti njegovu ličnost, uticati na to kako ono izgleda i kako ga drugi percipiraju, pa čak i da odredi njegov nivo uspeha. Ime često utiče i na to kako vidimo sebe i da li se sa njime identifikujemo.

Kako su kratka imena sve popularnija, ne možemo a da se ne zapitamo da li ona iza sebe kriju neku priču i imaju određeno značenje ili su jedino poznata kao izvedenice iz već postojećih vlastitih imena.

Jedno kratko, ali vrlo milozvučno ime počelo je da se daje devojčicama kao lično ime u drugoj polovini 20. veka, dok je do tada u upotrebi bilo samo u svom prvobitnom obliku.

Ime Nela potiče, prema nekim izvorima, od imena Danijela, čije je skraćenica ili nadimak. Sa druge strane, neki izvori navode da je poreklo ovog imena zapravo od imena Antonela.

foto Pixabay foto Pixabay

Bilo kako bilo, čini se da je Nela daleko zvučnije i savremenije, te je gotovo u potpunosti zamenilo prvobitne duže varijante.

Ako uzmemo u obzir da potiče od imena Danijela, ovo ime vuče korene iz starohebrejskog jezika (Daniyyel), i ima značenje "moj je sudija samo Bog".

Izvedeno od imena Antonela, ime potiče iz latinskog "Antonius", što je rimsko rodovsko ime izvornog porekla iz grčke reči "anteo, antao" i simbolizuje onoga ko je spreman za borbu.

Zanimljivo je da je ime Nela kao samostalno lično ime dosta zastupljeno u Češkoj i Slovačkoj, ali i u Portugaliji i Španiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica