• 0

Na deci svet ostaje, a ovo je obaveza nas odraslih prema njima: Psiholog objašnjava šta je najvažnije

Psiholog Marija Ristić za Ona.rs kaže da je detetu važno "dati krila i osećaj da ima sigurnu luku"

  • 0
Deca se igraju

Foto: Shutterstock

Izreka da su deca najveće bogatstvo koje svet može da ima, jer na njima svet i ostaje, utemeljena je u vrednosti ovih malih bića, koja su sinonim za radost života.

O tome da su oni najlepši ukras sveta govore mnoge pesme i pesmice koje su im posvećene, a to koliko je važna njihova sreća rekao je  i veliki pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Jednu od njegovih najcitiranijih misli ikada, kada je o ovim malim bićima reč glasi: "Svi ideali ovog sveta ne vrede suze jednog deteta".

Zbog toga su i zvanično uvedeni praznici posvećeni deci, ali dečja nedelja, koja se slavi svake godine u okrobru. Jedan od tih praznika, koji nas podseća na to koliko je naša posvećenost deci važna, ali i koja su njihova prava i kako da im obezbedimo i kao porodice i kao društvo sigurno i mirno odrastanje slavi se danas.

Dan dece 1. jun ustanovljen je na Prvoj svestkoj konferenici o dobrobiti dece u Švajcarskoj 1925. godne.  Međunarodnim danom dece proglasila ga je zvanično Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine.  Od te godine ovaj datum je posvećen obeležavanju prava deteta i podsećanju na odgovornost odraslih prema njima.

Dečja prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta koju su usvojile Ujedinjene nacije 1989. godine. snovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju, pravo na nediskriminaciju...

Deca se igraju u parku u prirodi

Deca se igraju / Foto: Shutterstock

Detinjstvo bi trebalo da bude jedan od najlepših i najbezbrižnijih perioda u životu, koji ćemo kao odrasli ljudi pamtiti po najlepšim uspomenama.  Međutim, nažalost, to nije uvek  tako.

Ovog dana, ali i svakog drugog trebalo bi da se setimo i sve one gladne dece koja žive na ivici egszistencije, koja trpe porodično nasilje, imaju neki zdravstveni problem ili su ostavljena u domovima za nezbrinutu decu.

- Koliko je srećno detinjstvo važno i presudno za naš razvoj i to kakvi ćemo biti odrasli ljudi, shvatamo i iz rečenice čuvenog psihologa Sigmunda Frojda koji je rekao da je "dete otac čoveka" - kaže za Ona. rs psiholog Marija Ristić.

Ona ističe da uvek treba imati na umu da se  u svakom detetu "krije" budući čovek i navodi da briga o deci podrazumeva zadovoljavanje njihovih egzistencijalnih, ali i psihičkih i emotivnih potreba.

- Za decu je najvažnije da budu zadovoljene njihove osnovne fiziloške potrebe, ali i da se osćaju sigurno, voljeno i prihvaćeno. Ako govorimo o mališanima koji rastu u porodici, to možda zvuči kao floskula, ali dajte im krila i osećaj da ste uvek za njih tu i da u porodici uvek imaju onu sigurnu luku u kojoj će uvek naći ljubav i podršku. To će ima omogućiti da odrastu u zdrave i srećne ljude - kaže Ristić.

Deca Smeh Dete Devojčica Dečak Radost

Foto: Shutterstock

Ona dodaje da je poznato da su oni koji o njima brinu, bilo da su roditelji, staratelji ili vaspitači, deci model na koji se ona ugledaju u toku odrastanja.

- Obaveza nas odraslih je da toga budemo svesni svakog dana da se deca ugledaju na nas i da kao zrela bića ispitujemo svoje postupke i reakcije trudeći se da im damo što bolji i lepši primer ponašanjem. Volite i mazite  decu, dajte im osećaj sigurnosti i pripadanja, pokažite im razumevanje. Ne postoji višak ljubavi i pažnje, toga nikada nije mnogo. Voljena deca rastu u ljude koji vole druge i imaju empatiju za druge, a to je, imajte na umu, osnovni uslov da svet postane lepše mesto za život. I da završimo citatom Duška Radovića, koji je zapravo poruka za sva  vremena: " Volimo decu i kada su kriva, jer će ih život kažnjavati i kada nisu" - poručuje pshilog Ristić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica