• 0

Novi Pampers Pants sa džepom za zadržavanje sadržaja

Kod dela odojčadi koji pri uvođenju nemlečne ishrane imaju "fiziološki“ tečne i obilnije stolice ni klasične pelene za jednokratnu upotrebu ponekad nisu "dovoljne“

  • 0
pampers

Foto: Pampers promo

Koža predstavlja omotač tela koji je u neposrednom dodiru sa spoljašnjom sredinom i predstavlja prvu liniju odbrane od spoljašnjih faktora. Pored zaštitne i uloge u održavanju hoemeostaze (održavanja stalnog sastava unutrašnje sredine), koža ima bitnu ulogu u termoregulaciji, primanju spoljašnjih nadražaja, procesima ekskrecije, i sintezi pojedinih vitamina (vitamina D). S toga, nega i očuvanje njenog integriteta je veoma značajno, posebno u periodu odojčeta. Glavni faktori koji utiču na oštećenje kože u ovom periodu su povećanje njene vlažnosti i Ph (kiselosti), kao i mehanički i biohemijski iritansi, koji su u velikoj meri posledica kretanja deteta i izlaganja izlučevinama (urinu i stolici). S toga su dobra kontrola vlažnosti kože i njene pH vrednosti, od ključnog značaja za održavanje njenog zdravlja, posebno u predelu pelena.

Kod odojčadi koja su isključivo na prirodnoj ishrani učestalost stolica može veoma varirati. Mogu se javiti posle svakog obroka (do 10 dnevno) ili jedna na deseti dan, a da nisu znak bolesti. Ukoliko je dete dobrog opšteg stanja, dobro napreduje, bez tegoba (izostanak gasova, povraćanje,..) roditelje ne treba da brine činjenica što se stolica javlja desetog dana. Stolice su često žute ili blago zelenkaste boje, a konzistencija se kreće od kašaste preko kremaste, do tečne sa primesama beličastih grumuljica, i mogu se porediti sa izgledom senfa ili "razlivenog jajeta“. Miris ovih stolica nije neprijatan. Kod odojčadi koja su na veštačkoj ishrani učestalost stolica je obično manja (od 1-3 dnevno), konzistncija je gušća, a spektar boja širi, od smeđe do zelenkasto prebojene. Zbog uticaja mikrobiote miris je oštriji nego u dece na prirodnoj ishrani.

U periodu od 4-6. meseca života odojčetu se započinje unos nemlečne hrane. Ova promena u ishrani dovodi do promena u izgledu stolice, njenoj konzistenciji, boji i mirisu. Stolice postaju gušće, različitih nijansi braon boje, a miris im postaje intenzivniji.

Međutim, kod jednog dela odojčadi konzistencija stolice može biti tečna uz prisustvo komadića nesvarene hrane (povrća, voća), bleđe boje i povećane učestalosti (i do 8 dnevno). Miris postaje značajno intenzivniji, do neprijatnog. Osim nešto izraženijih grčeva u stomaku, ova odojčad su bez drugih tegoba i odlično napreduju. Ovo stanje predstavlja varijantu "normalnog“ kliničkog stanja koje se naziva dijareja mališana. Javlja se od 6. meseca života i obično prolazi do pete godine. Uzrok njenog nastanka je još nepoznat, ali se smatra da je posledica ubrzanijeg prolaska (tranzita) hrane i vode kroz digestivni trakt deteta. Tada se u ishranu odojčadi se uvode namirnice iz kategorije voća i povrća, koje u svom sastavu sadrže više vlakana i šećera (fruktoza, sorbitol), a imaju manju koncentraciju masti. Niži nivo masti u hrani ubrzava tranzit, što smanjuje dužinu vremena za varenje i apsorpciju ugljenih hidrata, žuči i vode. U debelom crevu mikrobiota razlaže nesvarena vlakna i ugljene hidrate, stvarajući gasove i kiseline. Ujedno, u debelom crevu dolazi do poremećaja ravnoteže u apsorpciji vode i formiranju konzistencije stolice, što rezultuje pojavom eksplozivnih, smrdljivih, kiselih, obilnih, tečno-kašastih stolica. Dakle, uzrok pojave ove vrste dijareje je najverovatnije samo delimično varenje neke vrste hrane koja nekada "putuje“ previše brzo kroz creva i ne stigne potpuno da se razloži. Ovo se dešava i kada dete pojede veću količinu hrane, kada jede brzo i ne žvaće dovoljno hranu. U slučaju pojave drugih znakova i simptoma (povišena telesna temperatura, pojava sluzi i sukrvice, povraćanje, nenapredovanje deteta) obavezno konsultovati pedijatra.

Izlaganje kože urinu i fecesu izaziva stvaranje amonijaka pod dejstvom ureaze iz mikroba fecesa povećavajući njen pH. Nastalo povećanje pH može reaktivirati fekalne proteaze i lipaze, dovodeći do oštećenja kože. Previše hidrirana koža je takođe sklonija mehaničkom oštećenju, jer pokazuje povećan koeficijent trenja i može dozvoliti iritansima da lakše prodru u njene dublje slojeve.

Kliničke studije su pokazale da je šansa za širenje fekalnog sadržaja veća tokom upotrebe platnenih pelena nego pelena za jednokratnu upotrebu, i odavno su i na našim prostorima gotovo potpuno izbačene iz upotrebe.

Međutim kod dela odojčadi koji pri uvođenju nemlečne ishrane imaju "fiziološki“ tečne i obilnije stolice ni klasične pelene za jednokratnu upotrebu ponekad nisu "dovoljne“. Jedna od glavnih namena pelene je da zadrže izlučevine i spreči kontaminaciju gornjeg dela kože i odeće. Superupijajući materijal u savremenim proizvodima, poput Pampers pelena, brzo apsorbuje telesne tečnosti i efikasno ih odstranjuje. Spoljašnji sloj pelena je napravljen od vodootpornog materijala koji obezbeđuju efikasno zadržavanje izmeta. Elastični materijali u pelenama kao što su trake oko nogu su se uglavnom koristile za zaštitu upravo tog dela tela. Sada su se pojavile i pelene, Pampers Pants sa džepom za stolicu i elastičnim delom oko struka koji pružaju zaštitu za gornji deo leđa i koji ujedno pomaže u sprečavanju "curenja“ stolice. Izvesno je da je ovo korisna inovacija koja omogućava jednostavniju svakodnevnu negu i bolju zaštitu tokom aktivnosti i spavanja odojčeta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica