• 0

"Ona koja je nadarena": Veruje se da su devojčice koje nose ovo ime posebne

Postoji nekoliko teorija o poreklu imena Darija, a najraširenija je ona da je ime izvedeno iz reči "dar"

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Sreda 1. jun, Danica Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kad odlučuje o imenu svoje tek rođene bebe, većina roditelja trudi se da ga pažljivo bira, jer će ono obležiti to malo biće za ceo život. Žensko ime Darija sve je popularnije u generacijama koje dolaze, a veruje se da su devojčice koje ga nose veoma posebne.

Ovo ime koristi se u dve varijante, a u Srbiji je prisutniji oblik sa slovom "j", odnosno Darija, dok se u nekim slovenskim zemljama češće koristi Daria.

Postoje dve osnovne pretpostavke o poreklu imena Darija, od kojih je prema prvoj ime poteklo od grčke reči ili imena "Dareios", što znači imati, posedovati, davati,  darivati...

Prema drugoj etimološkoj hipotezi, ime Darija je slovenskog porekla i potiče od reči "dar", a ima značenje  poklona, dara sa neba, a veruje se i da je osoba koja ga nosi darivana posebnim sposobnostima.

Ime Darija, prema nekim nezvaničnim i nepotvrđenim pretpostavkama, može biti poreklom i iz staro-persijskog jezika, i to od muškog imena "Darius", te da je izvedenica kao ime "Darya",  "Drayah" ili "Dara", a ima  značenje more ili morske dubine.

Takođe, neke teorije ističu i moguće slovensko i rusko poreklo imena Darija, a kao izvedenicu od ženskog imena "Dorotea".

Žensko ime Darija poslednjih godina je vrlo popularno u brojnim slovenskim zemljama, u kojima je izvedeno od reči "dar" ili "dar sa neba", a što ima "preneseno" značenje: "ona koja je dar sa neba" ili "ona koja je nadarena", "ona koja je poklon svojim roditeljima", "koja ima dara" . Veruje se da su ženske osobe koje ga nose darovane mudrošću i lepotom. Za Dariju se veruje da je ćerka koja je dar ili poklon koji su roditelji željno čekali.

Prema nekim verovanjima, devojčice koje nose ovo ime će uvek imati sreće, jer su darivane snagom i vrlinama.

U Republici Srbiji, žensko ime Darija je poslednjih godina među prvih 50 najviše davanih ličnih imena za novorođene devojčice.

devojčica, dete Foto:Pixabay

U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija, pa ime Darija nije među najpopularnijih sto ženskih ličnih imena, dok je ovo ime za devojčicu veoma popularno i u Republici Srpskoj i nalazi se na 67. mestu od 100 najpopularnijih ženskih imena u ovom entitetu.

Ime Darija u Federaciji BiH nije među "top 100", ali je zato jedno od najpopularnijih u Rusiji, ali i u Rumuniji gde se nalazi na visokom osmom mestu među 100 napopularnijih.

Pored navedenih zemalja, ime Darija je u različitim varijantama poznato i traženo ime i u Grčkoj, Engleskoj, Poljskoj, Španiji, Italiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj, Ukrajini, kao i u Turskoj, Češkoj, Finskoj i Litvaniji.

Najpoznatiji nadimci za žensko lično ime Darija su Dara, Daca ili Daša, Daki, dok su najčešća izvedena imena iz ovog Daria, Darya, Dalila, Dalia, Dalija...

Ovo žensko ime nose mnoge poznate ličnosti među kojima su Darija (Daria) Aleksejevna Gavrilova, poznata rusko-australijska profesionalna teniserka, Darija (Daria) Eva Bijak, profesionalna nemačka gimnastičarka, Darija (Daria) Dolan, američka novinarka, a na našim prostorima je možda najpoznatija Darija Kisić- Tepavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Darija je ženski lik iz poznatog romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina", ali  je zanimljivo da je u ovom književnom delu ime Darija iskorišćeno kao nadimak za žensko ime Doroti.

Neke od najpoznatijih varijacija imena Darija su Dareia (grčki jezik), Darya (staro-persijski jezik), Daria (engleski, italijanski, španski, rumunski i poljski jezik), Darija (srpski, hrvatski i makedonski jezik), Darja (češki, slovački i litvanski jezik), Daruška (češki i mađarski jezik), Dariya (bugarski, ukrajinski i beloruski jezik), Derya (turski jezik)...

Muška varijanta imena Darija je Darijan ili Dara, a ima značenje "onaj koji je bogat", "koji je napredan" ili  "onaj koji je prosperitetan".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica