• 0

Naučite decu vrednosti novca u 6 koraka: Stručnjak objašnjava zašto je to važno

Ako roditelji nauče mališane da se prema novcu odnose odgovorno, deca imaju veće šanse da izrastu u uspešne ljude

  • 0
dete, razmaženo, novac Shutterstock

Skoro svaki roditelj za svoje dete uvek želi najbolje, ali to ne znači da će im to i pružiti ako ih navikne na skupe stvari poput markirane garderobe, skupih igračaka ili najnovijih gedžeta.

S druge strane, svaki roditelj ima potrebu da usmeri svoju decu tako da sutra budu srećna i uspešna. Sve pobrojano neće im to omogućiti.

Pitanje je, dakle, da li učite svoju decu ključnoj lekciji koja će uticati na to da li će živeti mirnim i stabilnim životom, a ta lekcija odnosi se zapravo na novac.

- Bez znanja o novcu, veoma je teško živeti dobar život - kaže Sam Renik, kreator inicijative za podsticanje finansijske pismenosti kod dece.

- Novac je ključan za različite transakcije iz dana u dan. Gde živimo, šta jedemo, odeća koju nosimo, automobil koji vozimo, zdravstvena zaštita, obrazovanje, odgoj dece, darivanje, godišnji odmori, zabava, osiguranje..., u sve to je uključen novac - podeća Renik.

Ipak, kako kaže, mnogi roditelji ne pomažu svojoj deci da postanu finansijski pismena.

Anketa o roditeljima, deci i novcu otkrila je da je gotovo polovina roditelja ne razgovara sa svojom decom o novcu i finansijama. Četvrtina roditelja je priznala da vrlo nevoljno i nerado razgovara sa svojom decom o finansijskim temama.

Deca su, s druge strane, željna da njihovi roditelji podele sa njima svoju mudrost. Polovina ispitane dece izjavila je kako bi volela da ih roditelji nauče više o novcu.

1. Počnite sa osnovama u ranom detinjstvu

Renik je otkrio da što pre započnete proces finansijkog obrazovanja deteta, to bolje. Neke lekcije bi trebalo da ih naučite pre sedme godine, kaže, jer istraživanja pokazuju da se do tada već formiraju neke navike raspolaganja novcem i stavovi.

Kad deca budu dovoljno odrasla da znaju da ne smeju da stavljaju svašta u usta, trebalo bi da ih upoznate sa kovanicama i novčanicama. Objasnite im šta je novac i kako se koristi. Zapravo, korisnije je pokazati im kako novac funkciše, pa bi bilo dobro da im pokažete kako kupujete nešto i plaćate gotovinom.

2. Usadite im naviku štednje

Rane interakcije vaše dece sa novcem verovatno će uključivati trošenje. Ona vide da vi koristite novac za kupovinu stvari, uključujući i stvari za njih. Važno ih je učiti od malih nogu da novac nije samo za trošenje, a svakako da ih je potrebno učiti i da je novac poželjno štedeti.

Pomozite svojoj deci da steknu naviku štednje dajući im kasicu-prasicu ili staklenu teglu u koju mogu da ubacuju kovanice ili papirne novčanice.

dete kasica novac Foto:Pixabay

3. Stvorite im prilike za zaradu

Deca bi trebalo da imaju sopstveni novac; tako će moći da nauče kako da donesu odluku kako da troše. Međutim, trebalo bi da razmislite o tome da od svoje dece zahtevate da obavljaju određene poslove kako bi zaradila novac.

- Skoro svako ceni novac koji zaradi drugačije nego novac koji mu je poklonjen - kaže Renik.

4. Pokažite deci vrednost poklanjanja

Ključni razlog zašto je vama, kao roditelju, važno da svoju decu podučite finansijskim lekcijama je taj što kroz te lekcije možete da podelite svoje novčane vrednosti.

Ukoliko cenite poklanjanje drugima, tu vrednost možete usaditi i svojoj deci, tako što ćete pomoći da im to postane navika od najranijeg uzrasta.

5. Naučite decu kako da štede

- Štednja novca je odlična navika. Ali, ako želite da vaša deca nauče kako istinski da izgrade bogatstvo, naučite ih o ulaganju - kaže Renik.

Ako niste u tome vešti i ne razumete najbolje kako ulaganje funkcioniše, svojoj deci možete da kupite knjigu koja će im to približiti.

6. Budite im primer dobrog finansijskog ponašanja

Važan deo lekcija kojima podučavate svoju decu po pitanju novca su načini na koje raspravljate o novcu i rukujete njime kad ste u njihovoj blizini. Na primer, ako se žalite da morate da štedite za određene stvari, a zatim odvedete svoju decu u kupovinu, šaljete im zbunjujuće poruke.

Umesto toga, pobrinite se da se ponašate sa novcem u skladu sa tim kako bi hteli da se i vaša deca jednog dana ponašaju, piše Forbes.com.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica