• 0
 ≫ 

"Žena nestvarne lepote, ona koja je mudra": Devojčice sa ovim imenom nose antičku lepotu

 ≫ 

Ime Magdalena se uvek rado daje devojčicama kako kod nas tako i u zemljama širom sveta

  • 0
značenje imena Marijana Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Lično žensko ime Magdalena je jedno od starijih imena koje već decenijama opstaje na listi popularnih ženskih imena, te se i dan-danas rado daje ženskoj novorođenoj deci kako kod nas, tako i u raznim zemljama sveta. Vrlo je popularno ime u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Portugaliji, Grčkoj, Poljskoj, Nemačkoj, Finskoj.

Poreklo imena

Magdalena je ime koje je poteklo iz starogrčkog jezika, a od reči „Magdala“, koja je ime za jedno mesto na Galilejskom poluostrvu, te označava u bukvalnom prevodu – ženu koja je žiteljka Magdale ili onu koja je poreklom iz Magdale.

Prema nekim tumačenjima, ime Magdalena se smatra i složenicom od dva „prosta“ ženska lična imena – Magda i Lena, te se tako u varijacijama imena i nalaze varijante od ova dva osnovna imena.

Značenje imena Magdalena

Ime Magdalena nema neko posebno „preneseno“ značenje. U prevodu je „ona koja je iz Magdale“ ili „ona koja je rođena u Magdali“ ili „osoba poreklom iz Grčke“, ali i „antička lepotica“, „žena antičke i neprolazne lepote“, „ona koja je mudra“.

Nadimci i poznate ličnosti sa ovim imenom

Najpoznatiji nadimci imena Magdalena su u suštini imena Magda i Lena od kojih je ovo ime i načinjeno, dok su izvedena imena brojna, a najpopularnija su Magdalina, Magda, Lenka, ali i imena Lea, Elena, Elijana, Alena, Manda, Maša, Magi ili Milena i Anka.

Svakako najpoznatija u istoriji je Marija Magdalena, koja je bila vrlo verna sledbenica i učenica Isusa Hrista, zatim Magdalena Malejeva, nekadašnja profesionalna bugarska teniserka, Magdalena Rivas, manekenka i top-model iz Amerike.

Mnogima od nas prva socijacija na ovo ime je vanvremenska pesma Olivera Dragojevića "Magdalena, Magdalena".

Video: Moguće je: Glamurozna šminka bez pudera

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica