• 3
 ≫ 

Kartonske torte u vrtićima zamenile prave, neki roditelji ogorčeni: Da li postoji objašnjenje ove zabrane?

 ≫ 

Pravilo da se hrana ne donosi u vrtić uvedeno je pre desetak godina, kada se u obdaništima pojavila salmonela, najverovatnije uzrokovana pokvareni jajima ili mlekom

  • 3
Dečiji rođendan deca slavlje

Foto: Shutterstock

Proslave dečijih rođendana  poslednjih nekoliko godina promenile su se umnogome. Mamine sendviče i bakinu tortu, zamenili su ketering, slatki sto i mafini sa fondanom. 

Međutim, ovo nije samo slučaj kada je reč o privatnim proslavama dečijih rođendana, već i onih koji se slave dok je dete još u vrtiću.

Naime, pre nekoliko godina, u skoro svim vrtićima uvedeno je pravilo koje zabranjuje donošenje određene vrste hrane, sokova i slatkiša.

Roditelje čija su deca po prvi put u vrtiću, ne treba da iznenadi kada vaspitačice odbiju da preuzmu tortu koju su doneli povodom rođendana svog mališana. Argumenti, poput onih da u slatkišu nema alergenih namirnica, da je torta sveža i domaća, neće proći, jer su pravila stroga i striktna, a njihovo kršenje podleže i novčanoj kazni.

Pravilo da se hrana ne donosi u vrtić uvedeno je pre desetak godina, kada se u obdaništima pojavila salmonela, najverovatnije uzrokovana pokvareni jajima ili mlekom.

Izuzetak od ovog pravila su fabričke grickalice i slatkiši, međutim, usled epidemije korona virusa i ova povlastica ukinuta je mališanima u pojedinim vrtićima.

Zbog nemogućnosti da donesu tortu i počaste drugare svojih mališana, roditelji su došli na ideju da naprave kartonske ukrasne torte, pomoću kojih dete simbolično obeleži svoj divan dan.

- Kod nas u vrtiću prave torte nisu dozvoljene, ali one kartonske i te kako jesu. Roditelji kupe industrijske slatkiše i sakriju ih u "torta kutiju" - kaže za Ona.rs A. Ž., vaspitačica iz Nove Pazove.

Deca, proslava, rođendan, slavlje, zabava, vrtić

Foto: Shutterstock

Međutim, u nekim vrtićima, roditelji ne smeju da donesu čak ni kartonsku tortu.

- Nikakve torte, prave ili lažne, sokići i grickalice ne dolaze u obzir. To nam je strogo zabranjeno. Roditelji nas često mole da deci podelimo bar čokoladice, ali niko ne želi da rizikuje.

Kazne su velike, a vaspitačima sledi disciplinski postupak, možda čak i otkaz. Mi vaspitači smo napravili kartonsku tortu koja je, naravno, prazna, pa napravimo malo iznenađenje za dete čiji je rođendan - kaže vaspitačica O. M. iz Novog Beograda.

"Nema rizika, a sva deca su jednaka"

Prema njenim rečima, pored toga što se na ovaj način sprečavaju moguće alergije i prenošenje potencijalnog virusa, ova zabrana učinila je svu decu jednakom.

- Pojedini roditelji nemaju novac za tortu na tri sprata, gomilu slatkiša, sokova i tako dalje... Osim toga, ima i mališana koja su, na primer, alergični na čokoladu. Onda imate situaciju da sva deca jedu slatkiš, a jedno dete ne sme i oseća se izopšteno - objašnjava sagovornica našeg portala.

Zbog ovih pravila ima roditelja koji su prilično ogorčeni zbog načina na koji njihova deca rođendan obeležavaju u vrtićima. Na društvenim mrežama se svakodnevno mogu pronaći komentari majki ili očeva koji donošnje kartonskih torti smatraju "pomodarstvom" i "iskazivanjem kompleksa".

- Nije ni jedno, ni drugo u pitanju. Jednostavno to je jedini način da dete obeleži rođendan sa svojim drugarima iz vrtića. Navikli smo se, i mi, i oni - kaže D.B. majka trogodišnje devojčice.

Na koji način vaša ili deca iz okruženja slave rođendan u vrtiću? Podelite s nama u komentarima.

Video: Da li ste nekada pojeli čižmu, tašnu ili saksiju? Ovo je jedinstvena prilika da ih probate

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Deki

    11. jun 2022. | 19:53

    Poenta tih torti je je samo ambalaza,dakle da se u njoj nadju samo hermeticki zapokovani slatkisi sa validnim datumom upotrebe i roka trajanja,jer u suprotnom zamislite donesete klasicnu tortu a u njoj(jaja mleko secer cokolada voce)sve jako kvarljiva roba sa jako kratkim rokom trajanja i daju deci na primer i deca dobiju trihinelu neku bakteriju ili bilo sta cime bi ugrozili njihovo zdravlje,i odmah bi skocili A STO SE TO DAJE KAD NEMA DEKLARACIJU ILI BILO STA jer niko ne garantuje da su jaja i ostalo nabrojano u xatom roku trajanja,e onda bi napadali pljuvali kako je to smelo moglo itd,ovako banaica keks ili nesto slicno i to je to a ako vam je do torti pozovite na licnu privatnu proslavu i tamo sve moze ali isto tako snosite i odgovornost,podrzavam i tako treba i ne izmisljajte toplu vodu molim vas

    Podelite komentar

  • Baba Stana

    11. jun 2022. | 19:28

    A koju vodu smeju deca da piju,mineralnu,iz vodovoda ili destilisanu ?

    Podelite komentar

  • Mile

    11. jun 2022. | 19:31

    Izopačeno

    Podelite komentar