• 0

Vreme čitanja: oko 12 min.

Zaštitite vašu decu: 10 Najvećih rizika za zdravlje tinejdžera

M. M.

Vreme čitanja: oko 12 min.

Tinejdžerima je potrebno vođstvo u kretanju između pritisaka vršnjaka i donošenju pametnih izbora. Za njihovo zdravlje je od suštinskog značaja dvosmerna komunikacija sa roditeljima i ljudima od poverenja

  • 0
Tinejdzeri odrastanje

shutterstock

Tinejdžeri su danas izloženi većem riziku nego ikada ranije. Od maltretiranja na društvenim mrežama, preko opasnosti od oružja, do zloupotrebe alkohola i opioida, tinejdžeri danas osećaju daleko veći nivo stresa nego u prethodnim godinama. Sve to ujedno povećava i stopu samoubistava.

Za roditelje i staratelje, ovo je vreme kada su neophodni ozbiljni i učestali razgovori sa svojom sve nezavisnijom decom o njihovom donošenju pametnih odluka o zdravlju i bezbednosti. Utoliko pre, bitno je da se upoznate sa deset vodećih zdravstvenih problema kod tinejdžera, kao i o  resursima koji će vam pomoći da se snađete u olujnim vodama adolescencije.

Tinejdžerske godine mogu biti izazov za mnoge roditelje. Kako deca postaju nezavisnija i stvaraju nova prijateljstva, postaje teže pratiti njihovo ponašanje nego kada su bila mlađa. U isto vreme, tinejdžerima je potrebno vođstvo u kretanju između pritisaka vršnjaka i donošenju pametnih izbora, tako da je od suštinskog značaja dvosmerna komunikacija sa roditeljima.

Tinejdzeri odrastanje

shutterstock

Razgovori sa tinejdžerima su produktivniji, pema studijama koje prenosi Very Well Health, ako teku prirodno dok delite neku aktivnost kao što je igranje društvene igre, šetnja ili vožnja kolima. Ako se naoružate činjenicama unapred, diskusija sa vašim detetom će biti produktivnija.

Pre svega, najvažnije je da tinejdžeri znaju da su voljeni i da uvek imaju kome da dođu sa svojim problemima. S time u vidu, sledi deset navjećih zdravstvenih rizika za vašeg adolescenta.

1. Saobraćajne nesreće

Nesreće sa motornim vozilima su vodeći uzrok smrti tinejdžera.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da u Americi svakog dana sedam tinejdžera starosti između 16 i 19 godina umire od povreda nastalih usled povreda uzrokovanih tokom saobraćajnih nezgoda, a još više se leči u hitnim sobama zbog ozbiljnih povreda.Tinejdžeri od 16 do 19 godina imaju veći rizik od smrti ili povreda u saobraćajnoj nesreći nego bilo koja druga starosna grupa.

Pre nego što vaše dete sedne za volan, važno je razumeti faktore koji doprinose saobraćajnim nesrećama. Oni uključuju pre svega neiskustvo jer mladi su manje sposobni da prepoznaju opasne situacije i imaju manje razvijene reflekse u vožnji od iskusnijih vozača. Drugi razlog  je prekoračenje brzine. Veća je verovatnoća da će mladi vozači da će da voze prebrzo i preblizu automobilu ispred sebe.

Treći razlog zbog kojeg tinejdžeri češće stradaju u saobraćaju od odraslih je upotreba, odnosno neupotreba sigurnosnog pojasa. Porazan podatak pokazuje da manje od 60 odsto srednjoškolaca veže pojas svaki put kada uđe u automobil. I četvrti razlog zašto mladi češće stradaju je vožnja u pijanom stanju. Statistika pokazuje da se svaki šesti tinejdžer vozio u automobilu sa vozačem koji je bio pod dejstvom alkohola i da je bar jedan od njih 20 priznao da je seo za volan nakon što je popio.

2. Samoubistvo

Samoubistvo je drugi vodeći uzrok smrti među adolescentima. Između 2007. i 2017. godine, stopa samoubistava tinejdžera porasla je za 56 odsto. Statistika pokazuje da otprilike jedan od 11 srednjoškolaca pokuša samoubistvo.

Faktori koji doprinose samoubistvu uključuju usamljenost, depresiju, porodične probleme i poremećaji prilikom zloupotrebe narkotika. Problemi su složeni i obično nisu rezultat jednog ili dva faktora.

Tinejdžerka devojčica trudnoća

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ohrabrujuće je da tinejdžeri koji imaju dobru komunikaciju sa najmanje jednom odraslom osobom imaju manje šanse da se upuste u rizično ponašanje i manje je verovatno da će postati depresivni. Naučite da prepoznate znakove upozorenja o samoubilačkim mislima kod tinejdžera. Obratite pažnju na osećaj teret, izolovanost,  povećanu anksioznost, osećaj zarobljenosti ili nepodnošljiv bol, zloupotrebu narkotika, traženje načina da se pristupi smrtonosnim sredstvima, povećavanje besa ili ekstremne promene raspoloženja. Tu su i drugi znaci kao što je izražavanje osećaja beznađa, previše ili premalo spavanja, pričanje ili objavljivanje želji za samubistvom...

Ako sumnjate da vaše dete možda razmišlja o samoubistvu, otvoreno ga pitajte o čemu razmišlja, izrazite zabrinutost zbog njegovog ponašanja, pažljivo slušajte bez osuđivanja, dajte mu do znanja da je saslušano i da nije samo i uputite ga na stručnu pomoć.

3. Povreda od oružja

Važno je da razgovarate sa svojom decom o bezbednosti rukovanja sa oružjem. Ako držite vatreno oružje u svom domu, obavezno ga držite zaključano i ispražnjeno.

Istraživanja pokazuju da se otprilike jedan od tri pištolja drži napunjenim i otključanim u kući i većina dece zna gde njihovi roditelji drže oružje. Većina povreda i smrti uzrokovani vatrenim oružjem kod dece i adolescenata je povezana sa oružjem u kući. Ubistvo vatrenim oružjem je treći vodeći uzrok nesrećne smrti mladih od 15 do 24,7 godina u Americi.

Bez obzira da li je dete imalo iskustvo iz prve ruke sa nasiljem iz vatrenog oružja ili je saznalo za masovnu pucnjavu na vestima, verovatno će se pojaviti prilika da razgovarate o ovoj važnoj temi.

Američko psihološko udruženje savetuje porodice da ograniče izveštavanje o traumatskim događajima u vestima, da slušaju brige svog deteta i da pokušate da njihove strahove svedete na proporciju sa stvarnim rizikom, koji je zapravo mali. Uverite svog tinejdžera da odrasli čine sve što mogu kako bi njihova škola, dom i komšiluk bili bezbedni.

4. Maltretiranje

Otprilike jedan od tri adolescenata je meta maltretiranja. Maltretiranje može biti verbalno, društveno, fizičko ili sve češće - onlajn, u obliku takozvanog sajber maltretiranja. Najčešće se javlja u školi. Poražavajući je podatak da približno 30 odsto tinejdžera priznaje da maltretira druge.

foto Freepik.com

foto Freepik.com

Uporno maltretiranje može da izazove osećaj izolacije, odbačenosti, isključenosti i očaja, kao i depresiju i anksioznost, što može doprineti samoubilačkom ponašanju. Većina tinejdžer koji su maltretirani, međutim, srećom, ne pokušavaju samoubistvo. Iako svaki tinejdžer može biti žrtva maltretiranja, najčešća meta su mladi  pripadnici LGBT populacije.

Uprkos tome što mnogi tinejdžeri doživljavaju maltretiranje, samo 20–30 odsto njih to i prijavi odrasloj osobi. Znakovi da vaš tinejdžer možda doživljava maltretiranje uključuju pre svega dolazak kući sa neobjašnjivim posekotinama, modricama ili ogrebotinama. Oni često prave izgovore za izbegavanje škole ili opiranje odlaska u školu. Primetne su žalba na česte glavobolje, bolove u stomaku ili druge fizičke bolesti, problemi sa spavanjem ili noćne more. Dete gubi interesovanje za školu, izgledaju tužno, neraspoloženo, uplakano, uznemireno ili depresivno kada se vrati kući.

Ako sumnjate da je vaš tinejdžer maltretiran, indirektno otvorite temu tako što ćete se raspitati o prijateljima ili raspravljati o maltretiranju u vestima. Najvažnije je da linije komunikacije budu otvorene i da se obezbedi podrška iz okruženja. Nemojte umanjivati situaciju govoreći svom tinejdžeru da samo pređe preko nje ili da ojača.

5 . Intima, trudnoća i seksualno prenosive bolesti

Razgovor o intimnim odnosima sa detetom može biti nelagodan, ali važno je da se uverite da vaš tinejdžer razume sve rizike koje mogu da nastanu usled seksualne aktivnosti, da zna kako da praktikuje siguran odnos i sve o važnosti pristanka pristanka na intimne odnose. Kada je reč o zdravstvenim posledicama, pre svega neželjena trudnoća i polno prenosive infekcije koje imaju doživotne posledice - naoružavanje činjenicama ono što može da pomogne da vodite produktivan razgovor.

Tinejdžeri su u većem riziku od se zaraze sa prenosivom infekcijom u odnosu na starije odrasle osobe, a studije pokazuju da 46 odsto intimno aktivnih tinejdžera ne koristi kondome. U Sjedinjenim Državama se procenjuje da je jedna petina novih zaraženih sa HIV virusom svake godine među ljudima između 13 i 24 godine, dok se polovina svih prijavljenih prenosivih infekcija javlja kod onih od 15 do 24.

Sa vedrije strane, stopa tinejdžerske trudnoće je opala u odnosu na osamdesete i devedesete. Ovaj pad je posledica povećanja broja tinejdžera koji koriste sredstva za kontrolu rađanja i praktikuju apstinenciju.

Trudnoca

Foto: Shutterstok

Još jedna važna tema o kojoj treba da razgovarate sa svojim tinejdžerom je "pristanak", odnosno sporazum između dve strane u vezi sa intimnim aktivnostima, što može da ima i pravne posledice. Objasnite svom detetu važnost komunikacije, postavljanja granica i poštovanja partnera. Uverite se da vaše dete razume da pritiskanje nekoga da se bavi aktivnostima za koje nije spremno ili iskorištavanje nekoga ko je pijan ili drogiran nikada nije u redu. Isto tako, ako se tinejdžer oseća pod pritiskom ili mu je neprijatno u nekoj situaciji, važno je da progovori i ode ako je potrebno.

6. Upotreba duvana

Upotreba duvana je vodeći uzrok smrti koja se može sprečiti. Poražavajuće je da skoro sve zavisnosti od nikotina počinju kod mladih odraslih osoba. Do poslednje godine srednje škole, više od dve trećine dece je probalo ili redovno koristi duvanske proizvode. Dok je upotreba cigareta i bezdimnih duvanskih proizvoda u naglom padu u poslednjih 25 godina, vaping (upotreba elektronskih sistema za isporuku nikotina) je eksponencijalno porastao.

U početku se verovalo da je vaping bezbedniji od pušenja cigareta, međutim, nova bolest pluća poznata kao EVALI (povreda pluća povezana sa upotrebom e-cigarete ili vapinga) identifikovana je 2019.

Prema podacima 27,1 odsto srednjoškolaca i 7,2 odsto učenika srednjih škola prijavilo je da je koristilo bilo koji duvanski proizvod u poslednjih 30 dana. Upotreba e-cigareta od strane mladih porasla je za 77,8 odsto sa jedan od pet srednjoškolaca koji su priznali da redovno "vape".

Stručnjaci predlažu da se sa decom razgovara o pušenju i vapingu, iskreno i direktno. Recite svom tinejdžeru da ne želite da puši cigarete, vape ili čak žvaću duvan. Obrazujte sebe i svog tinejdžera o štetnosti duvanskih proizvoda. Dajte dobar primer tako što nečete ni sami pušiti ili koristiti duvan. Ako trenutno pušite, prestanite.Ako uhvatite svog tinejdžera da puši ili vapi, izbegavajte pretnje i ultimatume i umesto toga razgovarajte sa njima da biste saznali zašto koriste nikotin i pomozite im da pronađu zdravije načine da se sa time izbore.

7. Alkohol

Konzumiranje alkohola kod maloletnika može da dovede do mnogih problema, uključujući poteškoće u školi, loše rasuđivanje i kontrolu impulsa, pravne probleme i zdravstvene probleme. Prema anketi iz 2019. godine, 30 odsto maturanata prijavilo je da je pilo alkohol u poslednjih mesec dana, a 14 odsto njih je priznalo da se opijalo. U Americi više od 4.000 maloletnih tinejdžera umre od prekomernog konzumiranja alkohola svake godine, a blizu 120.000 njih poseti hitnu pomoć.

Deca, dečak, tinejdžer alkohol

Foto: Shutterstock

Važno je da stalno razgovarate sa svojim tinejdžerom o zloupotrebi alkohola. Podstaknite dvosmerni razgovor i jasno iznesite svoja očekivanja. Postavljajte otvorena pitanja koja podstiču vaše dete da vam kaže kako se oseća, ali bez predavanja. Važno je naglasiti da je alkohol depresant koji usporava telo i um, da se pod uticajem alkohola narušava koordinacija i usporava vreme reakcije, da narušava vid, razmišljanje i rasuđivanje, što vas može navesti da uradite nešto što ne biste uradili trezni i td.

Detetu treba objasniti da je potrebno između dva i tri sata da jedno piće napusti telo, kao i da alkohol utiče na mlade drugačije nego na odrasle i da može da dovede do dugotrajnih intelektualnih defekta u mozgu koji još sazreva.

Naglasite svom tinejdžeru da nikada ne bi trebalo da sedne za volan nakon što je popio ili da uđe u auto sa vozačem koji je pio. Obavestite ih da uvek mogu da vas pozovu ako im zatreba prevoz, bez pitanja.

8. Rekreativne droge

Rekreativna upotreba droga je ozbiljan zdravstveni rizik za tinejdžere. Otprilike polovina svih srednjoškolaca izjavila je da su probali kanabis, jedna petina je uzimala lekove na recept koji im nisu prepisani, čak šest odsto je probalo kokain, a tri procenta tinejdžera je koristilo steroide za poboljšanje svojih performansi.

Prema podacimau SAD, 4.000 mladih se predoziraju i umru u dobu od 15 do 25 godina. Mnogi počinju tako što uzimaju tablete na recept, postaju zavisni i okreću se heroinu jer je jeftiniji.

Preporučuje se da često razgovarate sa svojim tinejdžerom o opasnostima opioida i drugih droga. Ohrabrite svoje dete da ima plan za izlazak iz situacije ako mu se ponudi droga, kao što je slanje šifre članu porodice. Vežbajte kako da kaže „ne“ asertivno.

Ako već sumnjate da je vaše dete zavisno od opioida ili zloupotrebljava droge, potražite stručnu pomoć.

9.Poremećaji u ishrani

Poremećaji u ishrani se često prvi put javljaju tokom adolescencije. Često pogrešno shvaćeni kao životni stil, poremećaji u ishrani kao što su anoreksija, bulimija i poremećaj prejedanja su ozbiljne i ponekad fatalne bolesti koje menjaju ponašanje, misli i emocije. Oba pola mogu da razviju poremećaje u ishrani, međutim, stope su veće kod devojčica nego kod dečaka. Ako vaše dete izgleda zaokupljeno hranom, svojom težinom i oblikom tela, možda ima poremećaj u ishrani.

devojka, dijeta, ishrana zdrava ishrana

Foto: Freepik

Ključni signali na koje treba obratiti pažnju uključujus su često stajanje na vagu ili merenje tela, ograničavanje unosa hrane, ekstremno mršavljenje ili povećanje telesne težine. Ako tinejdžer provodi dosta vremena u kupatilu povraćajući posle jela ili uzimanja laksativa ili diuretika je ozbiljan znak, kao i hronična upala grla, promukao glas ili otečeni limfni čvorovi na vratu. Tu su i drugi znaci kao što je veoma brzo jedenje velikih porcija, anksioznost, depresija i promene raspoloženja. 

Ako vaš tinejdžer pokazuje znake poremećaja u ishrani, važno je potražiti lečenje, koje može da uključi i psihoterapiju, lekove i časove ishrane.

10. Gojaznost

Procenjuje se da 20 odsto tinejdžera u Sjedinjenim Državama ispunjava medicinsku definiciju gojaznosti. Zdravstvene posledice gojaznosti u detinjstvu su ozbiljne i uključuju dijabetes tipa 2, bolesti srca, astmu i bolesti masne jetre. Takođe, gojaznost može da dovede do psiholoških problema uključujući anksioznost, depresiju, nisko samopoštovanje i maltretiranje od strane drugih. Gojaznost u detinjstvu takođe postavlja uslove za gojaznost i zdravstvene probleme u odraslom dobu.

Faktori povezani sa prekomernim povećanjem telesne težine kod tinejdžera uključuju konzumiranje slatke hrane, bogate mastima, kao i rafinisane hrane. Uglavnom brze hrane. Tu su i nedostatak fizičke aktivnosti, sedentarne aktivnosti kao što su gledanje televizije ili igranje video igrica. Važni faktori su nisko samopouzdanje, depresija, problemi sa porodicom i vršnjacima. Važan faktor su i porodična istorija gojaznosti.

U stvari, zabrinjavajućih  87 posto srednjoškolaca zapravo ne jede preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno, dok više od 25 odsto njih jede više od dve porcije proizvoda sa visokim sadržajem masti dnevno. Statistika pokazuje da oko 33 procenata srednjoškolaca ne vežba dovoljno, a da samo 36 odsto njih upisano u dnevne programe fizičkog vaspitanja.

Pristupanje problemu sa težinom tokom tinejdžerskih godina, međutim, može da bude komplikovano. Većina tinejdžera prolazi kroz nagle faze rasta i tinejdžeri često znaju da dobijaju na težini pre nego što postanu viši. Mnogi od njih se ne osećaju prijatno u svom novom telu i mogu biti veoma osetljivi na razgovore o težini.

Ako ste zabrinuti da se važe dete goji, koristite BMI kalkulator za decu i tinejdžere ili zatražite procenu na sledećem pregledu kod lekara. Lečenje gojaznosti uključuje gubitak težine i promene načina života, uključujući poboljšanu ishranu i rutinske vežbe. Može pomoći da posetite nutricionistu koji bi mogao da preporuči i razvije uravnotežen plan ishrane. I zdrava ishrana u porodici može da pomogne vašem detetu da izdrži i da se ne oseća izdvojeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica