• 0
 ≫ 

"Tamagoči" deca: Od digitalnog ljubimca do metaverzum porodice

 ≫ 

Roditelji će moći da komuniciraju sa svojom digitalnom decom u digitalnim okruženjima kao što su park, bazen ili dnevna soba?

  • 0
Tamagoči Foto: Shutterstock

Kako se predviđa, do treće četvrtine ovog veka roditelji imati izbor da imaju digitalno potomstvo. Što znači da oni koji su sada u tinejdžerskim godinama, moći će da se igraju sa unucima koji će postojati samo u digitalnom svetu metaverzuma.

Ovo će biti "tamagoči generacija", kaže britanski psiholog i profesionalac za korisničko iskustvo (UKS) Katriona Kembel, autorka knjige "AI By Design: A Plan for Living With Artificial Intelligence".

- Virtuelna deca mogu izgledati kao džinovski skok sa mesta na kom se sada nalazimo, ali u roku od 50 godina tehnologija će napredovati do te mere da se bebe koje postoje u metaverzumu ne razlikuju od onih u stvarnom svetu -  piše Kembel, a prenosi Indian Express.

- Kako se metaverzum razvija, vidim da virtuelna deca postaju potpuno prihvaćeni deo društva u velikom delu razvijenog sveta.

Zašto baš "tamagoči" deca? Ime potiče od digitalnog ljubimca kog je kreirao japanski proizvođač igračaka i koji je bio globalni trend tokom 1990-ih i ranih godina ovog veka. Od prošle godine, više od 80 miliona tamagoči igračaka je prodato širom sveta.

Metaverse Foto: Shutterstock

Igračka je video-igrica u obliku jajeta veličine priveska za ključeve, koja ima ekran i dugmad. Kada se ljubimac aktivira, na ekranu se pojavljuje jaje koje se izleže u ljubimca kog dalje gaji vlasnik ovog uređaja. Kućni ljubimci mogu biti gladni, srećni, bolesni i žele da idu u toalet, a igrač može da brine o ljubimcu koliko god želi.

U šta će ljubimac odrasti, zavisi od toga kako ga je igrač dresirao i odgajao. Ovaj uređaj i dalje je dostupan u radnjama kineske robe, a deca 90-ih ih se sa nostalgijom sećaju.

Kako će deca izgledati u virtuelnom svetu?

Današnja tehnologija je neprepoznatljiva od vremena kada je razvijena igračka "tamagoči", a prema Kembel, virtuelna deca budućnosti mogu biti izgrađena da izgledaju kao njihovi roditelji i biće u stanju da pruže niz emocionalnih odgovora.

Ovo će, prema članku u "The Guardian-u", uključivati govor, koji će se kretati od neartikulisanih zvukova.

Moraćete da stavite slušalice za virtuelnu stvarnost da biste dete oživeli, a izveštaj u "The Telegraph-u" citira Kembelovu izjavu da nošenje "haj-tehnoloških rukavica koje mogu da pruže taktilnu povratnu informaciju" dok mazite svoje Tamagoči dete.

Izveštaj u "The Mail Online" citira Kembelinu izjavu da će roditelji moći da komuniciraju sa svojom digitalnom decom u digitalnim okruženjima kao što su park, bazen ili dnevna soba.

- Oni će takođe moći da biraju koliko brzo deca odrastaju i slušaju bebino gugutanje i kikotanje kao deo vizije futurističke tehnologije - navodi se u izveštaju Mail Online.

Video: Ona sluša svaku naredbu i uradiće sve za vas: Japanska VR asistentkinja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica