• 1
 ≫ 

Mozak tinejdžera "blokira" glas roditelja: Stručnjaci otkrili kada i kako dolazi do ovoga

 ≫ 

Ignorisanje roditelja često se pripisuje i razvijanju svopstvenog stava i samostalnosti, ali stručnjaci tvrde da se radi i o nečem drugom

  • 1
Rebellion teenage blonde girl majka ćerka svađa pubertet deca problemi

Foto: Shutterstock

Kada dete uđe u pubertet, komunikacija sa njim postaje izuzetno teška. Pubertetski period je jedna vrsta šoka i za roditelje, ali i za decu.

Tinejdžerski mozak prolazi kroz velike i važne razvojne procese, a to za njih može da predstavlja stresan i neujednačen proces. Neretko, u porodici zbog toga mogu nastupiti problemi, uprkos sve većoj dosptupnosti psihološke pomoći.

Ono što roditelji veoma često navode kao problem je ignorisanje koje dolazi od strane njihovih tinejdžera. Ignorisanje roditelja često se pripisuje i razvijanju svopstvenog stava i samostalnosti, ali stručnjaci tvrde da se radi i o nečem drugom.

Studija koja je objavljena u The Journal of Neuroscience otkriva da je mozak tinejdžera "podešen" tako da izoluje majčin glas. To znači da ako tinejdžer, na primer, telefonira, a vi mu se obraćate, on vas stvarno ne čuje jer im mozak to ne dopušta.

Zapravo, radi se o razvojnim fazama mozga tinejdžera, a razlozi su vrlo specifični. Mozak beba i male dece je programiran da sluša mamu, ali promene na tom području nastaju otprilike u dobi od 13 godina. Tad deca počinju da obraćaju pažnju na nove glasove i mozak se reprogramira u tom smeru.

Daniel Abrams, glavni autor studije, izjavio je da iako se može činiti da su tinejdžeri samo buntovni, njihov mozak je u toj fazi jednostavno usresređen na nove i manje bliske i poznate glasove.

Ovakva i slične studije pomažu roditeljima i deci da prevaziđu neke probleme zbog nedostatka razumevanja i pronađu u sebi snagu da budu strpljivi prema drugoj strani.

Video: Lepa im dok ne progovori: Kao malu je malteretirali zbog glasa a sada ne može da nađe dečka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Панта

    25. jun 2022. | 19:31

    Ово је можда тачно,моја ћерка не чује своју мајку,или не жели да је чује.Ова јадница зове мене,кажи јој ти,мене не слуша,каже.Онда јој ја кажем на српском,слушај ти билмазе,шта ти прича твоја мајка или хоћеш да ти ја објасним,како су мени објашњавали моји пре педесет година.Разуме и чује,одмах,јасно и гласно и без поговора.

    Podelite komentar