• 1

Žene sa ovim imenom su vredne, radne i pametne kao "pčelice"

U srpskom, hrvatskom i ostalim slovenskim jezicima, Maja može da bude skraćenica od pojmova „majka“, „domaćica“, ,„oslonac kuće“

  • 1
Znacenje imena, devojcica, Subota 25. jun, Maja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Iako bi svi rekli da je ime Maja u suštini samo nadimak od imena Marija, sve češće se sreće kao samostalno vlastito ime i to ne samo u našoj zemlji već širom sveta.

Tačno poreklo imena Maja nije nimalo lako i jednostavno definisati, jer i danas postoje vrlo brojne nedoumice, da li je ime grčkog ili originalno latinskog porekla ili je proisteklo iz sanskrita, na kome ima značenje „iluzija, nestvarno, nerealno". Ipak, najtačnijim se smatra pretpostavka o starogrčkom poreklu imena Maja, od reči „Maia“, koja je bila grčka boginja, odnosno majka starogrčkog božanstva Hermesa. Može se prihvatiti i latinska varijanta porekla ovog imena Maia - rimska boginja proleća i prirode.

Na obrednom jeziku u hinduizmu u Indiji i Nepalu, Maja je bila božanstvo iluzija i mašte, ali i simbol žene kao majke, plodnosti, rađanja, ženske lepote i roditeljstva.

Zanimljiva je i znati da je ime Maja (u obliku Maya ili Maia), veoma popularno u Australiji i na Novom Zelandu, gde ima značenje „palma“ ili „palmino drvo“.

U srpskom, hrvatskom i ostalim slovenskim jezicima, Maja može da bude skraćenica od pojmova „majka“, „domaćica“, ,„oslonac kuće“, ali isto tako može i da znači i naziv za nekoga ko je vredan i radan (matica je pčela radilica).

Uobičajeno je da se ime Maja ili Maia daje ženskoj deci koja su rođena u maju mesecu. Mnogima  kao prva asocijacija na ovo ime pada na pamet crtani film „Pčelica Maja“, i u tom kontekstu ime asocira na pametnicu, jer pčelica Maja važi kao izrazito pametna, dosetljiva, pomalo drska, ali veoma simpatična. Čak na našem govornom području postoji izreka „pametna kao pčelica Maja“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Rralno

    22. jun 2022. | 17:32

    Znaci sve je do imena.

    Podelite komentar