• 1

Muškarci sa ovim imenom su od reči, čvrstog karaktera i veliki u svojim vrlinama

Mnoge egzotične destinacije i brodovi u svom nazivu sadrže ime Kosta

  • 1
značenje imena Krsman Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško lično ime Kosta je danas dosta popularno u našoj zemlji i u zemljama regiona, i smatra se da iako je poslednjih godina u upotrebi samostalno, ime ipak potiče od grčkog imena Konstantin, čija je skraćena verzija.

Preneseno značenje imena Kosta jeste „onaj koji je istrajan i uporan“, „onaj koji je poseban i veliki u svojim vrlinama“,  „onaj koji je stamena i čvrsta osoba u svojim odlukama“, „ jak i dobar oslonac i podrška“, „onaj koji je osoba od reči“.

Prema etimološkim pretpostavkama, ime Kosta je poreklom iz starogrčkog jezika i nastalo je od imena Konstantinos ili pak od reči konstantinus, sa značenjem stalan, trajan, konstantan, stamen, neprolazan, nepromenjljiv.

U Srbiji kao i u skoro svim zemljama regina ime Kosta je jedno od najčešće davanih imena muškom potomstvu, a pored ovog područja ime Kosta je bilo često davano ime za mušku novorođenčad i u Italiji, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji i Bugarskoj.

Mnoge poznate ličnosti imena Kosta koje su ostavile traga u nauci, umetnosti, kulturi, mogu biti inspiracija za roditelje da tako imenuju svoje naslednike.

Popularni i poznati gruzijski političar je bio Kosta Gregorievič Džugaev, nekada poznati jugoslovenski i srpski pravnik i advokat je bio imena Kosta (Konstantin) Čavoški, nekada veoma poznati bugarski košarkaš se zvao Kosta Iliev, slavni srpski i makedosnki revolucionarni pesnik se zvao Kosta Abrašević, poznati jugoslovenski narodni heroj koji je bio i učesnik NOB-a se zvao Kosta Nađ...

Svakako je jedna od najpoznatijih ličnosti u istoriji sa imenom Kosta u korenu bio je car i imperator Konstantin, koji je živeo početkom IV veka i koji je i primio i širio hrišćansku religiju, a kasnije je i proglašen za svetitelja.

Zanimljivosti

Kosta je naziv za jedno selo u Grčkoj, Švedskoj i u Estoniji.

Kosta u nekim zemljama može biti lično prezime.

„Kosta konkordia“ je bio je poznati italijanski kruzer, koji je potonuo u januaru 2012. godine.

Kosta Blanka (Bela oabala) je neformalni naziv za priobalsko područje u španskoj provinciji Alikante, u oblasti Valensija.

Kostasova petlja  je složeno je strujno kolo koje je izumeo inženjer Džon Kostas, 1950. godine.

Kostal Paloma je naselje je u Meksiku, u saveznoj državi Tamaulipas, a koje je po podacima iz 2010. godine imalo svega jednog stanovnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Tole

    23. jun 2022. | 17:31

    Jel može muško ime Sretko....?

    Podelite komentar