• 0
 ≫ 

Kako izgraditi pozitivne porodične odnose: Svi za jednog, jedan za sve!

 ≫ 

Pozitivni porodični odnosi se grade na kvalitetnom vremenu, komunikaciji, timskom radu i uvažavanju

  • 0
porodica zavbava Foto: Shutterstock

Deca se osećaju bezbedno i voljeno kada odrastaju u porodici koju odlikuju čvrste veze i pozitivni porodični odnosi. Takvi odnosi pomažu porodicama da reše konflikte, rade kao tim i uživaju u društvu jedni drugih. Pozitivni porodični odnosi se grade na kvalitetnom zajedničkom vremenu koje posvete jedni drugima, komunikaciji, timskom radu i uvažavanju.

Čvrsti i pozitivni porodični odnosi su prijatni zbog njih samih – jednostavno je dobar osećaj biti deo tople porodice pune ljubavi. Ali pozitivni porodični odnosi važni su i iz mnogo drugih razloga.

Najpre, pomažu deci da se osećaju sigurno i voljeno, ali im daje samopouzdanje da istražuju svoj svet, isprobavaju nove stvari i uče, olakšavaju porodici da rešava probleme. Deca takođe uče da rešavaju konflikte i poštuju razlike u mišljenjima, stiču veštine koje su im potrebne za izgradnju zdravih sopstvenih odnosa.

Zbog toga je vredno održavati i poboljšavati odnose koje delite sa svojom decom i drugim članovima porodice. Na sajtu koji se bavi porodicom i porodičnim odnosima RaisingChildren, našli smo mnogo jednostavnih stvari kao predlog šta možete učiniti da biste radili na razvijanju pozitivnih porodičnih odnosa.

Kvalitetno vreme i porodični odnosi

Kvalitetno vreme za porodicu podrazumeva da na najbolji način iskoristite vreme koje provodite zajedno. Evo nekoliko načina.

Koristite svakodnevno vreme zajedno da razgovarate i nasmejete se. Na primer, porodični obroci i putovanja automobilom mogu biti odlično vreme za nadoknađivanje dana.

Deca, zabava Shutterstock

Provedite vreme zajedno kada su razni uređaji isključeni (mobilni telefoni, tv, kompjuteri i sl.) i van vidokruga. Ovo pomaže da svi budu fokusirani na ono što radite ili o čemu pričate u to vreme.

Razgovarajte jedan na jedan sa svakim članom porodice da biste ojačali individualne odnose. 

Odvojte vreme sa svojim partnerom, ako ga imate. Svojoj deci možete objasniti da je dobro za vaš odnos sa partnerom da tako kvalitetno provedete vreme sami zajedno.

Radite redovne, zabavne stvari zajedno kao porodica. Ovo može biti jednostavno kao porodična fudbalska utakmica u lokalnom parku subotom ili veče porodičnih društvenih igara svake nedelje.

Pozitivna komunikacija 

rođendan, deca, kampovanje Foto: Shutterstock

Pozitivna komunikacija podrazumeva slušanje bez osuđivanja i izražavanje sopstvenih misli i osećanja otvoreno i sa poštovanjem. Pomaže svima da se osećaju shvaćenim, poštovanim i cenjenim, a to jača vaše odnose. Isprobajte ove pozitivne komunikacijske ideje da ojačate svoje porodične odnose:

  • Kada vaše dete ili partner želi da razgovara, pokušajte da prestanete sa onim što radite i slušajte sa punom pažnjom.
  • Dajte ljudima vremena da izraze svoja gledišta ili osećanja.
  • Budite otvoreni za razgovor o teškim stvarima – poput grešaka – i svim vrstama osećanja, uključujući ljutnju, radost, frustraciju, strah i anksioznost. Ali najbolje je da sačekate dok se ne smirite od jakih emocija poput ljutnje pre nego što pričate o njima.
  • Budite spremni za spontane razgovore. Na primer, mlađa deca često vole da pričaju o svojim osećanjima kada su umorni i kada uveče legnu u svoj krevet, tada počinju da se otvaraju i lakše pričaju o svom danu, željama, problemima i sl.

Pozitivna neverbalna komunikacija

Ne odvija se svaka komunikacija rečima, pa je važno da obratite pažnju na osećanja koja vaša deca i partner izražavaju neverbalno. Na primer, vaše dete tinejdžerke možda neće želeti da razgovara sa vama, ali može ponekad da dođe u potrazi za utehom maženja.

Takođe je važno da budete svesni neverbalnih poruka koje šaljete. Na primer, zagrljaji, poljupci i kontakt očima šalju poruku da želite da budete bliski svom detetu. Ali mrzovoljni ton glasa ili mrštenje kada radite nešto zajedno mogu poslati poruku da ne želite da budete tamo.

Timski rad 

rođendan, deca Foto: Shutterstock

Kada vaša porodica radi kao tim, svi osećaju da imaju podršku i sposobni su da daju svoj doprinos. Lakše je raditi kao tim kada svi razumeju gde se nalaze, pa pomaže da postoje jasna očekivanja, granice i granice. Timski rad možete podstaći na neki od ovih načina:

  • Delite kućne poslove. Čak i vrlo mala deca mogu uživati u osećaju pripadnosti koji proizilazi iz davanja doprinosa.
  • Uključite decu u odluke o stvarima kao što su porodične aktivnosti i praznici.
  • Dajte svima – uključujući i malu decu – priliku da kažu svoje mišljenje pre nego što donesete konačnu odluku. Porodični sastanci mogu biti dobar način da se to uradi.
  • Pustite decu da donesu neke svoje odluke, u zavisnosti od sposobnosti i zrelosti vaše dece. Na primer, možete dozvoliti svom 12-godišnjem detetu da odluči da li će iz škole pešice ili biciklom.
  • Zajedno kreirajte porodična pravila koja jasno navode kako vaša porodica želi da brine o svojim članovima i da ih tretira. Na primer:, „U našoj porodici razgovaramo jedni s drugima s poštovanjem“. Ovakva pravila pomažu svima da se bolje slažu i čine porodični život mirnijim.
  • Radite zajedno na rešavanju problema. To uključuje slušanje i smireno razmišljanje, razmatranje opcija, poštovanje mišljenja drugih ljudi, pronalaženje konstruktivnih rešenja i rad na kompromisima.

Uvažavanje

Vrednovanje jedno drugog je u srcu dobrih porodičnih odnosa. Evo nekoliko načina na koje biste to mogli da uradite.

porodica deca raspust čitanje Foto: Shutterstock
  • Zainteresujte se za živote jedni drugih. Na primer, odvojte vreme da jedni drugima odete na sportske događaje, dramske predstave, umetničke predstave i tako dalje.
  • Uključite sve u razgovor kada govorite o dnevnim događajima. Na primer: „Šta je bilo najvažnije za tebe danas, Igi, šta te je najviše nasmejalo u školi, a šta te je rastužilo?“
  • Delite porodične priče i uspomene. Ovo može pomoći deci da cene stvari koje nisu očigledne ili koje su zaboravila – na primer, mamina sportska dostignuća kada je bila mlae i sposobnosti i koristite snage jedni drugih. Na primer, ako pohvalite i zahvalite svom detetu tinejdžeru što je slušalo kada je mlađi brat čitao, vaše dete će početi da vidi sebe kao da je od pomoći i brižno.
  • Zajedno kreirajte porodična pravila koja jasno navode kako vaša porodica želi da brine o svojim članovima i da ih tretira. Na primer, „U našoj porodici razgovaramo jedni s drugima s poštovanjem“. Ovakva pravila pomažu svima da se bolje slažu i čine porodični život mirnijim.
  • Radite zajedno na rešavanju problema. To uključuje slušanje i smireno razmišljanje, razmatranje opcija, poštovanje mišljenja drugih ljudi, pronalaženje konstruktivnih rešenja i rad na kompromisima.

Video: Baka Lidija 83 jedva pristala da bude objavljena u časopisu Vogue: Ona ipak više voli Burdu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica