• 4
 ≫ 

Trudnici na Majorci izvršen neophodan abortus koji je na Malti zabranjen: "Sada se nosimo sa gubitkom ćerke"

 ≫ 

Let za medicinsku evakuaciju prevezao je par sa Malte na Majorku kasno u četvrtak ove nedelje

  • 4
Jay Weeldreyer, Andrea Prudente

Foto: Profimedia/AFP

Andrea Prudente (38) bila je u 16. nedelji trudnoće dok je sa svojim suprugom Džejem Veldrejerom boravila na Malti. Za vreme odmora osetila je simptome spontanog pobačaja, zbog čega je i bila primljena u bolnicu.

Tamo su ustanovili da je izgubila plodovu vodu, iako je sa plodom i dalje sve bilo u redu. Daljom dijagnostikom utvrđeno je da se posteljica delimično odvojila od materice, a srce je i dalje kucalo.

- Treći pregled potvrdio je da je plodova voda otišla i da beba neće preživeti, iako joj je srce i dalje kucalo - rekao je Veldrejer.

Par je zatražio pobačaj onoga trenutka kada je bilo potpuno jasno da trudnoća više nije održiva, ali sprečila ih je činjenica da Malta ne dopušta vršenje abortusa. Andrein život je bio u ozbiljnoj opasnosti, rekao je Veldrejer za "Euronews", nakon što su malteški lekari odbili da joj dozvole potencijalno spasonosni abortus nakon hitne medicinske pomoći.

On je rekao da je trudnoća medicinski prekinuta u četvrtak uveče nakon pregleda i po savetu lekara u bolnici na Majorci.

- Na sigurnom je, odmara se, prima negu koja joj je uskraćena na Malti - rekao je njen partner Džej za "Times of Malta"

- Osećam se kao da je zastrašujuće iskušenje prošlo. Sada možemo da se nosimo sa gubitkom naše ćerke i zapravo imamo emocionalni prostor da tugujemo.

Šta kažu medicinski stručnjaci na Malti

Džej je rekao da ih je osoblje bolnice na Malti obavestilo da umesto hitnog abortusa moraju da sačekati da srce fetusa prestane da kuca. U malteškom zakonu ne postoje odredbe koje bi dozvolile abortus, čak ni u slučajevima kada je život majke ugrožen. Prema malteškom zakonu, osobe za koje se utvrdi da su prekinule trudnoću ili su "izazvale pobačaj" mogu se suočiti sa kaznom zatvora do tri godine. Ovo uključuje i trudnice, ali i medicinske stručnjake.

Tokom nedavnog intervjua za tamošnje medije, vodeći malteški ginekolog Butigieg je rekao da kada je život trudnice u opasnosti, uključujući slučajeve teškog krvarenja, abrupcije placente i horioamnionitisa (teška intrauterina infekcija), ispravna medicinska praksa je dilatacija i evakuacija materice.

U svom intervjuu za TVM, Butigieg je rekao da medicinske odluke treba da idu dalje od provere da li fetus ima otkucaje srca ili ne. Međutim, cilj je da se obezbede i majka i beba, iako je malo verovatno da će plod preživeti sa 16 nedelja.

- Naša obaveza je da spasavamo živote. Kakva je to vrsta upravljanja da se život majke dovede u opasnost jer i dalje postoje otkucaji srca fetusa, a da je pritom uspešna trudnoća nemoguća? Ne volim da donosim takve odluke i ne shvatam ih olako. Bez da bilo koga kritikujete, ne znam kakav mentalitet morate imati da kažete da nećete izvršiti kiretažu, već ćete pustiti fetus da umre i da nećete intervenisati dok srce ne prestane da kuca. Za mene je to neprihvatljivo i mislim da izražavam mišljenje svih ginekologa i akušera koji koriste logično razmišljanje.

Ženske organizacije i protesti

Lara Dimitrijević, koja zastupa Prudente u ovom slučaju je i osnivačica Fondacije za ženska prava na Malti.

- Andrea prolazi kroz psihički težak period. No, ovde na Malti ruke lekara su zavezane, pošto bi prema zakonu počinili zločin da prekinu trudnoću - rekla je njena advokatica Lara Dimitrijević.

- Ovo je malo ostrvo potpuno odsečeno od ostatka sveta. Ako bi lekar zaista nezakonito radio abortus, jednostavno bi bio osuđen na zatvorsku kaznu - dodala je Dimitrijević za ABC News.

- Ovu fondaciju sam pokrenula 2013. jer sam se nadala da ću pomoći ženama. Ja sam za život, ali sam i za izbor. Kako da opravdamo to što u 2022. godini žena može biti izložena ovoj vrsti opasnost - zaključila je.

Govornici i aktivisti na protestu ispred zgrade parlamenta u Valeti upozorili su da "ceo svet posmatra" Maltu dok se šokantna situacija odvijala u bolnici Mater Dei.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ana

    25. jun 2022. | 14:00

    Nije dozvoljen abortus i ako je zeni ugrozen zivot?! Gospode boze sta reci..izgleda po zakonu na zalost ako nije moguce spasiti bebu treba i maju ubiti 🥺

    Podelite komentar

  • Ivana

    25. jun 2022. | 14:37

    Dodala bih nešto iz prošlosti, mnogi sigurno znaju, kada je porođaj bio riskantan muž je odlučivao da li da se SPASI ŽENA ILI DETE. NIJE BILO TAKO DAVNO. PREDLOG: SVI KOJI SU PROTIV ABORTUSA TREBA DA POTPIŠU DA ĆE SE MATERJALNO BRINUTI ZA SVAKO NEŽELJENO ILI BOLESNO DETE.

    Podelite komentar

  • Ex fitnes trener

    25. jun 2022. | 14:54

    Na Malti nije dozvoljen ni razvod iz verskih razloga

    Podelite komentar