• 1
 ≫ 

I muškarci mogu da budu depresivni kada se rodi beba, naročito ako pripadaju ovoj grupi

 ≫ 

Muškarci su više izloženi riziku ako imaju niži stepen obrazovanja, nemaju posao ili nisu zadovoljni u braku

  • 1
porodica, beba, novorođenče, otac, majka

Foto: Pixabay

Postporođajna depresija može da pogodi oba roditelja u isto vreme, prenosi britanski Daily Mail.

Velika studija ustanovila je da jedan u 30 parova pati od poznatog termina "baby blues" ili postporođajne depresije za koju se mislilo da može da se pojavi samo kod novopečenih majki.

Ovo stanje javlja se u prvoj godini bebinog života i potpomognuto je hormonskim promenama koje se dešavaju u telu nakon porođaja, ali i sa samim promenama životnih navika koje sa sobom nosi roditeljstvo.

Psihološki efekti posporođajne depresije su manje poznati kod muškaraca ali to ne znači da ne postoje u njihovom slučaju.

Studija koju je predvodio Univerzitet u Londonu posmatrao je 30 hiljada parova koji su nedavno dobili bebe i ustanovili da je čak 3,2 odsto parova patilo od postporođajne depresije u isto vreme.

Mama, beba, dete, telefon, poruka

Foto:Shutterstock

Simptomi postporođajne depresije uključuju gubitak interesovanja za bebu, osećaj beznadežnosti, razdražljivost i nemogućnost uživanja u bilo čemu. Neki pate i od napada panike, anksioznosti i gubitka apetita.

Magazin "JAMA Network Open" objavio je studiju da je rizik da oba roditelja pate od depresije istovremeno povećan nakon rođenja bebe.

Da stvari idu lančanim putem pokazuje i da je rizik da očevi pate od anksioznosti tri puta veći ako je majka depresivna.

Majke koje su ranije bile izložene stresu u većem su riziku da pate od postporođajne depresije, kao i one koje nemaju socijalnu podršku i one koje su imale nasilnog partnera.

S druge strane muškarci su više izloženi riziku ako imaju niži stepen obrazovanja, nemaju posao ili nisu zadovoljni u braku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Depresija

    18. jul 2022. | 00:15

    Moj muž je i dalje depresivan, natocito ako mu nije po volji dan.

    Podelite komentar