• 0

Vimbldon i kraljevska porodica kroz istoriju

Kraljevska veza sa Vimbldonom je mnogo više od uživanja u gledanju mečeva najpoznatijih igrača

  • 0
Kejt Midlton i Megan Markl Foto: Profimedia/Oli SCARFF/AFP

Od poznatih lica primećenih na Vimbldonu najviše pažnje svakako imaju članovi britanske kraljevske porodice. Svake godine oni sede u kraljevskoj loži i odatle posmatraju mečeve. Tokom godina, Kejt Midlton i princ Vilijam postali su redovni gosti i gledaoci Vimbldona, kao i princeze Beatris i Eugenija.

Kraljevska loža

Što se tiče kraljevske lože, ona je 1922. dodata centralnom terenu Vimbldona i ima kapacitet od 80 mesta. Od tada je ugostila brojne članove kraljevske porodice, od princeze Margaret do Dajane, princeze od Velsa, koja je dovela mladog princa Vilijama. Tokom 1990-ih, mesta su ustupljena i stranim diplomatama, filmskim zvezdama (Bredli Kuper i Džerard Batler su ukrali šou kada su prisustvovali 2013.) i prijateljima kraljevske porodice, poput Midltonovih. Poslednjih godina, vojvotkinja od Kembridža je bila najredovnija u pojavljivanjima, a njena snaja, vojvotkinja od Saseksa, pridružila joj se 2019. da gleda kako igra njena prijateljica Serena Vilijams.

Ljubav prema sportu je svakao prisutna, čak je i Kejt Midlton igrala tenis dok je odrastala. Ipak, kraljevska veza sa Vimbldonom je mnogo više od uživanja u gledanju mečeva najpoznatijih igrača.

I plemići su igrali tenis

Henri VIII je svojevremeno bio ljubitelj tenisa. Proveo je sate igrajući u svom domu u Hempton Kortu.

Popularnost i prisustvo igre je opadalo, teklo i menjalo se tokom narednih nekoliko vekova u Engleskoj. Ali 1877. godine njegova kulturna uloga je osigurana kada je "All England Lawn Tennis and Croquet Club" održao turnir u tenisu na travi, otvoren za sve amatere - prvi Vimbldon.

King George VI The Duke of York Foto: Profimedia/The Print Collector/Alamy

Skoro 30 godina kasnije, Vimbldon je imao svoje prve kraljevske posetioce, kralja Džordža V i kraljicu Mariju, zatim princa i princezu od Velsa. Toliko su uživali da je princ Džordž postao predsednik kluba 1907. Od tada je standard da član kraljevske porodice bude uključen u organizaciju, bilo kao predsednik ili pokrovitelj.

Takođe je u Džordžovo vreme započela tradicija klanjanja kraljevskoj loži. Ovo je kasnije u velikoj meri ukinuo 2003. predsednik kluba, vojvoda od Kenta, koji je to smatrao anahronim. Ipak, izuzeci su napravljeni za kraljicu Elizabetu II i princa Čarlsa. Endi Mari se poklonio kraljici, koja se pojavila na njegovom meču 2010. On je to nazvao prilikom koja se pruža jednom u životu.

Ali britanski članovi kraljevske porodice nisu samo gledali Vimbldon, već su i učestvovali: 1926. godine, tadašnji vojvoda od Jorka (otac kraljice Elizabete) igrao je na turniru dublova sa svojim konjanikom. Izgubili su u prvom kolu.

Nekoliko godina 1940-ih nije bilo Vimbldona zbog Drugog svetskog rata. Umesto toga, teren su koristile, između ostalih, britanska domobrana i vatrogasne i hitne službe, a 1940. godine bombardovan je Centralni sud i oštećeno je oko 1.200 sedišta. Turnir je nastavljen 1946, ali nisu mogli da poprave teren sve do 1947. Završetkom rata i nekoliko godina kasnije, smrću kralja Džordža VI, kraljica Elizabeta je postala kraljevsko lice Vimbldona. Imenovana je za pokroviteljicu 1952. godine, iako se činilo da nije sasvim prihvatila tu ulogu - njena poseta meču na kom je igrao Mari 2010. bila je njena prva poseta nakon 33 godine.

Međutim, princ Edvard, vojvoda od Kenta, nasledio je porodičnu ljubav prema igri. Nakon godina bavljenja ovim sportom, postao je predsednik "All England Lawn Tennis and Croquet Club". On je svake godine poklanjao trofeje šampionima.

Kraljica i Kejt na Vimbldonu

Kraljičine prethodne posete Vimbldonu dogodile su se u julu 1957, julu 1977. i julu 1962. Kao pokrovitelj više 600 organizacija, odlučila je da se povuče sa svoje uloge pokrovitelja raznih organizacija 2016. i da svoj posao podeli sa porodicom.

Kada je Kejt Midlton ušla u kraljevsku porodicu, postala je rado viđeno lice na godišnjem turniru. U jednom od svojih prvih pojavljivanja posle venčanja 2011. godine primećena je kako sa entuzijazmom prati meč.

U stvari, Kejt Midlton je toliko volela Vimbldon da je, nakon što su joj lekari rekli da definitivno ne može da prisustvuje turniru 2013, jer je bila u poodmakloj trudnoći sa princom Džordžom, napisala  Endiju Mariju izvinjenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica