• 1
 ≫ 

Da li je Montesori metod edukacije dece zaista toliko dobar i koji su mu nedostaci?

 ≫ 

Metod vaspitanja dece koji je toliko hvaljen, ali treba da upoznate njegove nedostatke

  • 1
deca, dete, učenje, vrtić, crtanje

Foto: Pixabay

Montesori metod je način rada sa decom od rođenja do 24. godine. Primenjuje se u jaslicama, vrtićima i osnovnim i srednjim školama širom sveta, piše Parentingforbrain.com.

Zasniva se na prirodnim potencijalima deteta za razvoj, unutrašnjoj motivaciji, aktivnom učenju, povezivanju ideja i sticanju funkcionalnog znanja. Osnivač ove metode je Marija Montesori, pedagog iz Italije koja se ceo život bavila proučavanjem razvoja dece.

Montesori program prepušta deci da slobodno biraju pribor koji će koristiti u skladu sa interesovanjima i mogućnostima, a uloga vaspitača je da diskretno i nenametljivo pomaže deci.

Ovaj program osmišljen je da vrtiće i škole učini prostorima gde će se deca razumeti i podsticati. Akcenat nije na podučavanju dece već na stvaranju podsticajne sredine koja će povećati prirodnu radoznalost i omogućiti da kroz igru deca uče otkrivanjem.

Ipak Montesori program ima i neke nedostatke, a u nastavku pogledajte šta se najviše zamera ovakvom načinu edukacije dece.

deca, dete, učenje, vrtić, crtanje

Foto: Pixabay

Nedosledni rezultati istraživanja

Uprkos postojanju nekoliko studija koje potvrđuju superiorne rezultate ovog obrazovnog modela, rezultati ovo ne potvrđuju.

Neke studije su otkrile da su učenici koji su školovani po Montesori programu imali bolje rezltate od učenika koji su se školovali po tradicionalnom programu. Međutim, druge studije su otkrile da je ova vrsta obrazovanja proizvela iste ili čak lošije rezultate.

Nedosledna implementacija

Jedna od kritika Montesori metode je da sve škole ne prate tačan obrazovni metod koji je razvila Marija Montesori. Iako većina vrtića i škola usvaja osnovni program, mnoge ga prilagođavaju osnovnim potrebama. Uobičajne izmene su u vidu kraćih radnih perioda, specijalnih časova, dodatnih aktivnosti, dodatni materijali za učenje, ocene i domaći zadaci.

Upravo te male promene su verovatno i napravile razliku u istraživanjima.

vaspitačica, vrtić, zabavište, dete, deca

Foto: Shutterstock

Nezavisnost iznad saradnje

Montesori metoda naglašava individualno učenje i ceni nezavisnost i samodovoljnost. Timski rad se obično ne podstiče. Učenicima stoga nedostaje prilika da nauče kako da sarađuju s drugima, što je važna veština u realnom životu.

Konformizam iznad kreativnosti

U predškolskim ustanovama Montesori materijali su dizajnirani tako da budu samokorektivni, ali to nije kreativna aktivnost. Nastavnici pokazuju deci tačan način za sprovođenje aktivnosti kako bi znali kako to da rade na pravi način. Međutim posledica je da ako dete ne koristi alatku tačno onako kako je namenjeno neće moći da nastavi čak i ako postoje drugi, kreativniji načini za to.

Kakva je uloga vaspitača?

Vaspitač u Montesori programu treba da bude organizator i vodič, a ne predavač. Njegova uloga je da radi sa učenikom, bez nametanja načina rada, a ne treba ni da insistira da se greške ispravljaju. Ne sme ni da kažnjava niti da nagrađuje decu.

U Srbiji postoji više vrtića koji praktikuju Montesori porogram, ali ne sve vreme boravka dece u ustanovi. Ostatak aktivnosti je u skladu sa nacionalnim predškolskim vaspitnim i obrazovnim programom Ministarstva prosvete.

Video: Projekat navodi na jedno dublje promišljanje upotrebe o konzumiranju plastične ambalaže

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ana

    16. jul 2022. | 22:48

    Upoznata sam sa sa ovim nacinom rada jer sam i sama Montesori predavac i razocarana sam!Zena koja je sopstveno dete ostavila u sirotiste i nikad ga nije posecivala i potrazila ne moze da voli tudju decu kad nije volela svoje!

    Podelite komentar